Ingenjören som poddar om kvinnor i byggbranschen

En av de saker som Amanda Eklund snart lade märke till när hon kom ut i arbetslivet var att hon ofta var enda kvinnan på plats. Podden är ett sätt att synliggöra de kvinnor som finns i byggbranschen.

Det är för få kvinnor i byggbranschen och de som finns syns inte. Den insikten sporrade byggingenjören Amanda Eklund att köpa en mikrofon och starta en podcast som lyfter fram kvinnorna i branschen. ”Vi måste våga tänka annorlunda om det ska bli en förändring” säger hon.

Det är knappt två år sedan Amanda Eklund tog sin examen från Chalmers tekniska högskola. Idag arbetar hon som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg och i sitt jobb är hon ofta ute på plats vid större byggprojekt.

En av de saker som hon snart lade märke till när hon kom ut i arbetslivet var att hon ofta var enda kvinnan på plats.

– Jag saknade kvinnliga kollegor och överhuvudtaget kvinnliga förebilder i branschen. När Byggsandra (Sandra Mobaraki, reds anm) startade hashtaggen #byggbranschenskvinnor på Instagram förra året tändes i låga i mig och jag kände att jag också ville göra något för att synliggöra kvinnorna i branschen, berättar hon.

”Ger sjukt mycket energi”

I maj förra året gjorde hon slag i saken, köpte en mikrofon och spelade in det första avsnittet av Samhällsbyggnadskvinnor där en kvinnlig kollega fick vara hennes första intervjuperson. Därefter har hon fortsatt med två avsnitt per månad. Det som driver Amanda Eklund är framför allt tre frågor: Hur får vi in fler kvinnor i branschen, hur behåller vi dem och hur får vi fler kvinnor i ledande positioner?

Under året har hon intervjuat många olika kvinnor, med olika yrken och positioner, som fått dela med sig av sin resa in i byggbranschen.

– Podden ger mig så sjukt mycket energi, det är härliga kvinnor som alla har en intressant historia att berätta. Jag slås också av hur många olika yrken det finns inom byggbranschen, så mycket mer än det man vanligtvis ser och hör.

Mer än bara matchokultur

Amanda Eklund tycker det är viktigt att prata om vad det är som färgar våra normer och attityder och påverkar våra yrkesval. Och att ifrågasätta den bild av branschen som ofta förmedlas i media som präglas av byggfusk, mutor och machokultur. Branschen behöver förstås jobba mycket på detta, men hon poängterar att det finns så mycket mer gott om branschen som behöver komma fram också.

Amanda Eklund arbetar som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg.

Själv halkade hon in i byggbranschen av en slump när hon sommarjobbade på ett fastighetsbolag. Tidigare hade hon aldrig ens tänkt tanken att byggbranschen kunde vara något för henne.

– Vi måste våga tänka annorlunda och rannsaka oss själva om det ska bli en förändring. Jag hoppas att podden får fler att reflektera över hur det ser ut i den egna verksamheten och upptäcker att mångfald gör oss starkare.

Sponsrad med ledig dag

Reaktionerna på podden har varit enbart positiva. Amanda Eklunds arbetsgivare har också gett sitt fulla stöd för initiativet och sponsrar henne med en ledig dag per vecka för att jobba med podden.

Den 30:e december sändes det 16:e avsnittet, men denna gång med en manlig gäst.

– Det avsnittet ger lite försmak av vad som kommer under året. Jag vill fortsätta lyfta kvinnorna i branschen och det är mitt största fokus, men det finns även många män som driver jämställdhetsfrågorna och agerar goda förebilder. Jag hoppas att de kan sporra fler män att våga ta diskussionen, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar