Ingenjörer frågar facket: ”Arbetsgivaren vill köpa ut mig. Får de göra så?”

Vill arbetsgivaren köpa ut dig? Ta kontakt med någon som kan arbetsrätt så att du inte gör något misstag om du väljer att skriva på. Foto: Getty Images

Ett utköpsavtal kan vara lockande, men det finns en hel del du bör se upp med. ”Kom ihåg att det i huvudsak inte finns någon ångerrätt på en sådan överenskommelse” påminner Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Vad innebär det att ”bli utköpt”?

– Om din arbetsgivare erbjuder dig att bli utköpt så handlar det om att man vill göra ett avtal med dig om att avsluta din anställning. Genom att ge dig ett erbjudande vill de hitta en väg där anställningen avslutas på frivillig väg.

Vilka regler gäller kring detta? Finns det reglerat i lag eller kollektivavtal?

– Enligt arbetsrätten finns det två huvudsätt att avsluta en anställning; att arbetsgivaren har saklig grund för att säga upp dig eller att den enskilde säger upp sig själv. Utöver detta finns det alltid möjlighet att göra en frivillig överenskommelse om att avsluta anställningen så länge båda parter är nöjda med den lösningen. Arbetsgivaren kan alltså inte tvinga dig till att acceptera en utköpslösning.

Vad ska jag göra om arbetsgivaren kommer med ett utköpsavtal?

– För det första så ska du inte skriva på direkt, kom ihåg att det i huvudsak inte finns någon ångerrätt på en sådan överenskommelse. Arbetsgivaren får inte utöva någon press eller tvång och du ska ha tillräckligt med tid för att kunna läsa och ta hjälp för att förstå vad avtalet innebär. Om detta händer, be om betänketid och ta kontakt med din fackliga företrädare eller ring rådgivningen för hjälp. Ett avtal är alltid ömsesidigt och det bör alltid finnas utrymme för den anställda att påverka innehållet i avtalet.

– Ta också reda på varför detta erbjudande kommer just nu, vad vill arbetsgivaren egentligen? Ibland handlar det om att arbetsgivaren har en övertalighet och vill hitta genvägar för att avsluta anställningar. I andra fall kan det handla om personliga skäl där arbetsgivaren kanske inte har tillräckligt på fötterna för att säga upp personen. Viktigt är att du utreder anledningen till erbjudandet om att bli utköpt och vilka alternativen är – vad händer om du inte skriver på?

Vilka nackdelar finns det för mig att gå med på ett sådant upplägg?

– Det kan finnas många olika skäl till varför arbetsgivaren lämnar ett utköpserbjudande. Men accepterar du avtalet innebär det i praktiken att arbetsgivaren får sin vilja igenom på bekostnad av din anställningstrygghet. Därför finns det många viktiga saker att tänka på när man formulerar ett sådant avtal och det är därför viktigt att du pratar med någon som kan arbetsrätt och att du ser till att du får en skälig kompensation för att gå med på att frivilligt avsluta din anställning. Ett dåligt skrivet utköpsavtal kan exempelvis innebära att du riskerar att få förlängd karenstid för A-kassa.

Hur mycket är en rimlig ersättning? 

– I Sverige finns det ingen lagstadgad utköpstariff, vilken kompensation du ska ha beror på hur situationen ser ut. Hur ser den rättsliga förhandlingspositionen ut? Hur lång är exempelvis uppsägningstiden, får du ta andra jobb under tiden och vad händer med din A-kassa? Du bör alltså ha en ersättning som kompenserar för den ekonomiska förlust du riskerar när du frivilligt tar din hatt och går.

Vad är viktigt att tänka på i ett utköpsavtal?

– Allt ska finnas med i avtalet, det ska vara tydligt för båda parter vad som gäller. Hur lång är uppsägningstiden? Är du arbetsbefriad under den tiden? Vad gäller kring lojalitetsplikten? Vad händer med tjänstebilen? När ska nycklar, dator, mobiltelefon och andra arbetsredskap återlämnas? Vad händer med innestående outtagna semesterdagar? Se även till att avtalet är skrivet på ett sätt så att du är berättigad till de förmåner du har enligt lag och kollektivavtal under uppsägningstiden.

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

Hur kan facket hjälpa mig?

– Facket kan till att börja med hjälpa dig att utreda alternativen till ett utköpserbjudande och rådge dig baserad på den situation du är i. Vi på Sveriges Ingenjörers rådgivning har både juridisk expertis och kontakter med andra aktörer som kan ge dig ett helhetsperspektiv, som exempelvis A-kassan. Vi kan även hjälpa dig i förhandlingarna, antingen som bollplank eller som förhandlingspart.

