Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTre digitala tips som underlättar distansmötet

Tre digitala tips som underlättar distansmötet

När allt fler uppmanas att jobba hemma ökar också behovet av att mötas digitalt. Här är tre tips som kan ge dina digitala möten ett lyft. 

I dessa coronatider, där många uppmanas att jobba hemifrån, tar de digitala mötena en allt större plats i vår arbetsvardag. Martin Lidholm på Uclarity har gjort en video där han tipsar om hur du kan skapa förutsättningar för att de digitala mötena ska bli så bra som möjligt.

Tips nummer ett rör ljudet.

– Det finns ingenting som sabbar ett möte så mycket som dåligt ljud, säger  Martin Lidholm.

Tröttsamt med burkigt ljud

Om ljudet klipper, fundera på att sätta dig lite närmare din trådlösa router, eller i värsta fall om ni är många hemma – koppla in en kabel direkt i routern istället.

Om inte det fungera är rådet att slå av wifi och istället försöka köra en mobilapp in i mötet via 4g. Eller, som sista utväg, att ringa in direkt till mötet. Dessutom bör man tänka på att använda ett bra headset.

Om man ska sitta flera timmar i digitala möten blir det jobbigt om ljudet är burkigt. Använd ett headset eller i värsta fall en högtalarpuck – men undvik att prata direkt in i datorn, tipsar Martin Lidholm.

– För även om du hör bra är det jättejobbigt att sitta på andra sidan när någon pratar rakt ner i datorn. Då är det lätt att man ganska snabbt tappar fokus, säger han.

Vad händer i bakgrunden?

Tips nummer två är video, det ger en bättre närvarokänsla och är extra viktigt när man jobbar ensam och inte har möjlighet att se sina kollegor i vardagen.

Ha koll på vad andra ser bakom dig när du har videomöte.

– Kör video i alla möten. Speciellt nu när ni inte ses så ofta så kommer du att få en mycket bättre närvarokänsla. Om ljudet börjar klippa, slå av videon för det är också videon som äter mest bandbredd. Genom att slå av videon kommer troligtvis ljudet att bli bättre.

I videomötet gäller också att skapa en trevlig miljö för dina kollegor. Tänk på bakgrunden, undvik motljus och fundera även på vad som kan dyka upp där i bakgrunden.

Sista tipset handlar om de tekniska förutsättningarna, att se till att chefen levererar hårdvara som funkar för hemarbetet.

– Be chefen skaffa ett kit med headset och en riktigt lång nätverkskabel för det kommer ni ha otroligt mycket mer nytta av än tonvis av toalettpapper, säger Martin Lidholm.

Anna Nyström

Hur fungerar digitala möten för dig? Skriv en kommentar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.