Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärJobbet som företagets första ingenjör gav rivstart i karriären

Jobbet som företagets första ingenjör gav rivstart i karriären

Björn Allvin och Sarah Lindholm valde bort storföretag och fick båda jobb som den första ingenjören på ett mindre företag. Fördelarna med ett mindre företag är omväxlande arbetsuppgifter och möjligheter att påverka både arbetet och företagets utveckling, menar de.

Storföretag satsar hårt på marknadsföring mot studenter och anställer också många nyexaminerade. Sarah Lindholm valde en annan väg som hon inte ångrar.

Efter examen som högskoleingenjör i byggteknik kom hon i kontakt med det lilla företaget Anebybostäder i Småland och blev erbjuden en projektanställning. Första uppdraget var en ombyggnad av en 50-talshus med lägenheter. Den förstudie som tidigare gjorts medförde höga kostnader och Sarah fick uppdraget att ta fram underlag för en ny upphandling.

Läs om projektet Den första ingenjören

Den första ingenjören gjorde underverk i företaget

– Lite medvind fick jag av att konjunkturen blev bättre och kostnaden sjönk från 30 till 20 miljoner kronor. Efter den lyckade starten fick jag en tillsvidareanställning.

Roligt och utvecklande

Sarah fortsatte som byggledare under byggfasen och så småningom som projektledare och byggledare för andra ombyggnationer och för en ny fastighet. Parallellt medverkade hon också i projektutveckling för att förädla hela fastighetsbeståndet.

Dessutom var hon miljösamordnare med ansvar för att implementera och förvalta miljöledningssystemet ISO14001.

– Det var både roligt och utvecklande och dessutom fick jag användning för de flesta delar av min högskoleutbildning.

Att hon var den enda ingenjören på arbetsplatsen var inte något som Sarah Lindholm tänkte särskilt mycket på. Att börjar arbeta på ett mindre företag blev en perfekt start på hennes karriär.

– Jag tror att det kan vara ett bra val för nyexaminerade ingenjörer som är lite osäkra på vad de vill jobba med. I ett litet företag får man pröva på så mycket och så småningom känner man ofta vad som är roligast.

En roll som allt i allo

Rollen som företagets första ingenjör kan också vara en perfekt utmaning för den som har jobbat några år i ett stort företag. Det upplevde Björn Allvin som 2013 gick från Fläkt Woods i Jönköping med omkring 600 anställda till Axxos Industrisystem med 10 anställda. Han lockades av kortare beslutsvägar, plattare organisation och en roll där man blir lite allt i allo.

Björn och Sarah tipsar

Att arbeta som den första ingenjören på ett mindre företag ger värdefulla erfarenheter men passar kanske inte alla.

Jobbet ger ofta:

  • Stor frihet att utforma innehållet
  • Stor variation
  • Chansen att lära sig nya saker
  • Känslan att få nytta av sin utbildning
  • Familjär stämning och korta beslutsvägar

Viktiga egenskaper:

  • Du kan leva med att det ibland saknas rutiner
  • Ödmjuk inför andras kunskaper
  • Inser att du inte kan allt
  • Strukturerad och metodisk
  • Uppskattar att uppgifterna är breda och varierade

– Det är lite av tjusningen att alla stödsystem inte är på plats och att det finns behov av att skapa mallar och rutiner. Det passade mig som gillar struktur och är bra på problemlösning.

Axxos Industrisystem arbetar med att sälja och installera ett mätsystem som ger industriföretag underlag att förbättra processerna. Björns roll var att hjälpa kunderna att installera programmet och komma igång. Han höll utbildningar och visade hur den mätdata som systemet samlar in kan analyseras för att höja maskinernas effektivitet.

Att vara civilingenjör i maskinteknik med inriktning mot tillverkningsteknik med några års erfarenhet från storföretag blev en stor fördel när han träffade kunderna. Han kände att han snabbt fick deras förtroende.

Headhuntad av Husqvarna

Efter fyra år lämnade Björn Allvin Axxos och skälet var svårigheterna att få ihop livspusslet. Många tjänsteresor till kunder i olika delar av landet fungerade inte med två små barn. När Husqvarna hörde av sig och erbjöd Björn Allvin ett jobb som projektledare inom produktionsteknik i den nya fabriken för sågkedjor kunde han inte tacka nej.

– Jag fick oerhört mycket värdefulla erfarenheter under åren på Axxos som jag räknar med att jag kommer att få användning för framöver.

Nyligen tog Björn Allvin över sin föräldragård och har trappat ner till 80 procent på Husqvarna. Det har blivit nödvändigt för att hinna med skogsbruket på gårdens marker.

– Under åren på Axxos lärde jag mig vad det innebar att vara företagare och det har gett mig mersmak. Nästa steg för mig blir att starta eget. Mina planer är att göra det om några år.

Sarah Lindholm har efter sex år på Anebybostäder lämnat företaget och i dag jobbar hon som fastighetskonsult på företaget Pontarius.

– Det passar mig perfekt med den breda kompetens som jag fick på ett mindre företag. Om jag hade valt ett storföretag och blivit kvar där hade jag kanske hamnat i ett fack som är svårare att ta sig ur.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER