Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören som poddar om kvinnor i byggbranschen

Ingenjören som poddar om kvinnor i byggbranschen

Det är för få kvinnor i byggbranschen och de som finns syns inte. Den insikten sporrade byggingenjören Amanda Eklund att köpa en mikrofon och starta en podcast som lyfter fram kvinnorna i branschen. ”Vi måste våga tänka annorlunda om det ska bli en förändring” säger hon.

Det är knappt två år sedan Amanda Eklund tog sin examen från Chalmers tekniska högskola. Idag arbetar hon som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg och i sitt jobb är hon ofta ute på plats vid större byggprojekt.

En av de saker som hon snart lade märke till när hon kom ut i arbetslivet var att hon ofta var enda kvinnan på plats.

– Jag saknade kvinnliga kollegor och överhuvudtaget kvinnliga förebilder i branschen. När Byggsandra (Sandra Mobaraki, reds anm) startade hashtaggen #byggbranschenskvinnor på Instagram förra året tändes i låga i mig och jag kände att jag också ville göra något för att synliggöra kvinnorna i branschen, berättar hon.

”Ger sjukt mycket energi”

I maj förra året gjorde hon slag i saken, köpte en mikrofon och spelade in det första avsnittet av Samhällsbyggnadskvinnor där en kvinnlig kollega fick vara hennes första intervjuperson. Därefter har hon fortsatt med två avsnitt per månad. Det som driver Amanda Eklund är framför allt tre frågor: Hur får vi in fler kvinnor i branschen, hur behåller vi dem och hur får vi fler kvinnor i ledande positioner?

Under året har hon intervjuat många olika kvinnor, med olika yrken och positioner, som fått dela med sig av sin resa in i byggbranschen.

– Podden ger mig så sjukt mycket energi, det är härliga kvinnor som alla har en intressant historia att berätta. Jag slås också av hur många olika yrken det finns inom byggbranschen, så mycket mer än det man vanligtvis ser och hör.

Mer än bara matchokultur

Amanda Eklund tycker det är viktigt att prata om vad det är som färgar våra normer och attityder och påverkar våra yrkesval. Och att ifrågasätta den bild av branschen som ofta förmedlas i media som präglas av byggfusk, mutor och machokultur. Branschen behöver förstås jobba mycket på detta, men hon poängterar att det finns så mycket mer gott om branschen som behöver komma fram också.

Amanda Eklund arbetar som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg.

Själv halkade hon in i byggbranschen av en slump när hon sommarjobbade på ett fastighetsbolag. Tidigare hade hon aldrig ens tänkt tanken att byggbranschen kunde vara något för henne.

– Vi måste våga tänka annorlunda och rannsaka oss själva om det ska bli en förändring. Jag hoppas att podden får fler att reflektera över hur det ser ut i den egna verksamheten och upptäcker att mångfald gör oss starkare.

Sponsrad med ledig dag

Reaktionerna på podden har varit enbart positiva. Amanda Eklunds arbetsgivare har också gett sitt fulla stöd för initiativet och sponsrar henne med en ledig dag per vecka för att jobba med podden.

Den 30:e december sändes det 16:e avsnittet, men denna gång med en manlig gäst.

– Det avsnittet ger lite försmak av vad som kommer under året. Jag vill fortsätta lyfta kvinnorna i branschen och det är mitt största fokus, men det finns även många män som driver jämställdhetsfrågorna och agerar goda förebilder. Jag hoppas att de kan sporra fler män att våga ta diskussionen, säger hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.