Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten. Här är Samer Nameers dagbok. 

Måndag 23 januari

mötesrum på Greenhouse labs
Preppar rummet för strategimötet.

Börjar dagen med att lämna barnen på förskolan. Beger mig sedan in till kontoret för ett strategimöte med en partner. Vi diskuterar möjliga vägar för uppskalning av vår produktion. För att skydda bolaget är det sekretess om våra partners, så jag kan inte berätta så mycket om dem.

I Enerpoly tillverkar vi zinkbatterier för stationär energilagring: battericeller och -pack som integreras av kunderna till energilagringssystem. Bolaget grundades av mig och Mylad Chamoun för en framtid där alla har tillgång till ren energi. Tekniken bygger på Mylads genombrott i hans doktorandprojekt som ledde till Enerpolys första patent och tekniska grund.

Fördelarna med våra batterier är att de är kostnadseffektiva, säkra samt hållbara. Råmaterialen finns lättillgängliga i stora mängder globalt, även i Europa, och det finns en återvinningsinfrastruktur. Idag har vi kontor och pilotproduktionslina för batterierna på Greenhouse Labs på KTH.

Arbetsdagen fortsätter med en arbetsintervju för en ny roll vi vill anställa till.

Samer Nameer och Mylad Chamoun
Med min medgrundare och vän Mylad Chamoun (och ett av våra batterier).

Dagen avslutas med två möten. Ett om ett samarbete med en partner om ett pilotprojekt om stationära batterier för byggnader och fastigheter i södra Sverige. Vi pratar om lärdomar från tidigare projekt, samt tittar närmare på kraven. Om projektet går igenom är vår roll att tillhandahålla batterisystem som uppfyller de tekniska kraven. Det andra mötet är med en maskinleverantör.

Hemma spenderar jag tid med familjen och hinner få kvalitetstid med barnen. När de lagt sig så arbetar jag en stund med administrativa uppgifter samt ett varumärkesärende. Som entreprenör blir det ofta kvällsarbete. Då är det viktigt att ha bra kommunikation med sin partner och att partnern är med på tåget och stöttar resan.

Samer Nameer

Bor: Stockholm
Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik, KTH, doktorerat i polymerkemi på KTH. Har forskat vid Stanford och gått kurser på University of Texas at Austin.
Jobbar: Grundare och hållbarhetschef på Enerpoly. Har tidigare jobbat på SCA, Akzo Nobel och Beckers.

Tisdag 24 januari

Idag väljer jag att jobba hemifrån. Vi startar alla arbetsdagar med stand-ups/pulsmöten där vi snabbt uppdaterar varandra om gårdagens slutsatser, vad man har på sitt bord samt hur vi kan hjälpas åt att lösa uppkomna utmaningar. Tycker om detta arbetssätt med snabb feedbackloop. Det gör att man snabbt kan röra sig framåt.

Jag har flera hattar i bolaget, förutom medgrundare är jag hållbarhetschef med övergripande ansvar för bolagets hållbarhetsstrategi. För att vägleda ett bolag mot ett hållbart beteende tror jag att det krävs affärsmässiga argument, evidensbaserat tillvägagångssätt och bra mätverktyg. Då blir bolaget och produkterna en ”sustainability by design”.

Hemarbetsplats
Så ser det ut när jag jobbar hemifrån!

I slutet på förra året började jag titta på hur vi kan minska vår miljöpåverkan av indirekta växthusgasutsläpp. Idag hann jag prata med ett företag som arbetar med datahantering som möjligtvis kan leverera ett verktyg som ökar transparensen. Förhoppningsvis ska det hjälpa oss att arbeta mer systematiskt för att upprätthålla hållbarhet.

Dagen fortsätter med en arbetsintervju. Det gläder mig att det finns väldigt duktiga och drivna ingenjörer som genuint vill nyttja sin kunskap för att skapa en hållbar värld. Hinner även sätta mig med affärsutvecklingsteamet för att titta på en produkt vi utvecklar. Vi diskuterar strategier att testa den mot marknaden.

Onsdag 25 januari

Enerpolys kontor
Kontoret där jag spenderar en stor del av dagarna.

Innovation är viktigt för oss. Det stärker vår konkurrenskraft samt ger en unikhet på marknaden. Det handlar oftast om förbättringar i komponenterna i batteriet, kemiska eller fysiska, med gemensam nämnare att de förbättrar prestanda.

De senaste månaderna har vi arbetat med en innovation som vi nu valt att försöka skydda med ett patent. Majoriteten av min dag går åt till att skriva patentansökan. Patentskrivning är tekniskt klurigt, det är en fördel om man är tekniskt kunnig inom området.

Imorgon kommer vi att köra en produktionsbatch i vår batterilina på Greenhouse Labs. Sätter mig med produktionsteamet och planerar inför det. Vi fräschar upp minnet från senaste produktionen. Sedan synkar vi morgondagens procedur, diskuterar produktionsparametrar, kvalitetskrav och kemiska och fysikaliska parametrar av materialen vi ska använda.

Torsdag 26 januari

Platsen för pilotbatterilinan
Här inne tillverkar vi våra batterier med vår pilotbatterilina.

Idag kör vi full rulle med produktion av battericeller, jag hjälper teamet där det behövs. Det krävs stor noggrannhet och finess för att tillverka bra presterande batterier. Förutom det kemiska är det viktigt att ha koll på att maskinerna opererar som de ska och att man är inom ramarna för kvalitet. Vi gör kontinuerliga provtagningar i alla processer som sedan registreras. Det ger bra överblick över var problem kan orsakas för att sedan lösas.

Tar en paus för ett möte om vår ”brandimage”. Vi har gjort om hemsidan och arbetat med en ny ”branding”. Att bygga ett bolag är mer än att bygga en produkt, det är viktigt hur man visualiseras utåt. Varför gör man det man gör, vad man gör, för vem, färger/stil och mycket mer.

Jag hinner två snabba möten där med affärsteamet om årets mässor. I år siktar vi mot mässor om energilagring. Det är en bra plats att synas och knyta nya kund-/affärskontakter. Vi listar material vi behöver ta fram. Efter det diskuterar vi ett förslag från en partner om ett samarbetsprojekt. Fortsätter sedan hjälpa produktionsteamet.

Det blir även några timmar på kvällen med patentskrivning innan jag lägger mig.

Fredag 26 januari

Ingenjörsdagboken

I Ingenjörsdagboken skriver en ingenjör dagbok under en arbetsvecka. Vems dagbok vill du läsa? Tipsa oss om allt från teknikföretags-vd:n, din kollega eller en annan ingenjör som verkar ha ett spännande jobb. Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss här.

Sista dagen i veckan spenderas mest framför datorn. Jag är en bra bit in i patentskrivningen och avsätter hela förmiddagen till det. Vill helst ha ett bra utkast som jag kan gå igenom med berörda personer internt nästa vecka.

Under lunchen passar jag på att träffa en branschkollega, han jobbar för ett vindföretag och vi pratar om hur vi kan rädda världen tillsammans samt vilka utmaningar vi båda har framför oss. Vindpark och solcellspark kopplat med batterilagring är ett intressant koncept som vi båda tror är en bra lösning för det framtida elnätet.

Tillbaka på kontoret hinner jag med två arbetsintervjuer innan jag rundar av. Under helgen står aktiviteter med familjen på agendan.

Samer Nameer

Vill du läsa fler ingenjörsdagböcker? Du hittar alla som publicerats här. 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen.