Osäkra anställningar inom högskolan missgynnar kvinnor

Osäkra anställningar, som allmän visstidsanställning och vikariat, kan leda till en återvändsgränd för individen som gör det svårt att avancera och göra en karriär inom högskolan. Foto: Getty Images

En större andel kvinnor än män har tidsbegränsade anställningar på universitet och högskolor och det är vanligare att kvinnor är anställda på vikariat och visstid. Teknikområdet är inget undantag. Det visar Universitetskanslersämbetets siffror för 2018.

Enligt högskoleförordning och kollektivavtal är många anställningar inom högskolan tidsbegränsade, eftersom tillfälliga anställningar är en del av högskolans karriärvägar. Det kan handla om meriteringsanställningar och adjungerade anställningar.

I en rapport som kom i höstas tittade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för första gången närmare på hur fördelningen ser ut för olika typer av tidsbegränsade anställningar. Där framgick det att vikariat och allmänna visstidsanställningar, alltså tjänster som saknar koppling till högskolans karriärstruktur, är något vanligare inom högskolan än i samhället i stort.

Läs även: Osäkra anställningar präglar forskarvärlden

Tidsbegränsade anställningar inom teknikområdet

  • Chalmers
    Totalt: 47 procent
    Kvinnor: 54 procent
    Män: 45 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 15 procent
    Kvinnor: 23 procent
    Män: 13 procent
  • KTH
    Totalt: 39 procent
    Kvinnor: 47 procent
    Män: 36 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 12 procent
    Kvinnor:15  procent
    Män: 11 procent
  • Linköping
    Totalt: 43 procent
    Kvinnor: 52 procent
    Män: 40 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 6 procent
    Kvinnor: 8 procent
    Män: 6 procent
  • LTU
    Totalt: 37 procent
    Kvinnor: 37 procent
    Män: 37 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 8 procent
    Kvinnor: 12 procent
    Män: 6 procent
  • Lund
    Totalt: 34 procent
    Kvinnor: 42 procent
    Män: 30 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 11 procent
    Kvinnor: 16 procent
    Män: 10 procent

De nya siffrorna från UKÄ ger nu mer detaljerad information om hur det ser ut inom olika forskningsämnesområden och på lärosätesnivå.

Här framgår det att skillnaderna mellan olika ämnesområden är små, teknikområdet ligger dock något bättre till än snittet när det gäller andelen allmänna visstidsanställningar och vikariat. Totalt har 35 procent av de anställda inom teknikområdet tidsbegränsade anställningar, 11 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat. Motsvarande siffror för högskolan i stort är 35 respektive 14 procent.

Men om man tittar närmare på siffrorna fördelat på kön blir bilden en annan. Inom teknikområdet har 40 procent av kvinnorna någon form av tidsbegränsad anställning. 15 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat, medan motsvarande andel för männen är 10 procent.

– Vi ser ett tydligt mönster att det är en högre andel kvinnor än män som har tidsbegränsade anställningar i form av vikariat och visstid. Så ser det ut över hela linjen, men särskilt tydligt är det inom teknik samt lantbruksvetenskap och veterinärmedicin, säger Annika Haglund som är utredare på UKÄ.

På lärosätesnivå framträder samma mönster, även om det är vissa skillnader mellan olika lärosäten. Annika Haglund har tittat närmare på de fem lärosäten som har flest antal anställda inom teknikområdet; Chalmers, KTH, Linköping, LTU och Lund.

Chalmers är ett av de lärosäten som sticker ut mest när det gäller tidsbegränsade anställningar. Här är också skillnaden mellan könen störst. 54 procent av kvinnorna har tidsbegränsade anställningar och nästan var fjärde kvinna, 23 procent, har ett vikariat eller en allmän visstidsanställning, alltså en tjänst som inte kan förklaras av högskolans karriärstruktur.

Läs även: ”Strukturella hinder gör att kvinnor och män behandlas olika”

Vid Luleå tekniska universitet är det vid en första anblick ingen skillnad på totalen, 37 procent av tjänsterna är tidsbegränsade och det är samma andel för både kvinnor och män. Men tittar man på typ av tidsbegränsad anställning så visar det samma mönster som övriga lärosäten. 12 procent av kvinnorna har en allmän visstidsanställnng eller ett vikariat, medan motsvarande andel för männen är 6.

– Tidsbegränsade anställningar som inte hör till högskolans karriärstruktur, det vill säga allmänna visstidsanställningar och vikariat, kan leda till en återvändsgränd för individen som gör det svårt att avancera och göra en karriär inom högskolan. Därför tycker vi också att de är intressanta att följa. Jag hoppas att det kan bidra till att väcka diskussionen om visstidsanställningar även ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Annika Haglund.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar