Rekordstor bonus till Scanias anställda

Den bonus som betalas ut till medarbetarna på Scania baseras på den nettovinst som företaget presenterar, för 2019 var det 12,4 miljarder kronor. Foto: Dan Boman

Resultatbonusen för Scanias medarbetare blev rekordstor i år, en ljusglimt i dessa dystra coronatider.

Medarbetare på Scania får i år 51 443 kronor i resultatbonus, det är drygt 10 000 kronor mer än förra årets rekordbonus på 40 435 kronor.

Christina Widén, vice ordförande i Akademikerföreningen på Scania.

– Det känns jätteroligt. Scania och alla medarbetare gör ett bra resultat och det är roligt att vi alla får vara med och dela på den vinsten, säger Christina Widén, vice ordförande i Akademikerföreningen på Scania samt ordförande i Scanias resultatbonusstiftelse som förvaltar pengarna.

Baseras på nettovinsten

Den bonus som betalas ut till medarbetarna på Scania baseras på den nettovinst som företaget presenterar, för 2019 var det 12,4 miljarder kronor. Alla medarbetare som arbetat minst 60 procent under 2019 får därmed en summa på 51 443 kronor var som sätts in i en stiftelse, de som haft en närvaro på mellan 30 och 60 procent får halva bonussumman.

Bonussystemet gjordes om 2015 då de olika fackförbunden och företaget kom överens om ett gemensamt avtal om hur bonusen skulle falla ut. Tidigare var bonussystemet ensidigt där det var företagsledningen som avgjorde utfallet enligt vissa parametrar, vilket innebar att det var otydligt för medarbetarna hur de kunde påverka bonusen. Dessutom kunde den maximalt bli 27 000 kronor.

Styrkan i det nya avtalet är att alla vet vad utfallet blir när företaget presenterar årets resultat.

– Vi är alla med och bidrar till resultatet. Att företaget går bra, har medarbetare som trivs och gör ett bra jobb är något som vi alla vinner på, konstaterar hon.

Kan tas ut tidigast om tre år

Bonusen förvaltas av stiftelsen och efter tre år kan man välja att plocka ut sin bonus eller låta den stanna kvar i stiftelsen. Årets bonus kan alltså tidigast plockas ut 2023 och den beskattas då som inkomst. Christina Widén berättar att många därför väljer att spara pengarna tills man går i pension.

Scanias resultatbonusstiftelse är fristående från företaget och leds av sex ledamöter från fyra olika fackförbund samt en representant från Scania. Christina Widén berättar att stiftelsen i februari förvaltade ett kapital på 3,2 miljarder kronor fördelade på 21 243 personer.

Resultatbonusen presenterades i måndags och än så länge har Christina Widén inte hört några reaktioner på just detta. Stort fokus ligger idag på nedstängningen av produktionen och hur det blir med korttidspermitteringarna av tjänstemän på Scania.

Däremot har hon fått några frågor kring förvaltningen av stiftelsens pengar.

– Många är förstås oroliga i dessa tider när ekonomin är skakig. Men vi har ett regelverk där vi siktar på en långsiktig värdeutveckling som bygger på både aktier och räntebärande papper med låg risk, förklarar Christina Widén.

2 kommentarer

  • Mikael mattsson

    gäller det även anställda på scania sveriges verkstäder ?

    26 mars 2020
    • Karin Virgin

      Så här svarar Christina Widén, vide ordförande i Akademikerföreningen:
      Avtalet gäller bonus för samtliga anställda, som inte omfattas av annat bonusprogram i bolaget, i Scania CV AB i Sverige samt helägda dotterbolag utom DynaMate och Scaniabilar AB.
      Det gäller alltså inte anställda på Scania Sveriges verkstäder. De har ett annat avtal.

      27 mars 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar