Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMaria Ågren och Sveriges Ingenjörer vann i Arbetsdomstolen

Maria Ågren och Sveriges Ingenjörer vann i Arbetsdomstolen

Det var fel av regeringen att avskeda Maria Ågren, tidigare generaldirektör på Transportstyrelsen. Beskedet kom på onsdagen när domen föll i det omfattade målet i Arbetsdomstolen.
– Vi är väldigt nöjda med domen, säger Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, som företrätt Maria Ågren i domstolen.

Som generaldirektör för Transportstyrelsen fattade Maria Ågren under perioden maj till september 2015 beslut om avsteg från gällande lagstiftning. Det ledde bland annat till att två lagringstekniker i Tjeckien fick behörighet till Transportstyrelsens IT-system, utan att de var säkerhetsprövade.

Men AD underkänner den bevisning som staten lagt fram för att visa att Maria Ågren genom sitt agerande röjt Sveriges hemliga agenter, och därmed skadat rikets säkerhet. Domstolen hänvisar till motstridiga vittnesmål om hur körkortsdata med uppgifterna om agenterna lagrats.

– Till att börja med har domstolen slagit fast att hon inte har begått något brott. Det är också konstaterat att det inte har röjts några hemliga uppgifter till de här utländska it-teknikerna, säger Karin Lundin till TT och tillägger att Maria Ågren inte har gjort något som domstolen anser motiverar avsked.

Läs tidigare intervju med Maria Ågren

I februari publicerade Ingenjören en längre intervju med Maria Ågren – efter rättegången och inför domen i Arbetsdomstolen.

Maria Ågren fick i januari 2017 lämna sitt uppdrag som generaldirektör och när hon under sommaren 2017 blev avskedad från sin tjänst i regeringskansliet bestämde hon sig för att tillsammans med sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer ta ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

Under de sju dagar i december 2018 som rättegången pågick hördes ett stort antal vittnen för att bringa klarhet i frågan om hemliga uppgifter hade röjts i samband med att en del av driften av Transportstyrelsens datasystem hade utlokaliserats.

Enligt Arbetsdomstolen har Maria Ågren som chef för Transportstyrelsen allvarligt – men inte avsiktligt – brustit i den aktsamhet som staten kan förvänta sig av en myndighetschef.

”Arbetsdomstolen har funnit att staten inte förmått styrka att generaldirektören gjort sig skyldig till brott” skriver Arbetsdomstolen i domen som är på totalt 96 sidor.

Förbundsjuristen Karin Lundin som företrätt Maria Ågren säger att domen inte var oväntad.

Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer

–  Domen är välskriven och att domstolen har gjort en riktig bevisvärdering. Jag vågade inte hoppas för mycket men jag kände under dagarna i Arbetsdomstolen att vår bevisning kom fram på ett bra sätt.

Det har under vintern kommit reaktioner från medlemmar i Sveriges Ingenjörer som kritiserar förbundet för beslutet att företräda en generaldirektör som anklagats för ett allvarligt brott.

Så här bemöter Karin Lundin kritiken.

– Förbundets policy är att bevilja medlemmar rättshjälp i arbetstvister om det finns rimliga möjligheter att vinna i domstol. Bedömningen är alltså strikt juridisk. Vår uppfattning var att Maria Ågren hade avskedats från sin anställning på regeringskansliet på svaga grunder och att det därför fanns rimliga möjligheter till framgång i Arbetsdomstolen. Domen visar att vår bedömning var riktig.

Maria Ågren säger till Ingenjören att hon är nöjd över domstolens beslut och att det känns skönt att frågan blivit prövad.

– Jag valde att få mitt fall prövat av domstol av olika skäl, både för min egen och för andras skull. Jag ville få klarhet i om hanteringen av min anställning hade skett på ett korrekt sätt. Det är första gången en generaldirektör avskedas på detta sätt och även ansvarsnämnden påtalade att det var ett oklart rättsläge. Därför var det också angeläget för andra med motsvarande anställning att få frågan prövad. Hela den här processen har gett mig erfarenheter som jag tar med mig i mitt fortsatta yrkesliv.

Beslutet från Arbetsdomstolen innebär att Maria Ågren får tillbaka sin tjänst i regeringskansliet med omedelbar verkan. Maria Ågrens yrkande om skadestånd på 300 000 kronor plus ränta avslås dock av domstolen men hon får sin lön på 115 000 kronor i månaden från september 2017 till december 2018 utbetald.

Det innebär att staten, genom Arbetsgivarverket, tvingas ersätta Sveriges Ingenjörer för rättegångskostnaderna på sammanlagt 1 683 945 kronor.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.