Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHögre lön när chefen har mandat att sätta lönen

Högre lön när chefen har mandat att sätta lönen

Har din chef befogenhet att sätta lön? Det har betydelse för hur stor löneökningen blir. Statistik från Sveriges Ingenjörer visar att det kan skilja närmare en procentenhet om chefen har mandatet eller inte. Efter några år handlar det om flera tusenlappar.

Trots att det står i kollektivavtalen att lönerna ska sättas i samtal mellan chef och medarbetare upplever många att det inte fungerar i praktiken.

I den löneenkät Sveriges Ingenjörer genomför varje år får medlemmarna frågan om deras chef har befogenhet att sätta lön. Svaren visar ett samband mellan chefens mandat och ingenjörernas löneutveckling.

Under 2018 fick medlemmar i privat sektor, som svarat att chefen hade befogenhet att sätta lön, nästan en procentenhet högre löneökning än de som har en chef utan sådant mandat. I statlig och kommunal sektor var skillnaden 0,7 procentenheter mellan grupperna.

 

Kopplingen mellan löneutveckling och chefens mandat var dessutom tydlig oavsett ålder (födelseår).

 

Anders Boström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är inte överraskad över resultatet.

– Lönen ska sättas i samtal mellan chef och medarbetare och cheferna ska ha befogenhet att belöna prestationer. Så fungerar det tyvärr inte alltid och här måste akademikerföreningarna trycka på och kräva ett tydligare mandat för cheferna.

Lönesamtalet – vad gäller?

  • Duckar chefen bakom ursäkten att han/hon inte har mandat att sätta lön, kontakta akademikerföreningen.
  • Nöj dig inte med ett lågt påslag utan att kräva ett besked om vad du behöver göra för att höja din lön.
  • Får du ett lågt påslag och ingen motivering – begär ett förstärkt lönesamtal. Det är viktigt att få en motivering och förslag på åtgärder för att kunna höja din lön på sikt.
  • Finns det ingen akademikerförening på arbetsplatsen, prata med kolleger och försök starta en. Förbundskansliet hjälper gärna till.

Lönesamtalet är viktigt och ger anställda möjlighet att berätta om sina prestationer och vad de har betytt för företaget. Anders Boström menar att det kan vara extra viktigt om man har en ny chef eller en chef som inte är ingenjör och därför kanske inte förstår hur komplexa arbetsuppgifter du har.

Chefen ska dessutom inte bara ha mandat att sätta lönen utan också kunna motivera varför du har den lön du har. Det betyder att chefen ska förklara vilket löneläge du har både i förhållande till din befattning och prestation.

Får du ingen eller bara en liten löneökning har du också rätt att kräva att chefen förklarar vad du kan göra bättre.

– Nöj dig inte med ett lågt påslag utan att fråga vad du behöver göra för att kunna får en bättre löneutveckling, säger Anders Boström.

Den som inte får en bra motivering kan begära ett så kallat förstärkt lönesamtal då man får med sig en facklig representant. Men det innebär inte att alla som är missnöjda med sin lön kan få förhandlingshjälp för att höja lönen.

– Däremot har alla akademiker rätt att få veta varför man får den nya lönen och de med svag löneutveckling rätt att få en tydlig motivering och åtgärder för att kunna prestera bättre. Det kan handla om utbildning eller någon annan form av kompetensutveckling.

Att alla inte känner sig bekväma med att ha ett lönesamtal är Anders Boström medveten om.

Läs också

Oenighet under lönesamtal
En majoritet av Sveriges Ingenjörers medlemmar uppger att de inte kan påverka sin lön under lönesamtalet. Foto: Getty Images

Lön ska sättas i samtal – ändå håller arbetsgivarna emot

– Jag vet att en del känner att det är svårt och prata som sig själv och att framhäva sina kunskaper och prestationer men jag uppmanar verkligen alla att ha sitt lönesamtal. Det är viktigt att ta reda på hur chefen har bedömt dina prestationer och att ni blir överens om att bedömningen har skett på rätt sätt.

Även medlemmar på arbetsplatser där det finns kollektivavtal men där det saknas en akademikerförening har rätt till lönesamtal, men då finns ingen möjlighet att få förstärkt lönesamtal. Där kan inte heller fack och arbetsgivare förhandla om det gemensamma löneutrymmet, om vilka lönekriterier som ska gälla, om lönerna behöver justeras för särskilda grupper på företaget och det sker inte heller någon utvärdering av lönerevisionen. Därför blir det också svårare att förändra en situation där lönen i praktiken inte sätts av den närmaste chefen.

Det är en viktig anledning till att ha en lokal fackförening på arbetsplatsen.

– Prata med kollegerna som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer om fördelarna med att ha en akademikerförening. Kansliet hjälper gärna till så hör av er.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.