Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHur förorenad är luften på vägen till ditt jobb? – testa här

Hur förorenad är luften på vägen till ditt jobb? – testa här

Vet du hur förorenad luften är längs din cykelväg till jobbet? Nu kan du få svar och dessutom förslag på en väg där luften är bättre. Ramboll har utvecklat tjänsten Happy Commuter som visar luftkvaliteten i realtid längs vägar över hela Sverige.

Luftföroreningar är ett större problem i Sverige än många känner till.

Daniel Nilsson, Ramboll

– Dålig luft syns inte och märks inte på kort sikt om man inte har stora problem med luftvägarna. På längre sikt påverkar det däremot hälsan och vi är övertygade om att människor vill veta hur förorenad luften är där man bor och jobbar, säger Daniel Nilsson luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll.

Därför har företaget tagit fram Happy Commuter –  en webbaserad tjänst som i realtid beräknar den renaste cykelvägen mellan två platser, exempelvis hemmet och arbetsplatsen. När man skriver in två adresser får man förslag på 2–3 vägar. En av dem är grönmarkerad och där luftkvaliteten är bättre än de övriga.

Varje färdväg har också ett European Quality Air Index på 0–100 som är beräknat på tre värden: partiklar mindre än 10 mikrometer, partiklar mindre än 2,5 mikrometer samt kvävedioxidhalten.

Det här betyder värdena i EAQI-index

0–20 Bra luftkvalitet
20–40 Ganska bra luftkvalitet
40–60 Varken bra eller dåligt
60–80 Dålig luftkvalitet
80–100 Mycket dålig luftkvalitet

– Beräkningen av EAQI-index sker i realtid från tio mätpunkter längs med varje färdväg. Mätningarna utgår från en regional luftkvalitetsmodell som kommer från underleverantörer och baseras på data från trafikintensitet, meterologi, topografi men också från de mätstationer som finns. Den rutt med lägst EAQI-index är den som vi rekommenderar, säger Daniel Nilsson.

Han hoppas att Happy Commuter ska göra människor mer intresserade av luftkvaliteten på hemorten. Med information om hur bra eller dålig luften är blir det möjligt för cykelpendlare att göra medvetna val. Daniel Nilsson har två generella tips.

– Om du kan, res inte under rusningstid och försök att välja vägar så långt från de hårt trafikerade vägarna som möjligt.

Här är luften sämst

33 städer/orter som inte klarade miljömålet om frisk luft 2018

Alvesta
Borås
Burlöv
Gävle
Göteborg
Halmstad
Helsingborg
Jönköping
Karlshamn
Karlskrona
Karlstad
Kil
Landskrona
Linköping
Ljungby
Luleå
Lund
Malmö
Norrköping
Olofström
Piteå
Skellefteå
Sollentuna
Stockholm
Sundsvall
Södertälje
Trelleborg
Umeå
Uppsala
Visby
Västerås
Växjö
Örnsköldsvik

Och tro inte heller att du är förskonad från luftföroreningar om du åker bil. Även om bilarna har partikelfilter stoppas inte kvävedioxiden och inte alla partiklar av filtren.

 

Många orter klarar inte miljömålet

Tidigare i år släppte Ramboll en rapport som visar att 30 orter i Sverige inte klarar det nationella miljömål som handlar om frisk luft. Det innebär att halten luftburna partiklar överskridit de gränser som satts upp. Ambitionen var att målet skulle nås till 2020. (Rapporten kan laddas ner här.)

– Nu har fler kommuner rapporterat sina mätningar och tyvärr har det visat vara minst 33  orter som inte klarar miljömålet, säger Daniel Nilsson.

Vad innebär det? Ska vi vara oroliga?

– Vi har inte skrivit rapporten eller tagit fram webbtjänsten Happy Commuter för att göra människor oroliga.  Men att 7 600 personer varje år beräknas dö i förtid på grund av luftföroreningar tycker vi är allvarligt.

Daniel Nilsson menar att problemet behöver angripas från två håll.

– Dels handlar det om kunskap, dels om förändrade beteenden. Ur ett hållbarhetsperspektiv vill vi skapa bättre förutsättningar för fler att välja cykel istället för bil. Det kommer att leda till mindre utsläpp och renare luft.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.