Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningLär dig smart studieteknik av Mensas ordförande

Lär dig smart studieteknik av Mensas ordförande

Chansen att klara tentorna handlar inte bara om att plugga mycket. Det är lika viktigt att plugga smart. Lär dig expertens knep för bättre studieteknik. 

Björn Liljeqvist är en av de smartaste personerna i Sverige. Han blev medlem i Mensa när han var 15 år och i somras valdes han till föreningens internationella ordförande. Björn jobbar sedan 17 år med utbildningar i bättre studieteknik. Här är hans bästa tips för att klara tentorna.

  1. Vänta inte på inspiration, bygg rutiner istället. Hitta en eller flera bra platser att plugga på och sätt igång även när du inte känner motivation.
  2. Skaffa en kalender för att planera. Det finns också bra appar, två exempel är Don´t break the chain och WorkFlowy för att bygga goda vanor.
  3. Använd en studiedagbok och lär dig ett plugga med metoden spaced repetition (intervallrepetition). Den innebär att du varje dag noterar i dagboken vad du har lärt dig och sedan använder tre bokmärken som du flyttar fram en dag varje dag. Bokmärke 1 finns alltid på dagen innan, bokmärke 2 på dagen för en vecka sedan och bokmärke 3 på dagen för en månad sedan. Varje dag repeterar du vad du lärde dig de dagar där bokmärkena är placerade, alltså det du lärde dig i går, för en vecka sedan och för en månad sedan. Under tiden mellan repetitionerna sjunker kunskapen allt djupare ner i långtidsminnet och efter en månad sitter den. Det finns också appar för datorn, exempelvis Anki, där du kan använda digitala bokmärken.
  4. Bli inte förskräckt om något verkar svårt. Det tar tid innan allt faller på plats och det är helt normalt för alla. Därför är det bra att skumma igenom litteraturen översiktligt innan man läser på djupet, så får hjärnan mer tid på sig att ta till sig innehållet.
  5. Lär dig lösa typiska uppgifter med standardmetoderna innan du försöker klura ut egna smarta lösningar på alltför svåra problem, för då fastnar man lätt.
  6. Lägg undan mobilen och använd en timer. Skapa bubblor som innebär att du pluggar i pass på kanske 30 eller 60 minuter då du fokuserar på en sak i taget.
  7. Använd blockeringsprogram. Två som fungerar bra är Freedom.to och Get Cold Turkey. Avsätt exempelvis en timme om dagen åt sociala medier eller spel. Övrig tid är programmen spärrade.

Karin Virgin

Har du andra tips? Skriv en kommentar och berätta vad som fungerar för dig.

1 KOMMENTAR

  1. Jag är själv medlem i Mensa och tycker inte alltid likadant som högsta hönsen. Björn påpekar en enda sak i allt han säger här: Disciplin. Men studieteknik är inte bara disciplin. Jag själv fick 1.9 på högskoleprovet och tog examen Handelshögskolan och examen KTH. En studieteknik jag använt är att om jag inte förstår så sätter jag ett frågetecken där och går vidare så att jag inte kör fast. Sen repetera och tids nog fattar man eller hittar ett fel från professorn eller författaren vilket också har hänt mig (då blev jag givetvis nedtystad eftersom jag ifrågasatte en auktoritet och det får man ju inte). En annan studieteknik jag använt och klarat tentor på det viset är att helt enkelt memorera långa listor på ett sätt som går att minnas. Det är eller var faktiskt så att mycket av examinationen bara kräver ett fungerande minne och utantillkunskaper.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?