Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Jag jobbar för mycket och mår inte bra. Vad ska jag göra?"

”Jag jobbar för mycket och mår inte bra. Vad ska jag göra?”

Hur vet jag att jag har en rimlig arbetsbörda? Och vilket ansvar har min arbetsgivare? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, reder ut vilka vägar du kan gå om du upplever att du har en ohälsosam arbetsbelastning.

Jag jobbar mycket och mår inte bra, vad ska jag göra?

– Att du inte mår bra kan bero på väldigt många saker. Du måste börja med att fundera över varför du inte mår bra av jobbet? Handlar det om att du jobbar mycket övertid? Sover du dåligt eller är orolig för att inte hinna med dina uppgifter? Känner du att du saknar rätt utbildning för att utföra arbetet? Det kan vara väldigt svårt att ge generella råd, men om du upplever en ohälsosam arbetsbelastning bör du lyfta det med din arbetsgivare som har arbetsmiljöansvaret. Alternativt kan du också vända dig till företagets skyddsombud som företräder alla anställda på arbetsplatsen.

Hur vet jag om jag har en rimlig arbetsbörda?

– Tänk över ditt arbete, hur ser det ut? Försök att se helhetsbilden hur de krav du har på ditt arbete stämmer med de resurser du har i form av kunskap, tid och verktyg. Ryms dina arbetsuppgifter inom din arbetsdag? Har du tid att ta en ordentlig lunchrast? Att arbetsbördan kan variera i perioder är inget ovanligt, men det måste finnas tid för återhämtning – kan du ta en eftermiddag kompensationsledigt när det behövs?

– Det finns ett enkelt test som ger bra svar på hur hälsosam din arbetsmiljö är; skulle du rekommendera din vän att söka jobb på din arbetsplats?

Ur AFS 2015:4

§ 9 Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.

§ 10 Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna känner till:

  1. Vilka arbetsuppgifter de ska utföra
  2. Vilket resultat som ska uppnås med arbetet
  3. Om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur
  4. Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras
  5. Vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd för att utföra arbetet. 

Arbetsgivaren ska därutöver säkerställa att arbetstagarna känner till vilka befogenheter de har enligt punkterna 1–5.

Vilket ansvar har min arbetsgivare?

– Arbetsgivaren har ansvar för att systematiskt planera och leda arbetet med en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 är tydlig med detta. Den säger bland annat att arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som de tilldelar arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.

Vad innebär det?

– Det ska vara balans mellan krav och resurser i arbetet. Det ska vara tydligt vilka dina arbetsuppgifter är, vilka befogenheter du har, vilken förväntan arbetsgivaren har på dig och hur du ska prioritera mellan olika uppgifter. Resurser handlar om kunskap, arbetsredskap, bemanning och kontroll över sitt eget arbete. Arbetsgivaren har ett ansvar att följa upp hur det går och vara uppmärksam på tecken på ohälsosam arbetsbelastning, det gäller både på individ och gruppnivå.

Vilka tecken kan det vara?

– Det är vanligt att ohälsosam arbetsbelastning tar sig uttryck i slitningar mellan kollegor, stress, konflikter och hög sjukfrånvaro. På individnivå kan det vara trötthet, sömnproblem, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter eller humörsvängningar.

– Det kan vara svårt att själv se problemen när man är mitt i situationen. Många förstår inte att de befinner sig i en ohälsosam arbetsmiljö förrän det redan har gått snett. Mitt råd är därför att då och då stanna upp och försöka se sin situation utifrån.

Vilka vägar kan jag gå för att söka hjälp?

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

– Om du upplever att det finns problem med arbetsbelastningen så kan du alltid vända dig till dina lokalfackliga företrädare eller ringa oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning, det är en fråga som vi möter ofta. Du kan även prata med skyddsombudet på arbetsplatsen. Det är dock i slutändan din arbetsgivare som bär ansvaret för ditt arbetsmiljö. Därför bör du göra din arbetsgivare uppmärksam på det. Var konstruktiv och tänk gärna själv igenom vilka lösningar som skulle fungera.

– Tänk på att en ohälsosam arbetsmiljö kan leda till sjukskrivning, som utmattning eller förslitningsskador. Även om det känns obekvämt att lyfta frågan så handlar det i ett långsiktigt perspektiv om att du värnar om din egen hälsa och ekonomi både nu och framöver.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.