Ingenjörsstudenter har designat årets löprundor

Filip Åstrand som är klar med tredje året på civilingenjörsprogrammet med inriktning mot arkitektur på Luleå Tekniska Universitet har designat löprundan Delfinen.

Studenter från sex olika städer har designat årets nya rundor i Rambolls app för figure running, ShapeRunner. Nu finns det 27 rundor i 18 svenska städer.

Löpning och promenader har blivit vårens motionsform för många som annars brukar träna på gym. För den som tröttnat på sin vanliga runda kan det vara kul att testa figure running som lanserades för två år sedan i Sverige.

Det var när företaget Ramboll 2018 blev titelsponsor till Stockholm halvmarathon som idén föddes till appen ShapeRunner. Det är en träningsapp för löpning där man guidas längs banan av en röst och via en karta i telefonen. Löprundorna är formade som figurer, exempelvis en hund, en nyckel eller en krokodil.

Hittills är det Rambolls ingenjörer som tagit fram de flesta löprundorna i appen men i år gick uppdraget istället till studenter. Idén kom i höstas när arbetsmarknadsmässorna på universitet och högskolor skulle dra igång.

Carmen Wargeborn, Ramboll. Foto: Rosie Alm.

– Ramboll deltar i många arbetsmarknadsmässor och kände att det här skulle vara en rolig utmaning för studenterna som besökte vår monter, säger Carmen Wargborn, ansvarig för sponsring på Ramboll.

Företaget kopierade kartor över området runt universitet i varje stad och studenterna fick en karta och en penna i handen med uppdraget att binda samman vägar till en figur.

– Vi fick massor av kreativa förslag och valde ut några extra bra. Nu har vi gjort dem tillgängliga för alla i appen, säger Carmen Wargborn.

En delfin i Luleå

En av studenterna som tagit fram en av årets nya rundor är Filip Åstrand som är klar med tredje året för att bli civilingenjör med inriktning mot arkitektur på Luleå Tekniska Universitet.

Filip Åstrand pluggar till civilingenjör på Luleå Tekniska universitet.

– Jag gillar att springa och gärna längs vatten så jag tittade direkt på vägarna runt sjön Björkskatafjärden i närheten av universitetet. Ganska snabbt såg jag att min figur började likna formen av en delfin.

Delfinen i Luleå är 9,5 kilometer.

Filip har själv inte hunnit springa Delfinen och nu under sommaren har han rest tillbaka till hemstaden Örebro.

– Det var en intensiv period på utbildningen den sista månaden så jag hann inte springa alls. Nu ska jag ägna sommaren åt att komma igång igen. När jag är tillbaka i Luleå ska jag springa Delfinen och det kommer att krävas lite flås för den är 9,5 kilometer lång.

Tomtemor vid Chalmers

En annan student som också har designat en ny runda i appen är Elin Olsson som läser civilingenjörsprogrammet Design and Construction Management på Chalmers i Göteborg.

Hon träffade Ramboll på samhällsbyggnadsstudenternas egen mässa VARM.

Elin Olsson

– Mässan var i november men jag skulle resa bort över julen och hade varit på ett förtskotts-julfirande dagen innan. Kanske hade jag lite julkänsla i kroppen när jag såg en tomtemor bland vägarna på kartan.

Elin har också varit så upptagen under tentaveckorna att hon ännu inte hunnit springa sin egen runda.

– Jag är egentligen inte så road av löpning utan tränar hellre annat. Men i år hade jag anmält mig till Göteborgsvarvet som blev inställt. Nu får jag ta mig ut och springa Tomtemor istället som är betydligt kortare, bara 6 kilometer.

Elin tycker att uppdraget att ta fram löprundor var ett kul initiativ.

Tomtemor i Göteborg är 6 kilometer.

– Betydligt roligare än engångsprylarna som de flesta företag delar ut på mässorna.

ShapeRunner lanserades 2018 och har sedan dess uppdaterats med nya rundor minst en gång om året. Hittills har över 50 000 personer laddat ner appen.

Mer om ShapeRunner

  • Motionsrundorna i ShapeRunner har designats av studenter och Rambolls ingenjörer och är den första svenska appen för figure running.
  • Löparen guidas längs banan av en röst och via kartan i telefonen och användaren kan dela sina genomförda figurer i sociala medier.
  • ShapeRunner finns att ladda ner kostnadsfritt i App Store och Google Play.
    Appen har 27 löprundor i 18 städer; Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Lund, Eskilstuna, Visby, Nyköping, Umeå, Uppsala, Varberg, Kiruna, Lycksele, Luleå, Linköping, Västerås, Örebro och Kristianstad.
  • Här finns alla rundor
  • ShapeRunner är en del av Rambolls engagemang som titelsponsor till Ramboll Stockholm halvmarathon som är planerat till den 5 september

4 kommentarer

  • Jimmy

    Är ju roligt att de skapat en runda som heter delfinen i Luleå.
    Luleå hockeys arena hade ju tidigare namnet Delfinen innan den fick ett sponsornamn. För många norrbottningar kallas den ju fortfarande för just Delfinen.

    18 juni 2020
  • Torbjörn

    Kul! Det är dock inte ”världens enda app för Figure Running”, som det står i texten.
    http://figurerunning.com/ har funnits i ca 10 år. Kolla gärna sidan för mer inspiration till roliga och snygga figurer.

    17 juni 2020
    • Karin Virgin

      Tack för den rättningen! /Redaktionen

      17 juni 2020
  • Mattias Hahlin

    Men vad kul! Delfinen var ”min” runda när jag pluggade i Luleå och bodde på Porsön 2009-2011 ??

    17 juni 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar