Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHur får jag ut min lön när arbetsgivaren går i konkurs?

Hur får jag ut min lön när arbetsgivaren går i konkurs?

Vänta inte för länge om din arbetsgivare får ekonomiska problem och inte klarar att betala lönen. Då ökar chansen att du får ut din lön, säger förbundsjurist Magnus Bäckström på Sveriges Ingenjörer.

Vad ska jag göra när arbetsgivaren inte betalar ut min lön?

– Kontakta förbundet så snabbt som möjligt. Då kan vi lämna in en begäran om konkurs. Det krävs ett konkursbeslut för att anställda ska kunna få ut sina löner via den statliga lönegarantin. Vi märker att många medlemmar är väldigt lojala när arbetsgivaren säger att de har en lösning på gång men vi uppmanar alla att agera snabbt.

Vad händer när det finns ett konkursbeslut?

– Då utses en konkursförvaltare vars uppdrag bland annat är att se till att de anställda så snabbt som möjligt får innestående löner utbetalda via den statliga lönegarantin.

Är jag skyldig att fortsätta arbeta?

– Anställda som inte får lön har inte någon skyldighet att arbeta. Då har man rätt att avsluta sin anställning med omedelbar verkan.

Hur länge kan man få lönegaranti?

– Totalt åtta månader men du kan bara få ersättning för lön som du tjänat in tre månader innan konkursansökan lämnades in till tingsrätten. Dessutom kan du bara få ersättning för upp till fyra prisbasbelopp, vilket 2020 är 189 200 kronor. En förutsättning för att få lönegaranti är också att man står till arbetsmarknadens förfogande och därför måste man anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Vad händer med årets intjänade semester och sparad semester från tidigare år?

– I första hand är det semester som du har tjänat in under året som omfattas av lönegarantin. Du kan få också semesterlön och semesterdagar från tidigare år om dessa dagar tjänats in senare än två intjänade år innan konkursansökan inkom till tingsrätten. Men din totala ersättning kan inte bli högre in 189 200 kronor.

 Hur länge behöver jag vänta på lönegarantin?

– Oftast tar det några månader men det beror på hur villig arbetsgivaren är att samarbeta. Lagen föreskriver att arbetsgivaren ska samarbeta men alla gör inte det. Om det saknas underlag för de anställdas löner brukar det ta lite tid.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.