Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtValberedningen söker: Erfarenhet av miljö, krishantering, offentlig sektor

Valberedningen söker: Erfarenhet av miljö, krishantering, offentlig sektor

Titta runt dig och se om det finns personer som kan passa i förbundsstyrelsen. Den uppmaningen riktar Sveriges Ingenjörers valberedning till medlemmarnaVi vill få många förslag, för att få de bästa. Så att vi r den bästa styrelsen”, säger Maria Guttman.  

På Ingenjörsfullmäktige i november är det åtta platser i styrelsen som är uppe för omval: ordförandeposten, de två vice ordförandena och fem ledamöter.  

Hur många av dem som sitter på de platserna i dag som vill fortsätta vet inte valberedningens vice ordförande Maria Guttman, men det är inte heller det som styr. 

– Det är inte så att man får sitta kvar i styrelsen för att man vill. Vi har en bra styrelse, tycker vi. Samtidigt behöver det finnas en dynamik. Det ska inte vara samma personer i 20 år. När omvärlden förändras behöver vi ändra sammansättningen på styrelsen.  

Därför intervjuar valberedningen varje år olika personer och ser på styrelsen som helhet för att se vad som behövs nu 

Det är ett stort pussel att lägga för att täcka in olika sektorer, branscher, avtalsområden, inriktningar. Det ska också vara en bra mix utifrån ålder, kön, del av landet och delvis också etnisk bakgrund. 

– En aspekt till är att hitta en styrelse där helheten är större än individerna. Där man utmanar varandra på ett respektfullt sätt.    

Så vad vill ni få in för nomineringar? 

Teknologer i styrelsen och fullmäktige

Teknologrepresentanterna i styrelsen föreslås inte av valberedningen utan av teknologrådet.

Just nu söks 14 studentmedlemmar till Teknologrådet med uppgiften att företräda studenterna vid Sveriges Ingenjörers Ingenjörsfullmäktige den 22-24 november.

Nomineringstiden för det pågår till den 15 maj. Mer information om det och hur du nominerar hittar här på Sveriges Ingenjörers sajt.

– Vi vill få in personer som andra ser har hjärta och stark vilja att förändra, som har förankring bland andra.  

– Till skillnad från när man engagerar sig på sin arbetsplats för att påverka därhandlar det här om att få möjlighet att förändra förbundet i den riktning jag som medlem vill. Och i förlängningen att förändra samhället.   

– Det här är också en strategisk styrelse. Många är vana vid sin lokalklubb där man är väldigt operativ. Här är det i stället ett strategiskt tänk, så vana av strategier är bra. 

Är det någon specifik erfarenhet ni vill ha in i år?  

 Vi vill alltid ha in förslag på personer från statlig och kommunal sektor, för vi har ganska många från industrin. Vi ser också att miljöfrågorna r större fokus och det vore spännande att få in mer kompetens där. Och så coronakrisenatt hantera högre arbetslöshet för ingenjörer, det är en konkret facklig fråga. Även om kansliet gör det tuffa jobbet med förhandlingar så behöver vi en styrelse som kan styra kansliet genom den här lågkonjunkturen.    

Vad tycker du att medlemmarna ska göra? 

– Titta runt omkring dig, gärna inom de här områdena som jag tagit uppVi har en rätt bra blandning av åldrar, så där är alla välkomna, det viktiga är att det är rätt människor.  

Om man vill nominera, hur ska man skriva för att ge sin kandidat bäst chans? 

– Var så specifik som möjligt. “Jag tror att den här personen skulle vara bra för att”, berätta hur personen kan bidra till Sveriges Ingenjörer som fackförbund. Få till en krispig motivering. Skriv inte att “det är en bra kille” eller “för att det är min kompis”.    

Nomineringstiden går ut den 18 maj. Vad händer efter det? 

Mer information

Mer information om nomineringen, vad styrelsearbetet innebär och hur man nominerar hittar du här på Sveriges Ingenjörers sajt.

– Då mejlar vi till dem som är nominerade och frågar om de är intresserade och ber dem skicka in sitt cv. Sedan tittar vi igenom förslagen och så intervjuar vi de personer vi tycker är intressanta, som är pusselbitar som passar in, i juni-juli. Sedan sätter vi ihop ett förslag i augusti-september.  

Förra året var det bara en ny ledamot som valdes in i styrelsen. Om det är så få, är det någon idé att nominera då? 

 Förra året var ovanligt. Det var för att det varit ganska många nya åren innan, tre respektive fem. Vi har gjort ganska stora omstruktureringar. Men nu vill vi absolut få in många nomineringar 

Karin Thorsell

Här berättar Ulrika Lindstrand och Sofia Johannesson om arbetet i förbundsstyrelsen:  

Här är de som är valda till förbundsstyrelsen

Presidium, valda till hösten 2020:
Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse 

Ledamöter valda till hösten 2020:
Mikael Andersson, Luleå kommun
Sofia Johannesson, Astra Zeneca
Joachim Pettersson, Boliden minerals
Marcus Suurküla, FMV
Peter TönnängAdvectas  

Ledamöter valda till hösten 2021:
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, PTK
Philip Stankovski, Auranest Holding
Helene Åhsberg, SKB, Svensk kärnbränslehantering
Philip Engström, Nationellt forensiskt centrum, nyval 

Teknologer:
Tobias Åresten, Linköpings universitet, vald till 2021
Henri Mellin, Mälardalens högskola, vald till 2020 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.