Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFackliga löneförhandlare nätverkar och lär av varandra

Fackliga löneförhandlare nätverkar och lär av varandra

I västra Sverige har ett lokalt lönenätverk funnits i över 20 år. Där träffas förtroendevalda akademiker från olika arbetsplatser i regionen och upplägget är enkelt. Man samlas runt ett bord och utbyter erfarenheter.

Att vara löneförhandlare i akademikerföreningen på sin arbetsplats handlar inte längre om att förhandla kollegornas löner. Avtalen reglerar att lönen ska sättas i ett samtal mellan chef och medarbetare men det lokala facket har ändå flera viktiga uppgifter.

Anders Ripa. Foto: Ingela Claesson.

Som förtroendevald med ansvar för lönerevisionen möter man hela tiden utmaningar. Hur kan man använda lönestatistik på ett övertygande sätt?  Hur ska lönen kopplas till befattningsvärderingssystemet? Hur fungerar en rättvis lönesättning när chefen finns i ett annat land?

– På de här frågorna finns inget facit men fackligt förtroendevalda kan lära sig mycket av dem med motsvarande uppdrag på andra företag, säger Anders Ripa, förtroendevald på Ericsson i Göteborg.

Han tog för tre år sedan över uppdraget att vara sammankallande i det lönenätverk som grundades i Göteborgsregionen av förtroendevalda från Sveriges Ingenjörer redan 1995. Under 24 år har nätverket träffats 83 gånger. Gamla löneförhandlare har lämnat och nya kommit in.

Anders Ripa ansvarar för att en inbjudningarna mejlas ut och att det finns en lokal att samlas i. Deltagarna turas om att vara värdar och bokar ett mötesrum på sin arbetsplats.

– Löneförhandlare från uppemot 20 företag brukar delta men vi för inget protokoll. Mötena är väldigt informella, säger Anders Ripa.

Upplägget är enkelt och ordet går runt bordet. Var och en berättar hur långt man har kommit i de lokala löneförhandlingarna på sin arbetsplats och vilka problem som har uppstått. Det kan handla om att arbetsgivare är kritiska mot lönestatistiken från Saco. Många lokala löneförhandlare upplever också att systemet för befattningsvärdering inte är tydligt kopplad till lön.

– Många runt bordet brukar ställa frågor och det uppstår ofta livliga diskussioner. Det är min roll att styra upp och bryta samtalen för att vi ska hinna laget runt på två timmar. Man lär sig mycket genom att lyssna på andras erfarenheter, säger Anders Ripa.

Mötet bygger på förtroende

En regel som präglat nätverket sedan starten är att den information som delas stannar i rummet. Vill man hänvisa till vad någon berättat måste man höra av sig och stämma av att det är okey.

Deltagarna i nätverket kommer främst från industrin men även från konsultföretag. Till några möten har en ombudsman eller statistiker från Sveriges Ingenjörer varit inbjuden.

Anders Ripa drar en tydlig slutsats efter de många möten som han deltagit i.

– Mer kunskap om hur vi kan hantera lönestatistiken efterfrågas av många förtroendevalda. Vad kan man göra med en excelfil med tusentals löner? Hur kan vi analysera lönerna och löneutvecklingen? Många efterlyser en utbildning i praktisk lönestatisk för fackligt förtroendevalda, säger han.

Nätverket för löneförhandlare i Göteborgsregionen är hittills det enda i sitt slag men nyligen har förtroendevalda på företag i Jönköpingsregionen blivit intresserade. I oktober kommer Anders Ripa att besöka distriktet i Jönköping för att berätta hur nätverket i väst fungerar och dela med sig av sina erfarenheter.

Karin Virgin  

2 KOMMENTARER

  1. Göteborgare är kanske extra bra på att nätverka och samarbeta? För det enda nätverket av sitt slag är det inte! I Göteborg finns även KORG-gruppen som är ett motsvarande nätverk för SACO-anslutna ingenjörer och naturvetare och som arbetar som konsulter inom Teknik- och designföretagen.

    • Tack för rättelsen. Så roligt att det finns ett nätverk till av detta slag. Kanske vi kan skriva en artikel om er framöver./Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.