Hur får jag ut min lön när arbetsgivaren går i konkurs?

Foto: Mostphotos

Vänta inte för länge om din arbetsgivare får ekonomiska problem och inte klarar att betala lönen. Då ökar chansen att du får ut din lön, säger förbundsjurist Magnus Bäckström på Sveriges Ingenjörer.

Vad ska jag göra när arbetsgivaren inte betalar ut min lön?

– Kontakta förbundet så snabbt som möjligt. Då kan vi lämna in en begäran om konkurs. Det krävs ett konkursbeslut för att anställda ska kunna få ut sina löner via den statliga lönegarantin. Vi märker att många medlemmar är väldigt lojala när arbetsgivaren säger att de har en lösning på gång men vi uppmanar alla att agera snabbt.

Vad händer när det finns ett konkursbeslut?

– Då utses en konkursförvaltare vars uppdrag bland annat är att se till att de anställda så snabbt som möjligt får innestående löner utbetalda via den statliga lönegarantin.

Är jag skyldig att fortsätta arbeta?

– Anställda som inte får lön har inte någon skyldighet att arbeta. Då har man rätt att avsluta sin anställning med omedelbar verkan.

Hur länge kan man få lönegaranti?

– Totalt åtta månader men du kan bara få ersättning för lön som du tjänat in tre månader innan konkursansökan lämnades in till tingsrätten. Dessutom kan du bara få ersättning för upp till fyra prisbasbelopp, vilket 2020 är 189 200 kronor. En förutsättning för att få lönegaranti är också att man står till arbetsmarknadens förfogande och därför måste man anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Vad händer med årets intjänade semester och sparad semester från tidigare år?

– I första hand är det semester som du har tjänat in under året som omfattas av lönegarantin. Du kan få också semesterlön och semesterdagar från tidigare år om dessa dagar tjänats in senare än två intjänade år innan konkursansökan inkom till tingsrätten. Men din totala ersättning kan inte bli högre in 189 200 kronor.

 Hur länge behöver jag vänta på lönegarantin?

– Oftast tar det några månader men det beror på hur villig arbetsgivaren är att samarbeta. Lagen föreskriver att arbetsgivaren ska samarbeta men alla gör inte det. Om det saknas underlag för de anställdas löner brukar det ta lite tid.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar