Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIT-branschen stoppar huvudet i sanden om sexuella trakasserier

IT-branschen stoppar huvudet i sanden om sexuella trakasserier

Trots 1000-tals anställda säger IT-företag att de knappt haft några anmälningar om sexuella trakasserier efter #metoo. Det visar en enkät som Computer Sweden gjort. ”De tar inte problemet på allvar”, menar Sara Jonasson Ginters från uppropet #teknisktfel och ger företagen fem råd.

När Computer Sweden ett år efter #metoo frågar 12 IT-tunga företag om hur de gör i dag för att ta emot och hantera anmälningar om sexuella trakasserier så svarar samtliga att de har fungerande rutiner och visselblåsarfunktion på plats.

Men på frågan ”Har ni haft några rapporterade händelser under året som kan relateras till metoo-rörelsen?” svarar fem av dem ”Nej” (CGI, Dustin, Fujitsu, HPE Sverige och Microsoft). Tre företag vill inte uttala sig eller ger inget tydligt svar. Ytterligare tre företag har haft någon incident som ”inte säkert kan kopplas till #metoo”.

De enda som säger sig sett en ökning av anmälda fall är Tieto.

– Detta välkomnar vi då det visar att människor på vår arbetsplats vågar lyfta obekväma situationer och känner att de faktiskt har någon som lyssnar och utreder. Det är naivt att tro att ingenting sker när man är en personalstyrka på 3 000 personer, säger Charlotte Levert, hr-chef för Tieto Sverige, till Computer Sweden.

Att de flesta företag uppger att de inte haft några eller bara få rapporterade fall har fått Sara Jonasson Ginters, konsult med 20 års branscherfarenhet och en av samordnarna bakom teknikbranschernas metoo-upprop #teknisktfel, att reagera starkt:

”De företag som hävdar att det inte förekommer sexuella trakasserier på just deras arbetsplatser, trots att vissa av dem har flera tusen anställda och trots att den här problematiken är ett vanligt förekommande problem, stoppar huvudet i sanden. Det är ett faktum att 25 procent av kvinnor, och 8 procent av män, har utsatts för sexuella trakasserier på arbetet någon gång under de senaste 12 månaderna. Och IT-branschen är självklart inte förskonad från dessa problem” skriver hon i ett debattinlägg i Computer Sweden.

Hon önskar att bolagen kunde se kopplingen mellan den här frågan och att andelen kvinnor i IT-branschen gått ned, från 32 procent år 2006 till 28 procent år 2016, men med en liten uppgång till 29 procent 2017.

Hon tycker att IT-företag ska ta tag i frågan och ger de här fem råden:

  1. Börja med ett blankt papper. Omformulera varför just ni bör arbeta med att skapa mer jämställda och inkluderande organisationer.
  2. Ta reda på var ni står idag. Öppna ögonen och tro inte att bara för att ingen rapporterar incidenter är det ett kvitto för att ni kommit i mål.
  3. Sätt mål. Precis som alla era andra verksamhetsområden kräver detta arbete tydliga mål som ni mäter och följer upp på.
  4. Starta och genomdriv de aktiviteter och åtgärder som kommer leda till att ni når era mål. Och lär av andras goda erfarenheter.
  5. Fira när det går bra men fokusera och lägg i en annan växel när det gör trögt.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.