Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjör med i toppen på Centerns lista till Europaparlamentet

Ingenjör med i toppen på Centerns lista till Europaparlamentet

Den 26 maj nästa år är det val till Europaparlamentet. Och på Centerpartiets lista ser energiingenjören Emma Wiesner ut att bli ett av toppnamnen.

Emma Wiesner är civilingenjör inom energi från Uppsala universitet och jobbar som energimarknadsanalytiker på Sweco. Och hon ser den tekniska kompetens hon har och nätverken från industri- och energisektorn som två styrkor hon skulle bidra med i EU.

– Jag vet hur energisystemen fungerar och vilka utmaningar och möjligheter som klimatfrågan innebär. Och jag tror inte att det alltid är politiken som ska lösa frågor utan vi behöver hitta styrmedel så att företag kan komma på lösningarna och den nya tekniken som behövs, säger Emma Wiesner.

De frågor hon vill driva handlar mycket om energi och klimat, som Energiunionen, EU:s initiativ för samverkan på elmarknaden och med energisäkerhet. Men också företagarfrågor, att ha gemensamma handelssamarbeten för att öppna marknader för exempelvis teknikexport.

Den 17 december spikar Centern sin lista och Emma Wiesner är föreslagen på plats tre.

I förra valet till Europaparlamentet fick Centern 6,49 procent av rösterna vilket gav ett mandat. Hur ser du på dina chanser att få en plats?

– Får Centerpartiet lika många röster som i förra valet så är det troligt att vi får två mandat, i och med att Sverige tilldelas ytterliagre ett mandat när Storbritannien lämnar unionen. Sedan är det helt upp till väljarna på valdagen. Och jag tror att fler ser behovet av en ingenjör i Bryssel.

I riksdagsvalet var Centern det parti som hade flest ingenjörer på listorna, men ingen kom in i riksdagen. Hur ser du på det?

– Vi är ett parti som jobbar mycket med energi och klimat, och då är det naturligt med många ingenjörer. Och jag är lite besviken att inte fler blev invalda, men vi har ingenjörer också bland tjänstemännen och internt i partiet. Men så klart vill jag att vi är bäst vad gäller ingenjörer.

– Och jag tycker att fler ingenjörer borde engagera sig i ett parti. Då får man chansen att lära sig mer om de områden jag tror att många ingenjörer tycker är svåra – så som lagstiftning.

Du är aktiv i flera kvinnliga nätverk inom teknik, bland annat Teknikkvinnor och Kraftkvinnorna. Skulle du ta med dig något av den erfarenheten till EU?

– Ja. Behovet av förebilder och att hitta nätverksformer. Jag har blivit inspirerad av nätverken och vet att det ger något att vara med. Att känna samhörighet och att det är viktigt att lyfta och peppa varann. Jag tror inte att det är så många kvinnliga ingenjörer av de 751 ledamöterna i Europaparlamentet.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.