Är inte 23 år längre – ÅF:s vd tar råd från ingenjörsstudenter

ÅF Pöyrys vd Jonas Gustavsson tillsammans med sin Advisory board: Azra Malagic, Linnea Bendrot, Filippa Rexed och Sheva Rostam.
Azra Malagic, Linnea Bendrot, Filippa Rexed och Sheva Rostam har gett ÅF Pöyrys vd Jonas Gustavsson (tvåa från vänster) råd under ett år. Foto: ÅF Pöyry

Under ett år har fyra teknologer varit rådgivare åt ÅF Pöyrys vd. De tycker att arbetsgivare som vill anställa unga ingenjörer behöver lyssna på vad unga vill. Här är deras råd.

Ingenjören träffar tre av de fyra ingenjörsstudenterna i ÅF Pöyrys så kallade Advisory board efter den sista träffen med gruppen. Den fjärde medlemmen, Filippa Rexed, som läser maskinteknik på Chalmers, är inte med under intervjun. Men de andra framhåller att det går att attrahera unga och få dem att stanna. Och en viktig del är att få utvecklas snabbt i jobbet.

– Många unga tar korta anställningar och går sedan vidare. Om man ska ändra på det kan arbetsgivare inte utlova att man ska få utvecklas och sedan visar det sig att det mest var snack, säger Linnea Bendrot som läser teknisk fysik på KTH.

Studenternas råd för att locka unga

  • Ha lunchföreläsningar för studenter – och prata om det som studenterna tycker är intressant.
  • Erbjud sommarjobb och praktik.
  • Ge chanser att utvecklas snabbt i början av yrkeslivet.
  • Ha en tydlig plan för kompetens-utveckling.
  • Berätta om företagets/ organisationens värderingar.
  • Berätta er ”story”, bakgrunden till att ni är där ni är i dag.
  • Ge frihet i jobbet, kombinerat med bra ledarskap och feedback.
  • Ge realistiska bilder av löneläget.
  • Ha inte 11 män i er monter på jobbmässor.
  • Gör så att männen också tar ansvar för att alla får jämställda chanser.
  • Gör som ÅF och be unga själva om råd.
  • Ha trygghet i arbetsgruppen.
  • Ha balans mellan arbete och fritid – mycket övertid ses inte som coolt längre.

Azra Malagic, som läser lantmäteri i Lund, instämmer.

– Man kanske tar examen vid 25 och har tio år tills man skaffar barn. Då måste arbetsgivaren tänka att de första tio åren är viktiga. Den teknologiska utvecklingen är också så snabb att man behöver se på ungas kunskaper på ett annat sätt.

140 teknologer sökte till ÅF:s Advisory board för att ge råd till vd:n och koncernchefen Jonas Gustavsson. Av dem valdes fyra ut till rådet och av de andra sökande kunde alla som ville vara med i en referensgrupp för att bidra med ytterligare åsikter och erfarenheter.

Jonas Gustavsson ville ha en grupp för att få inblick i dagens verklighet för ingenjörsstudenter.

– De ser något vi själva inte ser, för att vi är äldre. Jag vill veta hur man tänker som 23-åring, samtidigt som unga kvinnor är en viktig målgrupp för ÅF, säger han.

Ja, för just den här gången ville ÅF ha en grupp med bara kvinnor, för att förutom ungas perspektiv också få kvinnors perspektiv och därmed kunna öka andelen kvinnor i företaget, från dagens 30 procent.

– Men vi har pratat frågeställningar som jag tror till 80 procent också gäller killar i samma generation. De vill kunna vara en bra förälder, ha mer flexibilitet, kunna träna på förmiddagen ibland. Det är lika mycket en generationsfråga som manligt-kvinnligt. Nyexade killar vill kunna vara pappalediga också, säger Jonas Gustavsson.

En konkret fråga som kommit upp är att ÅF vill anställa utexaminerade, men att det varit svårt under studietiden att få sommarjobb eller praktik. Och det ser företaget nu över hur man kan ändra.

