Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som blivit drottning av tågsemester

Ingenjören som blivit drottning av tågsemester

Hon är ingenjör och hållbarhetsforskare och en av dem som gett tågresandet en rejäl skjuts. Susanna Elfors grundade Facebookgruppen Tågsemester (med över 90 000 medlemmar) och har startat tågresebyrå. Vi ringde upp henne.

Hur kommer det sig att du har intresserat dig för tågresande och tågsemester?

– Jag är inte tågnörd från början, men jag har varit intresserad av hållbarhet länge och har jobbat med hållbar stadsutveckling.

Varför startade du Facebookgruppen och sedan Tågsemesterbyrån?

– Jag provade på att åka på tågsemester för några år sedan och det fanns många brister. Och tågcharter var krångligt. Och om jag tyckte att det var krångligt, vad skulle då inte andra tycka? När jag gjorde en egen tågsemester igen i somras fungerade det bra, tack vare tips från andra i Facebook-gruppen.

Finns det någon koppling mellan att du är ingenjör och forskare och tågresandet?

– Jag har forskat om hus och hållbar stadsutveckling på KTH, på samma avdelning som Jonas Åkerman som forskar om transporter. Det gjorde att jag fick insikter tidigare än andra om vad som har liten och stor påverkan på miljön. Och på individnivå är resandet jätteviktigt och något man lätt kan ändra på. Tar man bort en långresa med flyg så vinner man mycket.

Vad möter du för reaktioner från ingenjörer på det här med tågresande?

– Det finns många sorters ingenjörer. Det finns forskare som ändrat sina resvanor. Det finns de som är anti och tycker att det här är tjafs och att man ska flyga. Det finns de som tycker att tekniken ska lösa allt.

Vad tror du då, kan teknik lösa klimatproblemen?

– Jag tror att teknik är viktigt, men oavsett teknik kommer vi inte att kunna flyga i den skala vi gör i dag. Som ingenjör inser man att det krävs mycket för att lyfta ett tungt plan. Och så har vi rekyleffekten – även om prylar blir elsnålare så använder vi fler prylar och det ökar elanvändningen. Det här gäller tågresor också, så välj med omsorg vilka resor du vill göra.

Har du några speciella tågtips för ingenjörer – saker som är intressanta?

– Det finns en del roliga sträckor – som Bernina express och Bergen-banan. Och Freiburg är intressant som en stad som jobbar med hållbarhet och har bra spårvagnar. I Hamburg finns världens största modelljärnvägsanläggning, Miniatur Wunderland.

– På Tågsemesterbyrån jobbar vi också med att ordna konferensresor med tåg. Många arbetsplatser vill ju skippa den årliga flygresan och åka tåg i stället. I höst ordnar vi också Tågkonferensdagen för de företag som vill lära sig mer om tågresor i tjänsten.

Vilka allmänna tips har du till den som vill tågsemestra?

– Stanna på vägen! Tänk inte att ni bara åker från A till B utan planera tid för att stanna – då kan man få både stads- och badsemester. Packa med extra laddare eftersom det inte finns eluttag på alla tåg och ladda gärna ner filmer. Välj om du vill boka platsbiljetter i förväg eller om du vill åka mer live. Man måste ofta boka, men kan göra det efter vägen.

Om man vill åka på tågsemester i sommar, är det för sent?

– Jag tror att tågresebyråer är överbokade , men om man vill boka själv så går det nog. Det finns en sajt, Railplanner, som man kan använda sig av. Och så kan man ju åka sträckor i Sverige. Det rekommenderar jag.

Vilken är den bästa tågsemestern du har varit på?

– Kanske den vi var på med Tågsemesterbyrån, till Lofoten. Den blev så bra. Det var bra stämning och fint där. Och så var det ju vår egen resa som vi ordnade.

Vart åker du själv i sommar?

– Jag åker med på Tågsemesters andra resa, till Gardasjön, nu i juni.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.