Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIT-branschen stoppar huvudet i sanden om sexuella trakasserier

IT-branschen stoppar huvudet i sanden om sexuella trakasserier

Trots 1000-tals anställda säger IT-företag att de knappt haft några anmälningar om sexuella trakasserier efter #metoo. Det visar en enkät som Computer Sweden gjort. ”De tar inte problemet på allvar”, menar Sara Jonasson Ginters från uppropet #teknisktfel och ger företagen fem råd.

När Computer Sweden ett år efter #metoo frågar 12 IT-tunga företag om hur de gör i dag för att ta emot och hantera anmälningar om sexuella trakasserier så svarar samtliga att de har fungerande rutiner och visselblåsarfunktion på plats.

Men på frågan ”Har ni haft några rapporterade händelser under året som kan relateras till metoo-rörelsen?” svarar fem av dem ”Nej” (CGI, Dustin, Fujitsu, HPE Sverige och Microsoft). Tre företag vill inte uttala sig eller ger inget tydligt svar. Ytterligare tre företag har haft någon incident som ”inte säkert kan kopplas till #metoo”.

De enda som säger sig sett en ökning av anmälda fall är Tieto.

– Detta välkomnar vi då det visar att människor på vår arbetsplats vågar lyfta obekväma situationer och känner att de faktiskt har någon som lyssnar och utreder. Det är naivt att tro att ingenting sker när man är en personalstyrka på 3 000 personer, säger Charlotte Levert, hr-chef för Tieto Sverige, till Computer Sweden.

Att de flesta företag uppger att de inte haft några eller bara få rapporterade fall har fått Sara Jonasson Ginters, konsult med 20 års branscherfarenhet och en av samordnarna bakom teknikbranschernas metoo-upprop #teknisktfel, att reagera starkt:

”De företag som hävdar att det inte förekommer sexuella trakasserier på just deras arbetsplatser, trots att vissa av dem har flera tusen anställda och trots att den här problematiken är ett vanligt förekommande problem, stoppar huvudet i sanden. Det är ett faktum att 25 procent av kvinnor, och 8 procent av män, har utsatts för sexuella trakasserier på arbetet någon gång under de senaste 12 månaderna. Och IT-branschen är självklart inte förskonad från dessa problem” skriver hon i ett debattinlägg i Computer Sweden.

Hon önskar att bolagen kunde se kopplingen mellan den här frågan och att andelen kvinnor i IT-branschen gått ned, från 32 procent år 2006 till 28 procent år 2016, men med en liten uppgång till 29 procent 2017.

Hon tycker att IT-företag ska ta tag i frågan och ger de här fem råden:

  1. Börja med ett blankt papper. Omformulera varför just ni bör arbeta med att skapa mer jämställda och inkluderande organisationer.
  2. Ta reda på var ni står idag. Öppna ögonen och tro inte att bara för att ingen rapporterar incidenter är det ett kvitto för att ni kommit i mål.
  3. Sätt mål. Precis som alla era andra verksamhetsområden kräver detta arbete tydliga mål som ni mäter och följer upp på.
  4. Starta och genomdriv de aktiviteter och åtgärder som kommer leda till att ni når era mål. Och lär av andras goda erfarenheter.
  5. Fira när det går bra men fokusera och lägg i en annan växel när det gör trögt.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.