Många ämnen har tagits upp i gruppen, men ett ämne som har diskuterat mindre är lön.

– Vi har touchat vikten av lön för att arbetsgivaren ska uppfattas som attraktiv. Det är viktigt att lönen reflekterar ens kompetens och driv. Men för att arbetsgivaren ska uppfattas som attraktiv är framför allt en tydlig kompetensutvecklingsplan a och o, säger Sheva Rostam, som läser till civilingenjör inom energi, miljö och management i Linköping.

För många unga är det i dag lätt att få en skev bild av vad ingenjörer tjänar och här behöver arbetsgivare och fackförbund ge en realistisk bild. Sheva Rostam har två kompisar som båda läste till civilingenjör men där den ena fick 47 000 och den andra 31 000 kronor i ingångslön.

– Han som fick 31 000 var så frustrerad för att han inte benchmarkade mot 47 000 – men det var ju ett speciellt fall.

Sheva Rostam menar att arbetsgivare behöver vara tydliga med vad som krävs för att få 500 eller 5 000 kronor högre lön.

Men när ämnet lön kommer upp uppstår också en diskussion om det är ok med en lägre lön om arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter är bra. Och samtidigt att lön är ett område som tjejer behöver tänka mer på.

– Jag tycker att det är jobbigt att förhandla lön. Vi har ett kvinnligt nätverk på KTH. Där skulle det vara bra att ha löneförhandlingspepp, säger Linnea Bendrot.

Så hur ska arbetsgivare göra för att attrahera unga ingenjörer?

– Ingenjörer är nyfikna och gillar att skapa. Då kan man inte bara säga ”Så här ska du göra”. Då tröttnar man. Om man är intresserad av en speciell teknik är det ok att göra något annat men att det ändå landar i något man tycker är intressant, säger Linnea Bendrot.

Hon lyfter också fram vikten av bra ledning och coachning, balans mellan arbetsliv och fritid, frihet och att få göra sitt jobb och inte oroa sig för annat.

– De företag som jag verkligen fått en ny bild av har haft lunchföreläsningar. Men företag behöver tänka på att gärna skicka någon med teknisk kompetens som kan berätta om tekniken/forskningen, eller i alla fall prata mer om det än själva organisationen.

Det är också viktigt att företag är tydliga med sina värderingar, lyfter Sheva Rostam fram. Vad står de för? Varför erbjuder vi den här tjänsten eller produkten?

Azra Malagic lyfter fram att ha en story bakom verksamheten.

– Även om man gör exakt samma som andra så betyder bakgrunden mycket. Andra företag skulle också kunna ha som ÅF med en Advisory board. Samarbete behöver vi mer av.

Är det något särskilt som behövs för att attrahera kvinnor – eller som avskräcker kvinnor?

– På en arbetsmarknadsmässa var det ett bolag inom bygg som hade elva män vid sin monter. Jag lockas inte av det. Finns det då något annat väljer jag hellre det, säger Azra Malagic.

– Studier från USA visar att företag som bara har 20 procent kvinnor men som lyfter fram dem i sitt material får fler kvinnor att söker sig dit. Men värderingar är a och o. Sedan attraherar värderingarna dem de attraherar – man behöver inte skilja på hur man kommunicerar till kvinnor och män, säger Sheva Rostam.

– Jag håller med, säger Linnea Bendrot. Det viktiga är att göra något bra och vettigt. Och mantrat att det är skitcoolt och häftigt att jobba hur många timmar som helst – det tycker jag inte att unga tror på längre.

Sheva Rostam lyfter fram männens ansvar för att lyfta, uppmuntra och stötta kvinnor.

– Jag är mer intresserad av att höra män och kvinnor diskutera det här tillsammans. Det är viktigt att organisationer bygger upp ett system som inte tillåter att man internrekryterar med en klapp på axeln ”Du tar väl över min plats?”. Detta kan leda till att en man tar över en manliga kollegas position, och vice versa.

Vd:n Jonas Gustavsson håller med:

– Män som är chefer ska kunna se igenom strukturer och lyssna: Vad behöver vi män tänka på?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar