Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOsäkra anställningar inom högskolan missgynnar kvinnor

Osäkra anställningar inom högskolan missgynnar kvinnor

En större andel kvinnor än män har tidsbegränsade anställningar på universitet och högskolor och det är vanligare att kvinnor är anställda på vikariat och visstid. Teknikområdet är inget undantag. Det visar Universitetskanslersämbetets siffror för 2018.

Enligt högskoleförordning och kollektivavtal är många anställningar inom högskolan tidsbegränsade, eftersom tillfälliga anställningar är en del av högskolans karriärvägar. Det kan handla om meriteringsanställningar och adjungerade anställningar.

I en rapport som kom i höstas tittade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för första gången närmare på hur fördelningen ser ut för olika typer av tidsbegränsade anställningar. Där framgick det att vikariat och allmänna visstidsanställningar, alltså tjänster som saknar koppling till högskolans karriärstruktur, är något vanligare inom högskolan än i samhället i stort.

Läs även: Osäkra anställningar präglar forskarvärlden

Tidsbegränsade anställningar inom teknikområdet

  • Chalmers
    Totalt: 47 procent
    Kvinnor: 54 procent
    Män: 45 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 15 procent
    Kvinnor: 23 procent
    Män: 13 procent
  • KTH
    Totalt: 39 procent
    Kvinnor: 47 procent
    Män: 36 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 12 procent
    Kvinnor:15  procent
    Män: 11 procent
  • Linköping
    Totalt: 43 procent
    Kvinnor: 52 procent
    Män: 40 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 6 procent
    Kvinnor: 8 procent
    Män: 6 procent
  • LTU
    Totalt: 37 procent
    Kvinnor: 37 procent
    Män: 37 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 8 procent
    Kvinnor: 12 procent
    Män: 6 procent
  • Lund
    Totalt: 34 procent
    Kvinnor: 42 procent
    Män: 30 procent
    Varav allmän visstidsanställning, vikariat: 11 procent
    Kvinnor: 16 procent
    Män: 10 procent

De nya siffrorna från UKÄ ger nu mer detaljerad information om hur det ser ut inom olika forskningsämnesområden och på lärosätesnivå.

Här framgår det att skillnaderna mellan olika ämnesområden är små, teknikområdet ligger dock något bättre till än snittet när det gäller andelen allmänna visstidsanställningar och vikariat. Totalt har 35 procent av de anställda inom teknikområdet tidsbegränsade anställningar, 11 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat. Motsvarande siffror för högskolan i stort är 35 respektive 14 procent.

Men om man tittar närmare på siffrorna fördelat på kön blir bilden en annan. Inom teknikområdet har 40 procent av kvinnorna någon form av tidsbegränsad anställning. 15 procent är anställda på allmän visstid eller vikariat, medan motsvarande andel för männen är 10 procent.

– Vi ser ett tydligt mönster att det är en högre andel kvinnor än män som har tidsbegränsade anställningar i form av vikariat och visstid. Så ser det ut över hela linjen, men särskilt tydligt är det inom teknik samt lantbruksvetenskap och veterinärmedicin, säger Annika Haglund som är utredare på UKÄ.

På lärosätesnivå framträder samma mönster, även om det är vissa skillnader mellan olika lärosäten. Annika Haglund har tittat närmare på de fem lärosäten som har flest antal anställda inom teknikområdet; Chalmers, KTH, Linköping, LTU och Lund.

Chalmers är ett av de lärosäten som sticker ut mest när det gäller tidsbegränsade anställningar. Här är också skillnaden mellan könen störst. 54 procent av kvinnorna har tidsbegränsade anställningar och nästan var fjärde kvinna, 23 procent, har ett vikariat eller en allmän visstidsanställning, alltså en tjänst som inte kan förklaras av högskolans karriärstruktur.

Läs även: ”Strukturella hinder gör att kvinnor och män behandlas olika”

Vid Luleå tekniska universitet är det vid en första anblick ingen skillnad på totalen, 37 procent av tjänsterna är tidsbegränsade och det är samma andel för både kvinnor och män. Men tittar man på typ av tidsbegränsad anställning så visar det samma mönster som övriga lärosäten. 12 procent av kvinnorna har en allmän visstidsanställnng eller ett vikariat, medan motsvarande andel för männen är 6.

– Tidsbegränsade anställningar som inte hör till högskolans karriärstruktur, det vill säga allmänna visstidsanställningar och vikariat, kan leda till en återvändsgränd för individen som gör det svårt att avancera och göra en karriär inom högskolan. Därför tycker vi också att de är intressanta att följa. Jag hoppas att det kan bidra till att väcka diskussionen om visstidsanställningar även ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Annika Haglund.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Och en av dem som jobbar med det är ingenjören Rasmus Ågren. Här är hans...
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.