Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSverige kan tvingas lagstifta om minimilöner

Sverige kan tvingas lagstifta om minimilöner

Trots protester från de nordiska länderna går EU-kommissionen vidare med planerna på att införa lagstadgade minimilöner i medlemsländerna. Svenska fack och arbetsgivare är mycket kritiska och oroade för att den svenska modellen med kollektivavtal kan hotas.

Lagstadgade minimilöner finns redan i de flesta av EU:s medlemsländer men skillnaderna är stora. I vissa länder är minimilönen så låg att den inte går att leva på.

När Ursula von der Leyen i somras valdes som ny ordförande för EU-kommissionen lovade hon att varje arbetstagare i EU, inom 100 dagar, skulle få en skälig minimilön. Det här skapade genast en stor oro hos de nordiska EU-parlamentarikerna liksom hos fackförbund och arbetsgivare i Norden där löner regleras i kollektivavtal och inte genom lagstiftning.

Fakta om minimilöner

I dag har 22 av EU:s medlemsländer en lagstadgad minimilön. Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Cypern och Italien har det inte.

Minimilönen varierar mellan olika länder. Den lägsta som är drygt 3 000 kronor har Bulgarien och den högsta på knappt 22 000 kronor har Luxemburg.


Parterna ska ta ställning

Nu har EU-kommissionen tagit ett första steg närmare lagstadgade minimilöner och har gett fack- och arbetsgivarorganisationer på EU-nivå sex veckor på sig att ta ställning till frågan om lagstadgade minimilöner behövs. Om stödet finns kommer kommissionen presentera ett förslag som går ut på en remissrunda och ambitionen är att fatta ett beslut redan i mars.

Hur nivån på minimilönerna ska sättas blir en fråga längre fram om kommissionen får grönt ljus att utforma ett konkret förslag. En nivå som har nämnts är 60 procent av medianlönen före skatt för en person som jobbar heltid. I dag har var sjätte arbetstagare inom EU en lön som ligger under denna gräns.

I Sverige finns det ingen lagstadgad minimilön utan lägstalönerna varierar mellan olika kollektivavtal. De flesta ligger omkring 20 000 kronor i månaden för personer som är 20 år eller äldre. Många kollektivavtal för akademiker saknar en angiven lägstalön.

För Sverige skulle en minimilön som är 60 procent av medianlönen hamna på drygt 18 000 kronor.

Sverige kan undantas

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har flera gånger under hösten och även i dagarna försökt lugna de nordiska länderna som vill behålla modellen med kollektivavtal istället för lagstiftning om lön. Han har lovat att förslaget ska utformas på ett sätt som skyddar systemet med kollektivavtal. Det kan innebära att EU-gör ett undantag för de nordiska länderna men Jenny Grensman, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer, varnar för att det inte skulle räcka till.

Jenny Grensman, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer

– En av våra invändningar är ju att lönebildning är något som medlemsländerna enligt fördraget själva har hand om. Även vid ett undantag för Norden ser vi att ett direktiv skulle kunna luckra upp var gränsen går för EU:s och medlemmarnas kompetens.

På vilket sätt kan lagstadgade minimilöner påverka lönerna för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer?

– Det är svårt att säga innan vi har något skarpt förslag. Det vi främst oroar oss för är en försvagning av parternas autonomi, alltså att vår rätt att reglera arbetsmarknaden med avtal urholkas.

Sveriges Ingenjörer och övriga svenska fackförbund stöder kommissionens ambition att fler européer ska kunna leva på sina löner men Jenny Grensman har svårt att se att det här verkligen skulle leda till det.

– Enligt vårt sätt att tänka borde man istället satsa stort på att stödja facklig verksamhet så att fler fick fungerande partssamverkan och kollektivavtalstäckning.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Vad skulle hända om man lagstadgade kollektivavtal liksom A-kassa och Tjänstepension ? Vidare skulle man kunna lagstifta i kollektivavtalet med uppräkning enligt KPI och vidare skulle den anställde kunna förhandla om sin lön utöver kollektivavtalet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.