Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSveriges Ingenjörer har slutit avtal om korttidsarbete

Sveriges Ingenjörer har slutit avtal om korttidsarbete

Sveriges Ingenjörer och Svenskt Näringsliv har slutit ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att anställda som måste gå ner i arbetstid ändå får ut över 90 procent av lönen. Hittills omfattas upp emot 100 000 ingenjörer av avtalet men allt tyder på att fler avtal är på gång.

Regeringens besked att ge ekonomiskt stöd till arbetsgivare som drabbas av coronapandemin, genom att stå för stora delar av lönekostnaderna, har varit efterlängtat. Det ger företagen möjlighet att undvika uppsägningar.

Läs om de första permitteringarna

Över 8 000 ingenjörer korttidspermitteras

För att arbetsgivare med kollektivavtal ska kunna utnyttja korttidsavtalet krävs ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete, eller korttidspermittering som är det formella namnet. Nu sluts sådana avtal på löpande band.

Den 18 mars slöt Sveriges Ingenjörer det första kollektivavtalet om korttidsarbete med Svenskt Näringsliv. När de centrala avtalen är klara kan lokala avtal sedan slutas mellan fack och arbetsgivare på företag.

– Korttidsarbetet och de nya reglerna har inneburit ett mycket stort tryck att teckna lokala avtal om detta. Både stora och små företag hör av sig och vi ser nu förmodligen en arbetsmarknad som kommer att stå helt still ett tag framöver, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Vad innebär korttidsarbete?

  • En anställd kan minska arbetstiden med 20, 40 eller 60 procent – vilket alltså innebär att man arbetar 80, 60 eller 40 procent men får ändå behålla över 90 procent av lönen.
  • Samtidigt kan företaget halvera sin lönekostnad för medarbetaren.
  • Staten kliver in och betalar tre fjärdedelar av kostnaden för att personalen går ner i tid.

Tabellen visar hur kostnaderna fördelas mellan anställda, arbetsgivare och staten. 

Nivå Arbetstids-minskning Löne-minskning Arbetsgivaren Stat Arbetsgivarens minskade kostnader
1 20 % 4 % 1 % 15 % -19 %
2 40 % 6 % 4 % 30 % -36 %
3 60 % 7,5 % 7,5 % 45 % -53 %

 

– Med den här överenskommelsen får företagen bättre förutsättningar att behålla sina ingenjörer. På så sätt kan kompetens och utvecklingskraft säkras för att sedan kunna växla upp när läget vänder, säger Camilla Frankelius.

Avtalet gäller till och med den 31 december 2020.

Karin Virgin

8 KOMMENTARER

  1. Jag är säljare och kan inte besöka kunder och har svårt att hjälpa till inom övriga områden på jobbet. Mina kollegor har dock jobb att göra. Kan jag gå ner i tid för att stötta firman i dessa svåra tider?

  2. Tydligen finns det ett lönetak på 44.000 kr/mån, se tex:

    https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-korttidspermittering/
    https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidsarbete.html

    Jag antar att det taket är *före* löneavdrag gjorts. Så om man tex har arbetstidsminskning på 60% vilket ger en löneminskning på 7.5%, så får man max ut 44000 kr/mån * (1 – 0,075) = 40700 kr/mån.

    Så har man tex istället har en lön på 65000 kr/mån men får ut 40700 kr/mån enligt taknivån, så blir den faktiska löneminskningen 1- (40700/65000) = 1 – 0,626 = 37,4%. Dvs avsevärt mer än 7.5%.

    Finns det några företag som permitterat som valt att självmant täcka upp mellanskillnaden? Gäller SI:s inkomstgaranti måhända, eller är det bara vid uppsägning och inte vid permittering?

    • Det stämmer att det finns ett lönetak på 44 000 kronor för statens bidrag till korttidspermitteringar. De tre företag som artikeln tar upp – AB Volvo, Volvo Cars och Scania – har alla tre valt att skjuta till pengar. Det innebär alltså att även anställda med löner över 44 000 kronor får 92,4 eller 94 procent av sin lön (beroende på om de arbetar 40 eller 60 procent). /Redaktionen

  3. Tror artikeln blivit lite felformulerad, lätt hänt, men ack så viktigt att inte missförstå viktig info i dessa tider.

    Under rubriken:

    Vad innebär korttidsarbete?

    En anställd kan gå ner till ( MED bör de stå här tror jag) 20, 40 eller 60 procents arbetstid – men ändå behålla över 90 procent av lönen.

    Eller så är de jag som missförstått och då får ni gärna ta bort kommentaren för att inte förvirra.

    • Tack för din kommentar. Vi har gjort ett förtydligande i artikeln. Hoppas att alla frågetecken är uträtade. /Redaktionen

  4. Är det 20/40/60% MINSKNING eller ARBETSTID? Det står olika i texten och tabellen 20% ARBETSTID är ju en MINSKNING med 80 %. Exempel: jag tolkar texten som att jag minst kan jobba 20%, men tabellen som att jag minst kan jobba 40%. Vad gäller egentligen?

    • Arbetstiden minskar med 20, 40 eller 60 procent, vilket alltså innebär att man arbetar 80, 60 eller 40 procent.Vi har gjort ett litet förtydligande i artikeln. Hoppas att det är mer tydligt nu. /Redaktionen

  5. Jag tycker det är helt galet att staten betalar så generösa permitteringsbidrag! Speciellt till företag som gjort månmiljardvinster under 2019.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.