”Jag jobbar för mycket och mår inte bra. Vad ska jag göra?”

Stanna upp och reflektera över ditt arbete. Många förstår inte att de befinner sig i en ohälsosam arbetsmiljö förrän det redan har gått snett. Foto: Getty Images

Hur vet jag att jag har en rimlig arbetsbörda? Och vilket ansvar har min arbetsgivare? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, reder ut vilka vägar du kan gå om du upplever att du har en ohälsosam arbetsbelastning.

Jag jobbar mycket och mår inte bra, vad ska jag göra?

– Att du inte mår bra kan bero på väldigt många saker. Du måste börja med att fundera över varför du inte mår bra av jobbet? Handlar det om att du jobbar mycket övertid? Sover du dåligt eller är orolig för att inte hinna med dina uppgifter? Känner du att du saknar rätt utbildning för att utföra arbetet? Det kan vara väldigt svårt att ge generella råd, men om du upplever en ohälsosam arbetsbelastning bör du lyfta det med din arbetsgivare som har arbetsmiljöansvaret. Alternativt kan du också vända dig till företagets skyddsombud som företräder alla anställda på arbetsplatsen.

Hur vet jag om jag har en rimlig arbetsbörda?

– Tänk över ditt arbete, hur ser det ut? Försök att se helhetsbilden hur de krav du har på ditt arbete stämmer med de resurser du har i form av kunskap, tid och verktyg. Ryms dina arbetsuppgifter inom din arbetsdag? Har du tid att ta en ordentlig lunchrast? Att arbetsbördan kan variera i perioder är inget ovanligt, men det måste finnas tid för återhämtning – kan du ta en eftermiddag kompensationsledigt när det behövs?

– Det finns ett enkelt test som ger bra svar på hur hälsosam din arbetsmiljö är; skulle du rekommendera din vän att söka jobb på din arbetsplats?

Ur AFS 2015:4

§ 9 Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.

§ 10 Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna känner till:

  1. Vilka arbetsuppgifter de ska utföra
  2. Vilket resultat som ska uppnås med arbetet
  3. Om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur
  4. Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras
  5. Vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd för att utföra arbetet. 

Arbetsgivaren ska därutöver säkerställa att arbetstagarna känner till vilka befogenheter de har enligt punkterna 1–5.

Vilket ansvar har min arbetsgivare?

– Arbetsgivaren har ansvar för att systematiskt planera och leda arbetet med en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 är tydlig med detta. Den säger bland annat att arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som de tilldelar arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.

Vad innebär det?

– Det ska vara balans mellan krav och resurser i arbetet. Det ska vara tydligt vilka dina arbetsuppgifter är, vilka befogenheter du har, vilken förväntan arbetsgivaren har på dig och hur du ska prioritera mellan olika uppgifter. Resurser handlar om kunskap, arbetsredskap, bemanning och kontroll över sitt eget arbete. Arbetsgivaren har ett ansvar att följa upp hur det går och vara uppmärksam på tecken på ohälsosam arbetsbelastning, det gäller både på individ och gruppnivå.

Vilka tecken kan det vara?

– Det är vanligt att ohälsosam arbetsbelastning tar sig uttryck i slitningar mellan kollegor, stress, konflikter och hög sjukfrånvaro. På individnivå kan det vara trötthet, sömnproblem, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter eller humörsvängningar.

– Det kan vara svårt att själv se problemen när man är mitt i situationen. Många förstår inte att de befinner sig i en ohälsosam arbetsmiljö förrän det redan har gått snett. Mitt råd är därför att då och då stanna upp och försöka se sin situation utifrån.

Vilka vägar kan jag gå för att söka hjälp?

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

– Om du upplever att det finns problem med arbetsbelastningen så kan du alltid vända dig till dina lokalfackliga företrädare eller ringa oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning, det är en fråga som vi möter ofta. Du kan även prata med skyddsombudet på arbetsplatsen. Det är dock i slutändan din arbetsgivare som bär ansvaret för ditt arbetsmiljö. Därför bör du göra din arbetsgivare uppmärksam på det. Var konstruktiv och tänk gärna själv igenom vilka lösningar som skulle fungera.

– Tänk på att en ohälsosam arbetsmiljö kan leda till sjukskrivning, som utmattning eller förslitningsskador. Även om det känns obekvämt att lyfta frågan så handlar det i ett långsiktigt perspektiv om att du värnar om din egen hälsa och ekonomi både nu och framöver.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
Fler artiklar