Om jag säger nej till att bli utköpt, vad händer då?

– Ett utköpsavtal är alltid frivilligt, arbetsgivaren kan alltså inte tvinga dig att skriva på. Det är ett ömsesidigt avtal och det viktiga är att båda parter känner sig nöjda med det. Du kan alltså säga nej om du känner att avtalet inte passar dig. Vad som händer sedan beror på situationen.

5 kommentarer

  • Bertil Nordqvist

    Om du får ett erbjudande om utköp och blir uppmanad att skriva på något papper:
    • säg inte ja eller nej och skriv inte på någonting !
    • ta omedelbart kontakt med din förtroendeman !
    Det är sällan lätt att förhandla för sig själv! HR har ofta mer förhandlingsvana och kännedom om de lagregler som gäller. De flesta medarbetare har ett underläge. Rekommendationen är därför att inte diskutera med företagets representanter om du uppmanas att skiva på, eller blir utsatt för påtryckningar.
    Överlåt förhandlingen åt dina förtroendevalda. De kan om så erfordras få hjälp av förbundets ombudsmän och jurister. Och om företaget representant säger att det är bråttom så är det oftast för att de har bråttom.

    18 december 2019
  • BB

    Arbetsgivare och fack kan kringå LAS genom att förhandla om en avtalsturlista. Hur förhåller sig en avtalsturlista till ett utköpsavtal? Jag blev uppsagd med motiveringen arbetsbrist och efter förhandling om en ”avtalsturlista”. Jag använder citationstecken eftersom jag inte hade insyn i förhandlingarna och inte vet hur många personer som omfattades. Vid uppsägningen skrev jag på en överenskommelse som reglerade detaljerna. Jag var inte överens med arbetsgivaren men upplevde mycket starka påtryckningar. Med hjälp av en förtroendevald höll jag ut i flera månader eftersom arbetsgivaren stod fast vid ett nollbud, alltså ingen kompensation.

    07 december 2019
    • Friedrich Heger, ombudsman

      En avtalsturlista är ett lokalt kollektivavtal om turordning. Det innebär att fackförbund och arbetsgivare kommer överens om ett avsteg från turordningsreglerna antingen i Lagen om anställningsskydd eller i tillämpligt kollektivavtal. Resultatet av en avtalsturlista kan vara att anställningsskyddets huvudregel ”sist anställd – först ut” åsidosätts. Inom ramen för en förhandling om avtalsturlista förhandlar partnerna vanligtvis om eventuellt avslut av anställning för flera anställda i bolaget. Däremot är en utköpslösning vanligtvis ett avtal mellan anställd och arbetsgivare då man bl.a. kommer överens om att vederbörandes anställning avslutas.

      Du beskriver att du vid uppsägningen som följd av en avtalsturlista skrev på ”en överenskommelse som reglerade detaljerna”. Under de beskriva omständigheterna torde dock en sådan överenskommelse inte utgöra ett utköpsavtal. Kärnfrågan i ett utköpsavtal är nämligen överenskommelse om avslut av anställningen. Enligt vad du dock beskriver så har överenskommelsen om avslut om anställningen redan träffas i en avtalsturlista.

      09 december 2019
      • Carl Nordlander

        Det finns regler kring hur avtalsturlistan utformas också, den får inte strida mot ”god sed” eller mot diskrimineringslagen. Det innebär att man inte får åsidosätta LAS §22 godtyckligt när man upprättar en avtalsturlista, utan varje avsteg måste vara sakligt motiverad. Ofta står det i det lokala avtalet hur avtalsturlistan kan utformas.
        Ofta sker denna turordningsförhandling parallellt med att företaget vill köpa ut medarbetare, men det är egentligen 2 skilda förhandlingar, som facklig ombudsman måste man hålla isär dessa.

        10 september 2020
  • Post

    Alternativet till att inte acceptera ett utköpsavtal är ofta dåligt. För några år sedan var det kutym att en lön aldrig sänktes, dvs om du blev omplacerad av något skäl behöll du din lön. Nu blir det allt mer vanligt att en ny position innebär en ny lön. Om du till exempel haft en ansvarsfull position men av personliga skäl blir omplacerad till en enklare tjänst är det inte konstigt att halvera lönen. Därmed blir utköpsalternativet mer attraktivt.

    05 december 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Vad vet du om den svenska modellen?

Vad vet du om den svenska modellen?

De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
Fler artiklar