Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligt”De vill sälja sina egna arbetare som billig arbetskraft”

”De vill sälja sina egna arbetare som billig arbetskraft”

Polen och Ungern vill inte alls se bättre villkor för sina medborgare när de jobbar i andra EU-länder. Nu går de två länderna till EU-domstolen för att få Utstationeringsdirektivet upphävt. ”De vill sälja sina egna arbetare som billig arbetskraft”, menar Europafacket.

I somras antog EU-parlamentet och medlemsländerna det så kallade Utstationeringsdirektivet. Det gäller för EU-medborgare som tillfälligt jobbar i ett annat EU-land och innebär att de ska få villkor som är likvärdiga med de som landets egna medborgare har.

Men den här förbättringen för dem som reser ut är något som bland annat Polens och Ungerns regeringar har varit kritiska till. De tycker att det är protektionism från de rikare EU-länderna – ett sätt att stänga utländsk arbetskraft ute.

Europafacket Etuc (The European Trade Union Confederation), där Sveriges Ingenjörer är medlem genom Saco, fördömer nu Polens och Ungerns agerande och säger att man inte kommer att ge sig förrän det här fallet läggs ner.

– Det här direktivet har röstats igenom på ett fullt legitimt sätt. Det här är ren politisk hämnd för ett beslut de inte gillar, säger Liina Carr, som är en av talespersonerna för Etuc.

Men hon menar att det är ännu värre att länderna vill sälja sina arbetare som billig arbetskraft.

– Varför polsk eller ungersk arbetskraft förtjänar mindre betalt övergår mitt förstånd. Med samma logik vill de här länderna att arbetsgivare i deras eget land ska underminera lönerna genom att ta in arbetskraft från ännu fattigare EU-länder. Det är absurt och självdestruktivt. Det skulle skapa mer fattigdom, migration och brain-drain.

Sveriges Ingenjörers internationella sekreterare Jenny Grensman är inne på samma spår:

– Att anställda som arbetar i ett annat EU-land ska ha samma villkor som det landets egna invånare skulle ha fått är väldigt grundläggande för att hindra social dumpning. Det blir litet konstigt också när demokratiskt fattade beslut inom EU ska dras inför domstol av dem som varit med och fattat dem men inte fått gehör av de andra medlemsländerna.

Karin Thorsell

6 KOMMENTARER

    • Hej Laszlo, Utstationeringsdirektivet handlar bara om miniminivå. Så om du i ditt exempel skulle erbjudas 2000 kr i Ungern eller 9000 kr i Sverige, så kan du få stöd i direktivet att höja till 3 000 respektive 10 000. Om du däremot har 10 000 i Sverige och erbjuds att jobba i Ungern för 3000 kr, så är det ju ditt val om du vill ta det erbjudandet eller om du kräver 10 000 för att ta jobbet. Det är inget som omfattas av direktivet. /Karin Thorsell, redaktionen

  1. Bra!!! Vi pratar alldeles för lite om villkoren för de utstationerade, och de flesta vet säkert inte hur deras regeringar agerar.

    • Bra belyst det är syniskt av länder som använder sig av socialdmpning mot sina medborgare som konkurrens medel,det kan aldrig vara särskilt utvecklande för ett samhälle och omvärld.
      Enda sättet att bryta trenden för dessa destruktiva tankesätt är att jobba vidare med solidaritet ,respekt och kunskaps höjande åtgärder kunskap och utbildning är inte tungt att bära.
      Tillsammans skapar man en bättre framtid för varandra på lika villkor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.