Svenska brandingenjörer eftertraktade i Australien

Red Fire engineers
Ungefär en tredjedel av de anställda på Red Fire engineers i Australien är svenskar.

I Australien är nivån på de flesta brandingenjörsutbildningar låg och det gör svenska brandingenjörer eftertraktade, berättar Tobias Salomonsson. Han driver företaget Red Fire engineers i Australien och har anställt många svenskar. 

Brandröken syns från stranden utanför Melbourne (till höger på bilden).

Brandröken syns från stranden utanför Melbourne (till höger på bilden).

Bränderna i Australien märks i Melbourne där Tobias Salomonsson bor. Trots att de närmaste bränderna är 50–60 mil bort så är det rök inne i staden.

– Och jag känner folk som varit ute och campat som fick 15 minuter på sig att lämna ett område, säger han.

Inte involverade i brandbekämpningen

Som företag har Red Fire engineers inte varit involverat i bekämpandet av skogsbränderna och inget projekt de varit inblandat i är drabbat. Det finns råd om hur man bör bygga om man bygger nära vegetation – vilken typ av skydd som behövs beror till exempel på typ av vegetation, topografi med mera.

Tobias Salomonsson med flaggan för räddningstjänsten i Laholm där han varit deltidsbrandman.

Tobias Salomonsson med flaggan för räddningstjänsten i Laholm där han varit deltidsbrandman.

– Vi gör inte så mycket sådant. Det är rätt specialiserat, säger Tobias Salomonsson.

Men som brandingenjör och tidigare deltidsbrandman är han så klart intresserad av hanteringen av bränderna. Företaget har kontakt med brandkåren i sitt arbete och försöker hjälpa till om det behövs.

– Men jag uttalar mig inte om hur de hanterar skogsbränder eftersom jag inte har tillräcklig kunskap om det. Det är väldigt svårt att hantera bränderna här.

Las Vegas, sedan Melbourne

Tobias Salomonsson utbildade sig till brandingenjör i Lund och jobbade på WSP i Malmö när han tog sitt första utlandsjobb – på WSP:s då nystartade kontor i Las Vegas.

Två år senare fick han jobberbjudanden från Melbourne i Australien och Macau i Kina och valet föll på Melbourne.

Efter några år som delägare i företaget där han jobbade bröt han sig loss och år 2013 startade han Red Fire engineers. I dag har företaget växt och har kontor i Melbourne, Sydney och Brisbane, och verksamhet i Adelaide och Perth. Det är 30 brandingenjörer och totalt 40 personer i bolaget. 13 av dem är svenskar.

– Vi anställer gärna svenskar. Svensk brandingenjörsutbildning är bra och svenskarna fungerar bra och kommer snabbt in i jobbet, säger Tobias Salomonsson.

Svårt att rekrytera i Australien

Han konstaterar också att nivån på de flesta brandingenjörsutbildningar i Australien är låg och eftersom de som går den ändå får jobb så har inget gjorts åt utbildningen.

Men just nu pågår en satsning på att identifiera minimikraven för en brandingenjörsutbildning och Red Fire engineers har varit delaktiga och fått svara på vad de tycker behövs i form av kompetens, utbildning och vilka krav som ska ställas.

– Så förhoppningsvis kommer vi snart se en förbättring – det är “work in progress”. Problemet är identifierat.

Möte med delägarna i Red Fire engineers

Möte med delägarna i Red Fire engineers: Kevin Tsai, Ulf Johansson, Blair Stratton och Tobias Salomonsson.

Men än så länge har det här gjort att Red Fire engineers har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens och den utbildningsnivå som önskas inom Australien.

I stället har företaget vänt sig utomlands och bland företagets anställda finns, förutom svenskar och australiensare, också personer från 16 andra länder: USA, Malaysia, Indien, Kina, Spanien, Nya Zeeland, Paraguay, Taiwan, Hong Kong, Iran, Irland, Thailand, Sri Lanka, Filipinerna, Costa Rica och Syrien.

– Vi har stor mångfald. Förutom olika nationaliteter så har vi skillnader i sexuell läggning och religion. Vi lär av varandra och det är roligt, säger Tobias Salomonsson.

Inte krav att ha brandingenjör

I Australien jobbar brandingenjörer generellt inom ett smalare område än i Sverige. Ingenjörerna jobbar nästan uteslutande i byggindustrin och är inte alltid med tidigt i projekteringsfasen, utan kommer in senare i byggprocessen som problemlösare. Det är inte krav på att ha en brandingenjör i byggprojekt om man följer de föreskrivna reglerna.

– Men reglerna är ibland fyrkantiga och passar inte alla, och det är där vi kommer in. Vi hjälper till att förverkliga drömmar och tar fram idéer på hur man kan bygga på andra sätt med bibehållen brandsäkerhet.

Det kan handla om att kunna ha två trappor i stället för tre, att bygga nära tomtgränsen eller att ha längre gångväg fram till byggnaden än föreskrivet, att tjäna yta för att få in fler lägenheter eller lokaler i en byggnad.

Tobias Salomonsson berättar att som en följd av branden i Grenfell Tower i London och bränder i brännbara fasader i Melbourne har det gjorts många utredningar i Australien av vad som behöver förbättras inom byggbranschen. Nu ser han indikationer på att en del förändringar är på väg och att brandingenjören får en större roll i byggprocessen.

– Det tycker jag är bra men då gäller det också att det är bra brandingenjörer. Tyvärr är inte alla brandingenjörer det idag, säger Tobias Salomonsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.