Ingenjör med i toppen på Centerns lista till Europaparlamentet

Emma Wiesner, Fredrik Federley och Abir Al-Sahlani.
Civilingenjören Emma Wiesner (till vänster) föreslås tillhöra Centerns topptrio i valet till EU-parlamentet. Här är hon med de andra i topptrion: Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani.

Den 26 maj nästa år är det val till Europaparlamentet. Och på Centerpartiets lista ser energiingenjören Emma Wiesner ut att bli ett av toppnamnen.

Emma Wiesner är civilingenjör inom energi från Uppsala universitet och jobbar som energimarknadsanalytiker på Sweco. Och hon ser den tekniska kompetens hon har och nätverken från industri- och energisektorn som två styrkor hon skulle bidra med i EU.

– Jag vet hur energisystemen fungerar och vilka utmaningar och möjligheter som klimatfrågan innebär. Och jag tror inte att det alltid är politiken som ska lösa frågor utan vi behöver hitta styrmedel så att företag kan komma på lösningarna och den nya tekniken som behövs, säger Emma Wiesner.

De frågor hon vill driva handlar mycket om energi och klimat, som Energiunionen, EU:s initiativ för samverkan på elmarknaden och med energisäkerhet. Men också företagarfrågor, att ha gemensamma handelssamarbeten för att öppna marknader för exempelvis teknikexport.

Den 17 december spikar Centern sin lista och Emma Wiesner är föreslagen på plats tre.

I förra valet till Europaparlamentet fick Centern 6,49 procent av rösterna vilket gav ett mandat. Hur ser du på dina chanser att få en plats?

– Får Centerpartiet lika många röster som i förra valet så är det troligt att vi får två mandat, i och med att Sverige tilldelas ytterliagre ett mandat när Storbritannien lämnar unionen. Sedan är det helt upp till väljarna på valdagen. Och jag tror att fler ser behovet av en ingenjör i Bryssel.

I riksdagsvalet var Centern det parti som hade flest ingenjörer på listorna, men ingen kom in i riksdagen. Hur ser du på det?

– Vi är ett parti som jobbar mycket med energi och klimat, och då är det naturligt med många ingenjörer. Och jag är lite besviken att inte fler blev invalda, men vi har ingenjörer också bland tjänstemännen och internt i partiet. Men så klart vill jag att vi är bäst vad gäller ingenjörer.

– Och jag tycker att fler ingenjörer borde engagera sig i ett parti. Då får man chansen att lära sig mer om de områden jag tror att många ingenjörer tycker är svåra – så som lagstiftning.

Du är aktiv i flera kvinnliga nätverk inom teknik, bland annat Teknikkvinnor och Kraftkvinnorna. Skulle du ta med dig något av den erfarenheten till EU?

– Ja. Behovet av förebilder och att hitta nätverksformer. Jag har blivit inspirerad av nätverken och vet att det ger något att vara med. Att känna samhörighet och att det är viktigt att lyfta och peppa varann. Jag tror inte att det är så många kvinnliga ingenjörer av de 751 ledamöterna i Europaparlamentet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar