Länderna där flest svenska ingenjörer jobbar

Karta som visar i vilka länder medlemmar i Sveriges Ingenjörer jobbar.
Länder där medlemmar i Sveriges Ingenjörer jobbar. Karta: Getty images

Ingenjör är ett internationellt yrke. Det märks på statistik från Sveriges Ingenjörers medlemsregister. Förbundet har medlemmar som jobbar i allt ifrån Danmark till Falklandsöarna, Malawi och Taiwan. Se hela listan och läs om några ingenjörer som jobbar utomlands.

1 705 medlemmar i Sveriges Ingenjörer har angett att de jobbar i ett annat land än Sverige. Totalt finns 67 olika länder representerade. Ytterligare 249 medlemmar har angett att de jobbar utomlands men utan att uppge i vilket land.

Antal medlemmar i Sveriges Ingenjörer som jobbar utomlands (och angett land)

Land Antal
Danmark 288
USA 197
Norge 171
Tyskland 118
Kina 92
Storbritannien 82
Schweiz 66
Nederländerna 38
Frankrike 30
Finland (inkl Åland) 29
Singapore 27
Japan 26
Australien 25
Belgien 24
Spanien 19
Förenade Arabemiraten 19
Kanada 18
Indien 16
Thailand 16
Österrike 13
Brasilien 13
Portugal 12
Italien 8
Sydkorea 8
Polen 7
Irland 7
Nya Zeeland 6
Kenya 5
Luxemburg 5
Sydafrika 4
Hongkong 4
Lettland 4
Malta 4
Estland 3
Indonesien 3
Malaysia 3
Rumänien 3
Ryssland 3
Island 2
Tjeckien 2
Turkiet 2
Chile 2
Colombia 2
Grekland 2
Saudiarabien 2
Sri Lanka 2
Tunisien 2
Ungern 2
Vietnam 2
Argentina 1
Bahrain 1
Bolivia 1
Bulgarien 1
Cypern 1
Egypten 1
Falklandsöarna 1
Irak 1
Israel 1
Jordanien 1
Libanon 1
Malawi 1
Mocambique 1
Panama 1
Slovakien 1
Taiwan 1
Trinidad och Tobago 1
Uganda 1

Vi har pratat med fyra ingenjörer i olika åldrar och med olika erfarenheter av att jobba utomlands.

Fredrik Arbegard

Fredrik Arbegard

En av dem är Fredrik Arbegard som är konsult på Xdin i USA, med uppdrag på Volvo Group Trucks Technology. Han upplever att arbetet är friare i USA – bara man ser till att leverera och har en bra relation med chefen.

– Man styr mer över arbetssituationen och om man visar framfötterna och trycker på så kommer folk att se det och tycka att du är en bra person. Chefer vill inte veta hur det är med dig eller hur det går utan bara att jobbet blir gjort. Det är mer hierarkiskt. För även om det är Volvo så är det i USA, med amerikanska anställda och chefer.

Lönen är högre, samtidigt som man inte tjänar in någon pension. Själv kunde Fredrik Arbegard välja mellan en fast och en rörlig lönemodell – med fast lön och två veckors betald semester eller lön för de timmar man jobbar och möjlighet till mer semester så länge uppdragsgivaren godkänner det.

Han har två gånger sett människor som får lämna jobbet på dagen.

– Första gången blir man chockad, sen inser man att det inte är ovanligt. Och är man duktig så har man stor chans att få jobb på något annat ställe.

Men arbetsvisumet är sponsrat av arbetsgivaren så det är bra att stämma av vad som händer om man förlorar jobbet, så att man inte måste lämna landet.

Fredrik Arbegard tycker att den som gillar utmaningar absolut ska ta chansen att jobba i USA. Hans råd är att läsa recensioner av företag – till exempel på Glassdoor.com där människor skriver vad de tycker om lönen och vd:n.

Susanne Svensdotter

Susanne Svensdotter

Susanne Svensdotter jobbar inom oljeindustrin i Frankrike sedan 2007. I dag på Baker Hughes. Innan det jobbade hon sju år i Storbritannien, bland annat på Rolls Rolls flygmotorer.

– Den mest påtagliga skillnaden i Frankrike är att det är auktoritärt. Man måste vara på jobbet en viss tid och är man sen måste man förklara varför. Men det är också strikta regler för att man inte ska jobba för mycket.

Fackföreningarna i Frankrike bråkar mer. Vid löneförhandlingar strejkar man först och förhandlar sen.

En egenhet på Susanne Svensdotters nuvarande jobb är att ingenjörer måste resa i första klass när de åker tåg i jobbet – men de får inte ersättning för att ta taxi till tåget.

Lönerna är lägre än i England, å andra sidan är det billigare att leva i Frankrike.

Eftersom Susanne Svensdotter jobbar på ett amerikanskt företag går det bra att använda engelska på jobbet, men det underlättar att kunna franska.

– Jag kan rekommendera Frankrike att jobba i. Det är ett land som har mindre skillnader mellan hög- och låginkomsttagare och det tycker jag personligen är trevligare. I England är stora skillnader. Och utbildning är viktigt här. Det är bra att vara ingenjör utan att det är snobbigt, som det kan vara i England.

Hon råder andra som vill jobba utomlands att vara öppna för möjligheter.

– Det blir sällan som man tänkt sig, men det blir något spännande. Jag har mest gjort karriär sidledes, men jag har lärt mig en förfärlig massa och har vänner i hela världen.

Thomas Hagström

Thomas Hagström

Danmark ligger i topp på listan över var flest svenska ingenjörer jobbar utanför Sverige.

Thomas Hagström jobbar på nordvästra Jylland som kvalitetsingenjör på Phillips-Medisize som utvecklar medicinska produkter för personlig dosering av läkemedel.

– Att jobba i Danmark är mestadels som i Sverige. En skillnad är att diskussioner på möten gärna blir mer intensiva och beslut tas snabbare och inte alltid i konsensus, berättar han.

Danska talas, snabbt, men Thomas Hagström tycker att det gick fort att förstå den lokala dialekten. Skriver gör både han och de andra på engelska.

Villkor som semester och arbetstider är i stort sett som i Sverige. Övertidsersättning är ovanligt. Lönen upplever han ligger klart högre än i Sverige.

Vill du veta mer?

Klicka här för att komma till Sveriges Ingenjörers råd om att jobba utomlands.

Du kan också läsa mer om på PTK:s sajt arbetsutomlands.se

– Men det är viktigt att ta reda på vilken lön man borde ha och vara beredd att diskutera den vid en första arbetsintervju, säger han samtidigt som han kan rekommendera andra ingenjörer att prova på att jobba i Danmark.

– Det är ett fantastiskt land som är både ”hyggelig” och otroligt välorganiserat.

Pontus Nobréus

Pontus Nobréus

Pontus Nobréus är affärsutvecklingschef på Biovica, ett svenskt bolag som utvecklar produkter för cancerdiagnostik. Han är sedan januari i år stationerad i USA för att förbereda lanseringen av en produkt och han menar att marknaden skiljer sig mycket från den europeiska.

– Hälsovårdssektorn har en helt annan uppbyggnad i USA i hur den finansieras, där försäkringsbolag betalar för en stor del av sjukvården. Det är ett stort land och det gäller att hitta nyckelpersoner och early adopters. I Europa handlar det mer om hälsoekonomi medan kliniskt utfall – vad som är bra för patienten – styr mer i USA.

Pontus Nobréus har jobbat i USA en gång tidigare och har också jobbat i Sydafrika 2010–2014, för HemoCue som tillverkar system för patientnära tester.

– Sydafrika är lite likt USA med att det är väldigt segregerat med en privat och en allmän sjukvård. Jag jobbade också mot hela Afrika och bland annat med hjälporganisationer som Unicef och Läkare utan gränser som har behov av produkter som kan användas utan labbinfrastruktur.

Genom det har han sett kliniker i många länder i Afrika, ditt patienter kan ha gått i timmar.

– Det är riktigt spännande att få uppleva den verkligheten. Jag har fått blodad tand för att bo i ett annat land och lära känna en annan kultur. I Sydafrika var barnen också med och gick i skola där. Man utvecklas som person. Så mitt råd till andra är att om man får chansen att ta ett uppdrag så tycker jag att man ska göra det. Det ger mycket tillbaka.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar