Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDistrikt Östergötland lockar med populär Nobelföreläsning

Distrikt Östergötland lockar med populär Nobelföreläsning

Michael Kamdem heter Sveriges Ingenjörers nya distriktsordförande i Östergötland. Alla årets aktiviteter är inte bokade än men den stora favoriten – Nobelföreläsningen – kan ingenjörerna i Östergötland se fram emot igen.

Michael Kamdem är ny ordförande i distrikt Östergötland

Michael Kamdem, ny ordförande för distrikt Östergötland, vem är du?

– Jag kom till Sverige från Kamerun för 20 år sedan. Jag kom hit för att läsa molekylärbiologi vid universitetet i Umeå och med mig hade jag en kandidatexamen i mikrobiologi. Efter studierna började jag arbeta som mikrobiolog i ett analyslabb, där fick jag upp ögonen för VA-branschen och läste vatten- och miljöteknik på en yrkesutbildning i Hallsberg. Sedan 2004 har jag jobbat i VA-branschen i olika roller och nu är jag på Tekniska verken i Linköping som utredningsingenjör.

Distrikt Östergötland

Ordförande: Michael Kamdem, Tekniska verken, Linköping
Övriga i distriktsstyrelsen:
Lars Häger, Ericsson AB, Linköping
Sonia Sangari, Ericsson AB, Linköping
Aleksandra Cavarkapa, Saab AB, Tannerfors
Lars Sjöström, Sigma IT Consulting, Linköping
Adel Koshrow Heydarian, Ericsson AB, Linköping
Martin Eneling, Linköpings universitet, Campus Valla
Tobias Åresten, student, Linköpings universitet

Antal medlemmar i distriktet: 11 258
24 procent kvinnor, 76 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Saab AB
  • Siemens Industrial Turbomachinery  AB
  • Linköpings universitet
  • Ericsson AB
  • Saab Dynamics AB

Hur länge har du varit aktiv i distriktet?

– Jag blev invald i distriktsstyrelsen 2012 och har haft olika uppdrag, under flera år har jag varit sekreterare.

Vad händer i distrikt Östergötland under 2019?

– Den frågan kommer vi arbeta med på styrelsens första möte i slutet av månaden. Jag hoppas att vi kan ordna några intressanta studiebesök även i år och Nobelföreläsningen i december är given. Den genomför vi  varje år i samarbete med den lokala akademikerföreningen vid Linköpings universitet. De berättar på ett populärvetenskapligt vis om årets nobelpristagare i fysik, kemi och medicin, vad deras upptäckter handlar om och hur dessa kommer till praktisk användning.

Vilket arrangemang i distriktet var populärast under förra året?

– Utan tvekan Nobelföreläsningen. Då var vi 66 personer, både medlemmar och andra gästande ingenjörer. Några år har den här kvällen lockat omkring 100 personer.

Hur får ni uppslag till aktiviteterna i distriktet?

– De flesta kommer vi på själva, tack vare de erfarenheter och det nätverk som styrelseledamöterna har. Per Ola Post som har arbetat i flera tillverkningsindustrier höll exempelvis ett uppskattat föredrag om lean production förra året. Några seminarier, bland annat den om pensionsfrågor, bokar vi genom kansliet.

Hur bra är bredden i styrelsen?

– Valberedningen gör varje år ett bra jobb och i styrelsen finns en blandning av kompetenser och erfarenheter. Däremot är det synd att vi bara har två kvinnor i styrelsen.

Vad gör ni för att locka teknologerna?

– Det är en av de frågor vi måste jobba bättre med under året. Tidigare har distriktet haft ett bra samarbete med förbundets studentinformatörer på universitetet och det måste vi återuppta. Vid årsmötet valdes Tobias Åresten in i distriktsstyrelsen. Han läser på Linköpings universitet, campus Norrköping, och är dessutom den ena av två studentrepresentanter i förbundsstyrelsen.

Vad tycker du är distriktens roll i förbundet?

– Ett viktigt uppdrag är att öka synligheten i distrikten, att ingenjörer som inte är medlemmar får upp ögonen för vad förbundet erbjuder. Vi anordnar intressanta aktiviteter som ger ett mervärde till medlemmarna och skapar möjligheter för dem att nätverka med andra ingenjörer i regionen. Vi är också förbundets förlängda arm i landets olika regioner och ett komplement till akademikerföreningarna på arbetsplatserna. Aktiviteterna som distrikten ordnar kan nog också ge lite skjuts åt akademikerföreningarna när ingenjörer ser att Sveriges Ingenjörer är ett förbund där det händer saker.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.