Få valuta för medlemskapet i facket

Lönestatistiken hjälper ingenjörerna att förstå när man kan känna sig nöjd – eller missnöjd. Foto: Getty images

Är du nyfiken på vad din kollega tjänar inför nästa lönesamtal? Inte helt osannolikt, men att prata lön kan vara känsligt. Ta istället hjälp av Sveriges Ingenjörers lönestatistik för att få reda på vad anställda inom samma bransch och med liknande erfarenhet tjänar.

Varför inte krama ur varenda krona ur medlemsavgiften? Genom att fylla i löneenkäten (här hittar du löneenkäten, inloggning krävs) är du med och säkerställer att lönestatistiken är representativ. Se sedan till att använda dig av statistiken när du vill förhandla upp lönen vid nästa lönesamtal eller när du byter arbetsplats. Kunskap är makt!

Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer, understryker vikten av att fylla i löneenkäten för att statistiken ska bli så tillförlitlig som möjligt och uppmuntrar medlemmar att använda sig av tjänsten Saco LöneSök (här hittar du Saco LöneSök, inloggning krävs).

– Lönestatistiken är ett bra underlag att använda som förberedelser inför lönesamtalet, passa på att utnyttja denna medlemsförmån, säger hon.

Drygt sex av tio medlemmar brukar svara på löneenkäten och att det är så många gör det möjligt att bryta ned statistiken på exempelvis befattningsnivå, region, arbetsmarknadssektor, utbildning, examensår och kan på så vis ge en uppfattning om marknadslöneläget.

Tog hjälp av statistiken i lönesamtal

Sofia Allenius har haft nytta av lönestatistiken. Foto: Ann-Charlott Aaspere

Sofia Allenius, civilingenjör i medicinsk teknik och fysik, ser lönestatistiken som en bra grund inför förhandling. Innan hon började på sin nuvarande arbetsplats jämförde hon sitt löneanspråk med statistiken för att verifiera att det låg på en rimlig nivå.

– Vid ett lönesamtal på en tidigare arbetsplats gav chefen ett lågt löneförslag varpå jag kontrade med att berätta hur statistiken såg ut. Jag hade även sett att det var skillnad mellan olika typer av ingenjörer och att jag tillhörde en kategori med unik kompetens. Lönen gick till slut att förhandla upp, berättar hon.

Ingenjörer hjälper varandra

Joel Strand tycker att det är viktigt att fylla i löneenkäten. Foto: privat

Joel Strand, civilingenjör och analytiker av kapitalfrågor inom bankväsendet, tycker att löneenkäten är viktig.

– Jag tycker det är bra att själv kunna dra nytta av statistiken och att kunna ge andra ingenjörer stöttning i sina löneförhandlingar på samma sätt. Vi hjälper varandra genom att fylla den, säger han.

Joel Strand menar att lönestatistiken hjälper ingenjörer att förstå när man kan känna sig nöjd – eller missnöjd.

– Vissa människor sätter inte tillräckligt högt värde på sig själva i en förhandlingssituation, då är det bra att kunna ta hjälp av ett jämförelsetal, säger han.

Han efterlyser statistik kring livslön och tror att ännu fler skulle fylla i enkäten om länken kom som ett sms, förslagsvis på morgonen när många befinner sig i kollektivtrafiken.

8 kommentarer

  • Sura Ingenjören

    Jag är mer intresserad av ett fackförbund som faktiskt börjar ställa riktigt jobbiga frågor till arbetsgivarna. T.ex. den tilltagande trenden på linkedin att entry-level/junior har börjat betyda >3 års tidigare arbetslivserfarenhet.

    10 november 2019
  • Johan

    Tyvärr så förkastas statistiken av arbetsgivaren som säger att den är uppblåst. Hänt mig på två olika företag. Gemensam statistik med arbetsgivarnas organisation vore bättre. Svårare att vifta bort det då.

    08 november 2019
  • Sebastian

    Lönestatistiken är jättebra. Skulle gärna se att vi fick tillgång till lönestatistik från våra grannländer också. Särskilt Norge, Danmark och Tyskland.

    07 november 2019
    • Caroline Le Ridou

      Vid arbete utomlands går det att registrera sig som utlandsmedlem. Vid arbete i Australien eller Norden går det även att bli gästmedlem i någon Sveriges Ingenjörers systerorganisationer. Du har då samma rätt som deras ordinarie medlemmar till förhandlingsstöd och juridisk hjälp i upp till tre kalenderår. Det kostar inget extra utan ingår i din ordinarie medlemsavgift.
      Läs mer här: https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/Utlandsmedlem/formaner-utlandsmedlem/#4887
      /Redaktionen

      07 november 2019
      • Kim Samuelsson

        Ok, men vad gäller angående lönestatistiken från grannländerna, som var själva huvudfrågan? Kan man få tillgång till den?

        Och kan även de som jobbar i Sverige får tillgång till den statistiken?

        08 november 2019
    • Sebastian

      För att förtydliga, frågan gällde inte arbete utomlands utan möjligheten att jämföra min svenska lön med motsvarande i grannländerna.

      12 november 2019
      • Karin Virgin

        Redaktionen tar ditt önskemål som ett uppslag till en artikel. Generellt är det svårt att jämföra löner mellan länder eftersom villkoren i anställningarna ofta skiljer sig åt. Dessutom är skattesatser och levnadskostnader olika. Det ska inte hindra oss att göra ett försök. /Redaktionen

        12 november 2019
        • Sebastian

          Kul att höra att ni vill göra en artikel!

          12 november 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar