Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAlmega erbjuder snabbspår för arbetstillstånd

Almega erbjuder snabbspår för arbetstillstånd

Företagen skriker efter kompetens, inte minst inom it-branschen. Men att skaffa arbetstillstånd för personer utanför EU kan ta tid. Därför har Almega nu certifierat sig för att hjälpa sina medlemsföretag i den processen.

Det råder kompetensbrist inom många företag, inte minst i it-branschen där det blir allt vanligare att söka data- och teknikkonsulter utanför Sveriges och Europas gränser. Men att ansöka om arbetstillstånd för personer som kommer från länder utanför EU/EES kan vara ett både krångligt och långdraget arbete. Detta kan Almega nu hjälpa till med.

– Certifieringen innebär att våra medlemsföretag kan ansöka om arbetstillstånd via oss. Vi ser då till att ansökningarna är kompletta innan de skickas in till Migrationsverket, säger Anton Wemander-Grahm, arbetsrättsjurist på Almega.

Anton Wemander-Grahm, Almega.

Som stöd i ansökningsprocessen har Almega tagit fram en digital steg för steg-guide som på ett pedagogiskt sätt leder arbetsgivaren genom processen. I guiden finns bland annat angivet vilka uppgifter och underlag som måste med samt information om vilka regler som gäller, viktiga länkar och undantag till huvudreglerna. När ansökan är komplett skickar Almega in den till Migrationsverket för handläggning.

Kraven på ansökningarna är samma som när man söker direkt till Migrationsverket. Jämfört med den vanliga hanteringen på Migrationsverket blir dock handläggningstiderna betydligt kortare.

– Migrationsverket garanterar oss kortare handläggningstider. En komplett förstagångsansökan ska exempelvis prövas inom tio arbetsdagar och en förlängningsansökan inom tjugo arbetsdagar, berättar Anton Wemander-Grahm.

Almega har dessutom anställt en handläggare från Migrationsverket som kan bidra med värdefull kunskap och erfarenhet av hur myndigheten hanterar den här typen av ärenden.

Tjänsten är helt kostnadsfri för medlemsföretag, men kräver att företagen först registrerar sig som användare av Almegas tjänst. Endast företag som har kollektivavtal kan registreras.

Enligt Anton Wemander-Grahm är intresset från medlemsföretagen stort. Redan två dagar efter de lanserade tjänsten hade mer än 20 företag ansökt om att registrera sig.

– Vi har förstått att det funnits intresse, men responsen har varit överväldigande, säger han.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer välkomnar beskedet att Almega, liksom Teknikföretagen, nu är ett certifierat företag.

– Det är bra att Almega tar ett seriöst ansvar. Som certifierat företag ger Almega rådgivning och stöd till medlemsföretag i ansökningsprocessen. Vi kommer inte ändra vår handläggningsrutin utan använder samma rutin för det underlag som skickas till Migrationsverket. Vi gör ingen skillnad mellan företag som är certifierat, representerar andra företag i ansökningsprocessen eller om företaget inte är certifierat, säger Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer.

Anna Nyström

3 KOMMENTARER

  1. Jag tycker det är bra att Sveriges Ingenjörer kommer granska ansökningarna om arbetstillstånd även för ”certifierade” företag. Viktigt att det kontrolleras att företagen inte begår oegentligheter vad gäller lönesättning och liknande.

    Sen förstår jag inte varför tidningen Ingenjören väljer att aktivt göra egna ställningstaganden angående tillgång & efterfrågan på ingenjörer. Varför okritiskt citera vidare företagarsidans bild rakt av och skriva ”Företagen skriker efter kompetens, inte minst inom IT-branschen.” utan vidare belägg, som om det vore en allmänt etablerad sanning? Det känns inte som seriös journalistik.

    Orsaken till att företagen är så måna om att förenkla för arbetskraftsinvandring har inte att göra med att det är brist på ingenjörer i Sverige. Orsaken är istället helt enkelt att de vill betala lägre löner (enligt företagare som jag talat med inom branschen). Många ingenjörer inom IT-branschen anställs ju via arbetskraftsinvandring på lönenivåer kring ca 25.000 kr i månaden. Det är ungefär samma lönenivå som inom tex restaurangbranschen, som räknas som en låglönebransch.

    Finns det inget Sveriges Ingenjörer kan göra för att motverka denna lönedumpning? Det pressar ner lönerna för svenska ingenjörer kraftigt, så det borde ligga högt upp på att-göra-listan för Sveriges Ingenjörer att göra något åt detta. Tex att bedriva opinion i frågan, arbeta för att höja lägsta accepterade lönenivån i regelverket, eller liknande…

    • Begreppet ingenjörsbrist väcker ofta reaktioner bland våra läsare och med viss rätta. Även om efterfrågan på ingenjörer är stor och arbetslösheten låg innebär det inte nödvändigtvis att det råder ingenjörsbrist. Man kan också förundras över att arbetsgivare sällan använder lönen som ett verktyg för att behålla och rekrytera ingenjörer (om det är brist). I morgon publicerar Ingenjören en artikel om ingenjörsbristen. Kan den till exempel beläggas statistiskt? Besök Ingenjören.se och läs den. När det gäller förbundets möjligheter att påverka lönerna för de utländska medborgare som får arbetstillstånd i Sverige tipsar jag om den här artikeln.

      • Det är inte bara den urusla löneutvecklingen som är svår att förena med påstående om ”ingenjörsbrist” det är också svårt att få ihop den enorma överrepresentationen av sökesannonser i stil med ”Junior med 3-7 års arbetslivserfarenhet” som föreligger på t.ex. linkedin.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?