Hon tar smarta lösningar från rymden till jorden

Cecilia Hertz är aktuell med boken "Rymden och allt den att lära oss". I höst föreläser hon i samarbete med Sveriges Ingenjörer på flera platser i landet. Foto: Sören Andersson

Cecilia Hertz lyssnade inte på tvivlarna utan följde sin dröm. Sedan snart 20 år driver hon det enda svenska företaget inom rymddesign. När intresset nu växer för hållbar utveckling finns det mycket att lära från rymdforskningen.

De flesta har säkert hört talas om produkter som har tagits fram för att användas i rymden men som i dag är en del av vår vardag. Sladdlösa verktyg är ett exempel, frystorkad mat är ett annat. Uppföljningar har visat att varje investerad euro i rymdsektorn ger 20 gånger pengarna tillbaka.

Cecilia Hertz

Uppvuxen: Norrköping
Utbildning: Industridesigner från Lunds Tekniska Högskola
Gör: Driver företaget Umbilical Design
Aktuell med: Boken ”Rymden och allt den har att lära oss” och inspirationsföreläsningar i höst i samarbete med Sveriges Ingenjörer.

 

Nu riktas blickarna mot rymdsektorn av andra skäl. Hållbar stadsutveckling har mycket att hämta från rymdtekniken.

– Det som intresserade mig från början var de extrema miljöer som astronauterna utsätts för. Nu kan vi dra nytta av rymdtekniken för en mer astronautliknande livsstil i städerna och bli en stadens astronauter – urbanauter, säger Cecilia Hertz.

En rymdfärja eller månbas är på många sätt ett slutet ekosystem där inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. Där måste man lösa knäckfrågor som hur man skapar ett slutet kretslopp, odlar med maximal avkastning på minsta möjliga yta och inte skapar något avfall. Erfarenheter och teknik från rymdsektorn kan bli viktiga för att klara målen i Agenda 2030.

Trotsade Jante

Cecilia Hertz är industridesigner från Lunds Tekniska Högskola och rymdintresset väcktes när hon fick möjlighet att göra sitt exjobb på NASA. Tillsammans med tre kurskamrater designade hon inredningen till den Internationella Rymdstationens räddningsambulans.

Efter utbildningen ville Cecilia fortsätta att arbeta med rymddesign och startade det egna företaget Umbilical Design. Det var många som höjde på ögonbrynen och tvivlade på affärsidén. I dag har hon medverkat i många internationella projekt och är en framgångsrik så kallad spacebroker, som arbetar med att sprida rymdteknik till svensk industri.

En nyckel till framgången har varit att hitta rätt personer att samarbeta med.

– Jag brukar säga att om jag får välja typ av personer att jobba med, så är det why not-människorna jag vill åt, personer som vågar satsa på udda projekt. Jag rentav samlar på dem.

Industrin kan lära av rymden

Cecilia Hertz har arbetat med många olika branscher med en sak gemensamt – alla kan på något sätt kan utvecklas med hjälp av rymdteknik. Ett exempel är fordonsindustrin där lastbilshytter har utmaningar som likar dem i rymdfarkosternas trånga interiörer. I ett samarbete med Jernkontoret och modeföretaget Björn Borg har Umbilical Design tagit fram en prototypkollektion underkläder för stålverksarbetare av ett material som tål temperaturer på 350 grader. Det används som ett av lagren i astronautdräkten.

– I början var det jag som tog kontakt med industriföretagen. Jag ringde helt enkelt upp och berättade om teknik och lösningar från rymdsektorn som jag trodde företaget skulle kunna dra nytta av. Ibland blev det tyst i luren men det var positivt eftersom jag förstod att jag visade nya innovationsvägar som de inte tänkt på.

En bransch som hon tror har mycket att lära från rymdsektorn är byggindustrin. Cecilia återkommer ofta till problemet med det som hon kallar repetitiv design. Måste väggar i byggnader vara 30-60 centimeter tjocka? Finns det andra material som är tunnare som skulle ge oss möjligheter att bygga annorlunda?

– Ett samarbete har resulterat i en puts och en målarfärg med ett integrerat rymdmaterial för att minska energiförbrukningen i byggnader. Möjligheterna är oändliga säger Cecilia Hertz.

Sverige satsar på rymden i Dubai

Just nu arbetar hon också med de svenska förberedelserna för världsutställningen i Dubai som har skjutits upp till oktober 2021. Den svenska paviljongen kommer att arrangera en rymdvecka och Cecilia har fått uppdraget att ta fram programmet.

– Det kommer att bli besök av astronauter och spännande exempel på hur rymdteknik löser utmaningar inom andra sektorer. Satelliter är bra exempel på rymdteknik som lär oss förstå vår planet, kartlägga hur isarna smälter och spåra skogsbränder.

I Dubai kommer hon också få möjlighet att visa ett samarbete som just nu engagerar henne extra mycket. I projektet Space for Wildlife, i samarbete med Peace Parks Foundations, kommer man utforska vilken rymdteknik som kan leda till innovationer som kan stoppa tjuvjakten på vilda djur.

Att världsutställningen skjutits fram över ett år på grund av coronapandemin ser Cecilia Hertz inte enbart som ett problem, tvärtom.

– Det skapar möjligheter att förbereda oss för att kunna göra ett ännu bättre program där vi ska lyfta fram två svenska styrkeområden, rymd och hållbar utveckling.

Att berätta vad rymdtekniken kan bidra med är en av Cecilia Hertz hjärtefrågor och i år har hon inlett ett samarbete med Sveriges Ingenjörer.

Nyligen höll hon ett webbsänt seminarium som går att se på förbundets playkanal. I höst kommer hon att hålla en inspirationsföreläsning för medlemmar på olika håll i landet. Håll utkik på www.sverigesingenjorer.se

Missa inte heller Ingenjören rymdquiz.

1 kommentar

  • Maria Ström Hugner

    Tack Cecilia Hertz för det föredrag du höll för Locum. Det har gått något år, men budskapen har fastnat. / Maria SH.

    16 juli 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar