”Jag är missnöjd med min nya lön, vad gör jag?”

Missnöjd med lönen? Berätta för din arbetsgivare om ditt missnöje och ta reda på vad som krävs för en förändring. Foto: Getty Images

Ge inte upp om lönesamtalet inte gick som du hoppades. Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, tipsar om vilka förberedelser du kan göra för att få upp din lön. 

Jag har precis haft lönerevision och är missnöjd med resultatet. Kan Sveriges Ingenjörer göra något åt det?

– Det kan finnas många olika orsaker till missnöje och det är viktigt att först reda ut vad missnöjet grundar sig i. Det kan handla om att man inte upplever att arbetsgivaren premierar arbetsinsatserna, att lönesamtalet inte blev bra eller att lönekriterierna uppfattas som luddiga. När vi vet orsaken till missnöjet, vad som gick fel och varför, då kan vi också börja titta på vad som krävs för att rätta till problemet.

Är det någon idé att bråka när lönen väl är satt?

– Ja, absolut, du kan förklara dig oenig efter genomfört lönesamtal. Beroende på vilket av de drygt 80 olika kollektivavtal du tillhör så ser tillvägagångssättet lite olika ut vid oenighet i lönesamtalet. I vissa fall kan du få ett förstärkt lönesamtal, i andra fall kan det leda till en facklig diskussion med arbetsgivaren. Men det viktiga är att du markerar att du är missnöjd med löneprocessen.

– Fundera också över vad det är du är missnöjd med. Genom att identifiera vad som gått snett kan du också förbereda dig bättre och föra ett mer konstruktivt samtal med din arbetsgivare om ditt missnöje. Bolla gärna med dina fackligt förtroendevalda på arbetsplatsen, eller ring oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Vad kan jag göra för att få upp min lön, på kort och på lång sikt?

– Byt jobb! Ingenjörer som byter jobb får i genomsnitt 10 procent högre lön, visar statistik från Sveriges Ingenjörer. Men självklart förstår jag att inte alla medlemmar hela tiden vill och kan byta jobb.

Om man inte vill byta jobb, vad kan man göra då?

– Om du vill stanna kvar på samma jobb så bör du prata med din chef om att du vill satsa på att höja din lön. Lyft frågan i utvecklingssamtalet och var tydlig med att du vill veta vilken insats som krävs för att din lön ska utvecklas. Diskutera vilken prestation, ansvar och kompetensutveckling som krävs för att höja lönen. Titta på lönekriterierna och resonera med din chef kring vad de betyder för dig i din roll. Följ gärna upp utvecklingssamtalet med regelbundna avstämningar med din chef där ni tittar på hur det går. I samband med sådana avstämningssamtal kan du också synliggöra dina prestationer, det är inte alltid säkert att din chef har full koll på vad du gör på arbetsplatsen.

– Ett vanligt problem är att lönekriterierna inte är tydliga eller anpassade för just dina arbetsuppgifter. Men om du inte vet vad som premieras av din arbetsgivare är det också svårt att göra rätt. Dessutom blir det svårt att föra en konstruktiv dialog kring din lön. Se därför till att du vet vad som gäller.

När är arbetsgivaren skyldig att upprätta en handlingsplan? 

– I många av Sveriges Ingenjörers kollektivavtal finns det inskrivet att arbetsgivaren är skyldig att upprätta en handlingsplan om arbetstagaren får ett lågt utfall i lönerevisionen. Det innebär att arbetsgivaren är skyldig att ta fram en plan och tydliggöra vad som krävs för att arbetstagaren ska kunna höja sin lön framgent. Ofta handlar det om situationer där den anställde fått noll eller väldigt låg lönehöjning på arbetsplatsen. Ring gärna till oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning så kan vi ta reda på vad som gäller för dig.

Vad gör jag om det inte finns något kollektivavtal?

– Rätten till lönerevision och lönerevisionsprocessen är inte reglerad i lagstiftning. Saknas det kollektivavtal på din arbetsplats så kan det finnas andra dokument som reglerar lönerevisionen. Ibland kan det finnas bestämmelser, såsom lönekriterier och revisionsdatum, i det enskilda anställningsavtalet. Dessutom kan en arbetsgivare ha en eller flera riktlinjer som reglerar löneprocessen. Det är dock viktigt att vara medveten om att en policy vanligtvis är ett dokument som ensidigt ägs av arbetsgivaren. Är du osäker på vad som gäller för dig hos ett företag utan kollektivavtal så går det alltid bra att höra av sig till Sveriges Ingenjörers rådgivning för att diskutera till exempel innehållet i företagets lönepolicy eller vad skrivelserna kring lön i ditt anställningsavtal betyder.

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

Vad kan jag göra för att inte hamna i detta läge igen, nästa år?

– Förbered, förbered, förbered. Du kan aldrig förbereda dig för mycket inför lönesamtalet, börja gärna redan nu och samla dina argument och framgångar så att du konkret kan visa hur du utvecklats, både när det gäller ansvar, prestationer och kompetensutveckling.

– Se också till att du är påläst. Ta reda på fakta kring lön och lönestatistik, prata med dina förtroendevalda och ta reda på vilka lönekriterier som gäller hos er. På Sveriges Ingenjörers hemsida finns mycket information om lönestatistik och lönesamtal som kan ge dig ett bra underlag.

3 kommentarer

  • X

    Kan ju ge råd ut mera realistiska lägen.
    1. Chefen förkastar statistiken man visar
    2. Kan inte säga vad som krävs för att öka lönen
    3. Hävdar att det inte finns pengar pga overhead kostnader.

    24 oktober 2019
    • Friedrich Heger, ombudsman

      Det verkar som om delar av chefens agerande inte ligger inom löneavtalets intention. Lönesättningsprocessen utvecklas och kvalitetssäkras i samarbete mellan arbetsgivare och den lokala fackliga organisation baserad på löneavtalets intention. Upplever man som enskild anställd fel och brister i processen är det viktigt att vända sig till sin lokala Akademikerförening eller kontaktperson för att diskutera hur man kan lösa den uppkomna situationen.

      24 oktober 2019
      • Jonas

        Det herr X skriver ovan sker ju varje gång. Jag antar att det är många fler än vi som råkat ut för det.
        Jag har fler exempel på ”konstiga” svar i löneförhandlingar.

        04 mars 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar