I april var bara 1,1 procent av de yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetslösa. Arbetsförmedlingen rapporterar också att antalet varslade personer fortfarande är lågt.
Arbetslösheten för Sveriges Ingenjörers medlemmar har de senaste åren varit låg och i april 2019 var den 1,1 procent. Det innebär att 1 248 medlemmar hade ersättning från a-kassan (AEA). Ytterligare 0,2 procent (203 personer) hade en subventionerad anställning.
Arbetslösheten är låg för ingenjörer inom alla utbildningsinriktningar men det finns mindre skillnader mellan inriktningarna och förändringar i jämförelse med tidigare år. Det är viktigt att betona att skillnaderna mellan inriktningarna i praktiken handlar om relativt få individer.
I april 2019 var arbetslösheten, precis som tidigare, något högre för civilingenjörer i kemiteknik och teknisk fysik. I år finns högskoleingenjörer i datateknik också bland de inriktningar där arbetslösheten är något högre än genomsnittet.
Liksom tidigare år var arbetslösheten i april i år lägst för civilingenjörer i lantmäteri och väg och vatten och för högskoleingenjörer i byggteknik. I år finns även högskoleingenjörer i maskinteknik bland de inriktningar där arbetslösheten är allra lägst.
Det är viktigt att påpeka att statistiken inte speglar läget för nyexaminerade eftersom de inte är med i a-kassan i lika hög utsträckning som äldre. Av de som är med omfattas merparten inte av villkoren för ersättning.
Uppgifter från Arbetsförmedlingen ger inte några indikationer på att en lågkonjunktur närmar sig. I april varslades totalt 3 700 personer i Sverige, vilket är i nivå med genomsnittet under de senaste 12 månaderna. Men arbetslösheten i Sverige har stigit något. Den var i maj 6,8 procent, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med samma månad föregående år.
4 kommentarer
Det enda som skrivs om är öppet arbetslösa.
Vad som inte skrivs någonting om är hur många av dessa ”yrkesverksamma” som egentligen jobbar med någonting annat. D.v.s. ur ingenjörssynvinkel de facto är arbetslösa de också.
Skulle kännas ännu intressantare om den delen analyserades på något vis.
När man blir arbetslös har man inte råd att vara med i facket längre, värre är att de inte kan göra någonting att påverka ens möjligheter att få ett jobb inom sitt yrke! Så varför då vara medlem?
Statistiken borde också ta hänsyn till arbetslösa som gått ur SI.
Bra artikel där man ”borrar” sig ner i siffrorna som Kim säger. Ger tydligare bild
Bra att det görs en mer nyanserad bild där man tittar på arbetslösheten per utbildningsinriktning och inte bara klumpar samman alla ingenjörer i en grupp. Intressant att notera är exempelvis att det inte är data/elektro som uppvisar den lägsta arbetslösheten (snarare tvärtom), trots att företrädare för IT-branschen är de som jag tycker oftast är ute i media och skriker om ingenjörsbrist.
Sen ska det kanske tilläggas att även om arbetslösheten ser låg ut för ingenjörer, så är det inget unikt. De flesta personer med högskoleutbildning uppvisar också ungefär samma låga arbetslöshetssiffror (även om det till viss del varierar per utbildning), eftersom det är högkonjunktur nu och har varit ett tag.