Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören som poddar om kvinnor i byggbranschen

Ingenjören som poddar om kvinnor i byggbranschen

Det är för få kvinnor i byggbranschen och de som finns syns inte. Den insikten sporrade byggingenjören Amanda Eklund att köpa en mikrofon och starta en podcast som lyfter fram kvinnorna i branschen. ”Vi måste våga tänka annorlunda om det ska bli en förändring” säger hon.

Det är knappt två år sedan Amanda Eklund tog sin examen från Chalmers tekniska högskola. Idag arbetar hon som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg och i sitt jobb är hon ofta ute på plats vid större byggprojekt.

En av de saker som hon snart lade märke till när hon kom ut i arbetslivet var att hon ofta var enda kvinnan på plats.

– Jag saknade kvinnliga kollegor och överhuvudtaget kvinnliga förebilder i branschen. När Byggsandra (Sandra Mobaraki, reds anm) startade hashtaggen #byggbranschenskvinnor på Instagram förra året tändes i låga i mig och jag kände att jag också ville göra något för att synliggöra kvinnorna i branschen, berättar hon.

”Ger sjukt mycket energi”

I maj förra året gjorde hon slag i saken, köpte en mikrofon och spelade in det första avsnittet av Samhällsbyggnadskvinnor där en kvinnlig kollega fick vara hennes första intervjuperson. Därefter har hon fortsatt med två avsnitt per månad. Det som driver Amanda Eklund är framför allt tre frågor: Hur får vi in fler kvinnor i branschen, hur behåller vi dem och hur får vi fler kvinnor i ledande positioner?

Under året har hon intervjuat många olika kvinnor, med olika yrken och positioner, som fått dela med sig av sin resa in i byggbranschen.

– Podden ger mig så sjukt mycket energi, det är härliga kvinnor som alla har en intressant historia att berätta. Jag slås också av hur många olika yrken det finns inom byggbranschen, så mycket mer än det man vanligtvis ser och hör.

Mer än bara matchokultur

Amanda Eklund tycker det är viktigt att prata om vad det är som färgar våra normer och attityder och påverkar våra yrkesval. Och att ifrågasätta den bild av branschen som ofta förmedlas i media som präglas av byggfusk, mutor och machokultur. Branschen behöver förstås jobba mycket på detta, men hon poängterar att det finns så mycket mer gott om branschen som behöver komma fram också.

Amanda Eklund arbetar som entreprenadingenjör på byggföretaget Serneke i Göteborg.

Själv halkade hon in i byggbranschen av en slump när hon sommarjobbade på ett fastighetsbolag. Tidigare hade hon aldrig ens tänkt tanken att byggbranschen kunde vara något för henne.

– Vi måste våga tänka annorlunda och rannsaka oss själva om det ska bli en förändring. Jag hoppas att podden får fler att reflektera över hur det ser ut i den egna verksamheten och upptäcker att mångfald gör oss starkare.

Sponsrad med ledig dag

Reaktionerna på podden har varit enbart positiva. Amanda Eklunds arbetsgivare har också gett sitt fulla stöd för initiativet och sponsrar henne med en ledig dag per vecka för att jobba med podden.

Den 30:e december sändes det 16:e avsnittet, men denna gång med en manlig gäst.

– Det avsnittet ger lite försmak av vad som kommer under året. Jag vill fortsätta lyfta kvinnorna i branschen och det är mitt största fokus, men det finns även många män som driver jämställdhetsfrågorna och agerar goda förebilder. Jag hoppas att de kan sporra fler män att våga ta diskussionen, säger hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.