Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörsstudenter har designat årets löprundor

Ingenjörsstudenter har designat årets löprundor

Studenter från sex olika städer har designat årets nya rundor i Rambolls app för figure running, ShapeRunner. Nu finns det 27 rundor i 18 svenska städer.

Löpning och promenader har blivit vårens motionsform för många som annars brukar träna på gym. För den som tröttnat på sin vanliga runda kan det vara kul att testa figure running som lanserades för två år sedan i Sverige.

Det var när företaget Ramboll 2018 blev titelsponsor till Stockholm halvmarathon som idén föddes till appen ShapeRunner. Det är en träningsapp för löpning där man guidas längs banan av en röst och via en karta i telefonen. Löprundorna är formade som figurer, exempelvis en hund, en nyckel eller en krokodil.

Hittills är det Rambolls ingenjörer som tagit fram de flesta löprundorna i appen men i år gick uppdraget istället till studenter. Idén kom i höstas när arbetsmarknadsmässorna på universitet och högskolor skulle dra igång.

Carmen Wargeborn, Ramboll. Foto: Rosie Alm.

– Ramboll deltar i många arbetsmarknadsmässor och kände att det här skulle vara en rolig utmaning för studenterna som besökte vår monter, säger Carmen Wargborn, ansvarig för sponsring på Ramboll.

Företaget kopierade kartor över området runt universitet i varje stad och studenterna fick en karta och en penna i handen med uppdraget att binda samman vägar till en figur.

– Vi fick massor av kreativa förslag och valde ut några extra bra. Nu har vi gjort dem tillgängliga för alla i appen, säger Carmen Wargborn.

En delfin i Luleå

En av studenterna som tagit fram en av årets nya rundor är Filip Åstrand som är klar med tredje året för att bli civilingenjör med inriktning mot arkitektur på Luleå Tekniska Universitet.

Filip Åstrand pluggar till civilingenjör på Luleå Tekniska universitet.

– Jag gillar att springa och gärna längs vatten så jag tittade direkt på vägarna runt sjön Björkskatafjärden i närheten av universitetet. Ganska snabbt såg jag att min figur började likna formen av en delfin.

Delfinen i Luleå är 9,5 kilometer.

Filip har själv inte hunnit springa Delfinen och nu under sommaren har han rest tillbaka till hemstaden Örebro.

– Det var en intensiv period på utbildningen den sista månaden så jag hann inte springa alls. Nu ska jag ägna sommaren åt att komma igång igen. När jag är tillbaka i Luleå ska jag springa Delfinen och det kommer att krävas lite flås för den är 9,5 kilometer lång.

Tomtemor vid Chalmers

En annan student som också har designat en ny runda i appen är Elin Olsson som läser civilingenjörsprogrammet Design and Construction Management på Chalmers i Göteborg.

Hon träffade Ramboll på samhällsbyggnadsstudenternas egen mässa VARM.

Elin Olsson

– Mässan var i november men jag skulle resa bort över julen och hade varit på ett förtskotts-julfirande dagen innan. Kanske hade jag lite julkänsla i kroppen när jag såg en tomtemor bland vägarna på kartan.

Elin har också varit så upptagen under tentaveckorna att hon ännu inte hunnit springa sin egen runda.

– Jag är egentligen inte så road av löpning utan tränar hellre annat. Men i år hade jag anmält mig till Göteborgsvarvet som blev inställt. Nu får jag ta mig ut och springa Tomtemor istället som är betydligt kortare, bara 6 kilometer.

Elin tycker att uppdraget att ta fram löprundor var ett kul initiativ.

Tomtemor i Göteborg är 6 kilometer.

– Betydligt roligare än engångsprylarna som de flesta företag delar ut på mässorna.

ShapeRunner lanserades 2018 och har sedan dess uppdaterats med nya rundor minst en gång om året. Hittills har över 50 000 personer laddat ner appen.

Mer om ShapeRunner

  • Motionsrundorna i ShapeRunner har designats av studenter och Rambolls ingenjörer och är den första svenska appen för figure running.
  • Löparen guidas längs banan av en röst och via kartan i telefonen och användaren kan dela sina genomförda figurer i sociala medier.
  • ShapeRunner finns att ladda ner kostnadsfritt i App Store och Google Play.
    Appen har 27 löprundor i 18 städer; Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Lund, Eskilstuna, Visby, Nyköping, Umeå, Uppsala, Varberg, Kiruna, Lycksele, Luleå, Linköping, Västerås, Örebro och Kristianstad.
  • Här finns alla rundor
  • ShapeRunner är en del av Rambolls engagemang som titelsponsor till Ramboll Stockholm halvmarathon som är planerat till den 5 september

Karin Virgin

4 KOMMENTARER

  1. Är ju roligt att de skapat en runda som heter delfinen i Luleå.
    Luleå hockeys arena hade ju tidigare namnet Delfinen innan den fick ett sponsornamn. För många norrbottningar kallas den ju fortfarande för just Delfinen.

  2. Men vad kul! Delfinen var ”min” runda när jag pluggade i Luleå och bodde på Porsön 2009-2011 ??

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?