Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHögre lön när chefen har mandat att sätta lönen

Högre lön när chefen har mandat att sätta lönen

Har din chef befogenhet att sätta lön? Det har betydelse för hur stor löneökningen blir. Statistik från Sveriges Ingenjörer visar att det kan skilja närmare en procentenhet om chefen har mandatet eller inte. Efter några år handlar det om flera tusenlappar.

Trots att det står i kollektivavtalen att lönerna ska sättas i samtal mellan chef och medarbetare upplever många att det inte fungerar i praktiken.

I den löneenkät Sveriges Ingenjörer genomför varje år får medlemmarna frågan om deras chef har befogenhet att sätta lön. Svaren visar ett samband mellan chefens mandat och ingenjörernas löneutveckling.

Under 2018 fick medlemmar i privat sektor, som svarat att chefen hade befogenhet att sätta lön, nästan en procentenhet högre löneökning än de som har en chef utan sådant mandat. I statlig och kommunal sektor var skillnaden 0,7 procentenheter mellan grupperna.

 

Kopplingen mellan löneutveckling och chefens mandat var dessutom tydlig oavsett ålder (födelseår).

 

Anders Boström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är inte överraskad över resultatet.

– Lönen ska sättas i samtal mellan chef och medarbetare och cheferna ska ha befogenhet att belöna prestationer. Så fungerar det tyvärr inte alltid och här måste akademikerföreningarna trycka på och kräva ett tydligare mandat för cheferna.

Lönesamtalet – vad gäller?

  • Duckar chefen bakom ursäkten att han/hon inte har mandat att sätta lön, kontakta akademikerföreningen.
  • Nöj dig inte med ett lågt påslag utan att kräva ett besked om vad du behöver göra för att höja din lön.
  • Får du ett lågt påslag och ingen motivering – begär ett förstärkt lönesamtal. Det är viktigt att få en motivering och förslag på åtgärder för att kunna höja din lön på sikt.
  • Finns det ingen akademikerförening på arbetsplatsen, prata med kolleger och försök starta en. Förbundskansliet hjälper gärna till.

Lönesamtalet är viktigt och ger anställda möjlighet att berätta om sina prestationer och vad de har betytt för företaget. Anders Boström menar att det kan vara extra viktigt om man har en ny chef eller en chef som inte är ingenjör och därför kanske inte förstår hur komplexa arbetsuppgifter du har.

Chefen ska dessutom inte bara ha mandat att sätta lönen utan också kunna motivera varför du har den lön du har. Det betyder att chefen ska förklara vilket löneläge du har både i förhållande till din befattning och prestation.

Får du ingen eller bara en liten löneökning har du också rätt att kräva att chefen förklarar vad du kan göra bättre.

– Nöj dig inte med ett lågt påslag utan att fråga vad du behöver göra för att kunna får en bättre löneutveckling, säger Anders Boström.

Den som inte får en bra motivering kan begära ett så kallat förstärkt lönesamtal då man får med sig en facklig representant. Men det innebär inte att alla som är missnöjda med sin lön kan få förhandlingshjälp för att höja lönen.

– Däremot har alla akademiker rätt att få veta varför man får den nya lönen och de med svag löneutveckling rätt att få en tydlig motivering och åtgärder för att kunna prestera bättre. Det kan handla om utbildning eller någon annan form av kompetensutveckling.

Att alla inte känner sig bekväma med att ha ett lönesamtal är Anders Boström medveten om.

Läs också

Oenighet under lönesamtal
En majoritet av Sveriges Ingenjörers medlemmar uppger att de inte kan påverka sin lön under lönesamtalet. Foto: Getty Images

Lön ska sättas i samtal – ändå håller arbetsgivarna emot

– Jag vet att en del känner att det är svårt och prata som sig själv och att framhäva sina kunskaper och prestationer men jag uppmanar verkligen alla att ha sitt lönesamtal. Det är viktigt att ta reda på hur chefen har bedömt dina prestationer och att ni blir överens om att bedömningen har skett på rätt sätt.

Även medlemmar på arbetsplatser där det finns kollektivavtal men där det saknas en akademikerförening har rätt till lönesamtal, men då finns ingen möjlighet att få förstärkt lönesamtal. Där kan inte heller fack och arbetsgivare förhandla om det gemensamma löneutrymmet, om vilka lönekriterier som ska gälla, om lönerna behöver justeras för särskilda grupper på företaget och det sker inte heller någon utvärdering av lönerevisionen. Därför blir det också svårare att förändra en situation där lönen i praktiken inte sätts av den närmaste chefen.

Det är en viktig anledning till att ha en lokal fackförening på arbetsplatsen.

– Prata med kollegerna som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer om fördelarna med att ha en akademikerförening. Kansliet hjälper gärna till så hör av er.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.