Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDistrikt Uppsala vill att medlemmarna fortsätter lära sig saker

Distrikt Uppsala vill att medlemmarna fortsätter lära sig saker

Medlemmar i Sveriges Ingenjörer ska ha chansen att gå på intressanta aktiviteter, tycker Lisa Nirell och Titti Öhrstedt. Därför engagerade de sig i Sveriges Ingenjörer distrikt Uppsala, där de nu delar på ordförandeskapet.

Lisa Nirell och Titti Öhrstedt, ni har just valts om som ordförande för distrikt Uppsala. Vad skulle ni vilja hälsa till medlemmarna?

– Häng med, var med och fortsätt lära er nya saker.

Är det distriktets roll, tycker ni?

– Ja, att hitta på aktiviteter som är intressanta och utvecklande för medlemmar så att de får en merkänsla. Studiebesök på spännande företag. Och att medlemmarna får ta med sina kollegor, så att vi kan visa även icke-medlemmar vad Sveriges Ingenjörer kan erbjuda.

Hur känns det att fortsätta som ordförande? Vad vill ni?

– Det känns bra och viktigt att fortsätta, att just ordna intressanta aktiviteter. Jag vill själv ta del av föreläsningar och annat, och då måste ju någon göra det, så jag gör det även för egen del, säger Lisa Nirell.

– Jag tycker också att det känns bra, säger Titti Öhrstedt. Det är väldigt skönt också att vi är två ordförande, vi kan bolla idéer med varandra. Vi fungerar bra ihop och det blir inte så mycket press när man är två.

Distrikt Uppsala

Styrelse:
Titti Öhrstedt, ordförande, projektledare, Bjerking
Lisa Nirell, ordförande, valideringsledare, Novavax
Jan Tegnér, systemingenjör, Saab
Abdulkadir Moalim, student
Alexis Boucharin, Scrum Master, Imint

Antal medlemmar i distriktet: 6 145
28 procent kvinnor, 72 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • GE Healthcare Bio-Sciences AB Boländerna Uppsala
  • Forsmarks kraftgrupp AB
  • Uppsala universitet, Universitets-förvaltningen
  • Uppsala universitet
  • Sandvik Coromant AB Gimo

För dem som inte känner er: vilka är ni?

– Jag, Titti Öhrstedt, jobbar som projektledare på konsultföretaget Bjerking. Jag jobbar just nu med två hyfsat stora projekt i Uppsala, varav ena är på Studenternas fotbollsarena. Jag har varit aktiv i distriktet sedan 2012 när jag kom hem från att ha bott och arbetat i England i 8 år. Jag gillar mat (helst serverad), fika, träna, läsa och min familj.

– Och jag, Lisa Nirell, är civilingenjör i molekylär bioteknik och jobbar nu som valideringsledare på Novavax som utvecklar vaccinadjuvans, ett hjälpämne för att förstärka effekten av vaccin. Jag har varit mer och mindre aktiv i distriktsstyrelsen i ett antal år.

Hur är blandningen bland er som sitter i styrelsen?

– Det var två som slutade i styrelsen nu, Emma Oller Westerberg och Matilda Niemi. Det blev för mycket för dem eftersom de satsar på studierna då de går sista året. Så nu är vi tre män och två kvinnor i styrelsen. Vi skulle önska att vi var lite fler som vill hitta på och ordna aktiviteter.

Hur gör ni för att engagera teknologer?

– Vi är inte ute på universitetet och raggar. Emma och Matilda har hållit i det. Det är svårt att ragga nya medlemmar i allmänhet. Vi jobbar över 40 timmar i veckan och har familj – då har man inte tid över om man ska hålla i längden.

Vad händer i distriktet under 2019?

– Nu i dagarna ordnar Emma och Matilda en föreläsning om att starta eget tillsammans med Drivhuset. Det är deras sista uppdrag i styrelsen. Sedan har vi en planerad föreläsning i höst med OS-medaljören på skridskor Tomas Gustafson.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Årsmötet var populärt. Då hade vi föreläsningen ”Hjärnan och jag” om hur vi fungerar kontra hur hjärnan fungerar, hur vi till exempel reagerar när det plingar till i mejlen. Föreläsningar om karriär, personlig utveckling och ledarskap är folk intresserade av, säger Lisa Nirell.

– Studiebesök är också populära, men ett problem är tiderna, säger Titti Öhrstedt. Vi var på elvägsprojektet E-road Arlanda, men då behövde man åka från Uppsala klockan 15 för att hinna vara där innan det blev för mörkt. Men det var ett jättebra besök så dit skulle jag gärna åka igen. Det är superintressant med nya drivmedelsmetoder.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.