Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer"

”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, får årets Levipris för sina insatser med att utveckla utbildningen i arbetsmiljö för ingenjörsstudenter. ”Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna” säger han.

Jonas Borell är psykolog och universitetslektor i Arbetsmiljöteknik vid Lunds tekniska högskola där han bland annat undervisar ingenjörsstudenter i arbetsmiljöteknik, ledarskap och organisationsteori. Förra veckan fick han ta emot Levipriset, Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris.

Om Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet. Pristagaren tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.

– Jag är stolt och hedrad över utmärkelsen. Det är ett bra och viktigt pris som uppmärksammar en av vår tids viktigaste frågor, säger han.

Växande problem i arbetslivet

Jonas Borell har ett brinnande intresse för ämnet arbetsmiljö och tycker att det borde prioriteras högre i utbildningarna. Han konstaterar att brister i arbetsmiljön är ett växande problem i arbetslivet, särskilt de som hänger ihop med organisation och ledarskap. Arbetsmiljöverkets siffror visar exempelvis att psykisk ohälsa kopplad till stress i arbetet ligger bakom närmare 800 dödsfall varje år.

Läs också intervjun med 2019 års vinnare Cecilia Berlin

– Jag tycker det är viktigt att få upp ögonen för ämnet och hur det påverkar oss. Vi känner till att dålig arbetsmiljö har negativa effekter, men det är lika viktigt att förstå hur bra arbetsmiljö påverkar i positiv riktning. Medarbetare som mår bra, trivs och får möjlighet att utvecklas presterar bättre och bidrar till bättre resultat, konstaterar han.

Levande och greppbart

Ur motiveringen

”Jonas har förmågan att entusiasmera studenter och hans skicklighet att undervisa med mycket hög kvalitet i såväl naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga som tekniska områden är närmast unik. Han har med sina kunskaper och sitt engagemang även bidragit till pedagogisk utveckling på sitt lärosäte”

Jonas Borell konstaterar att arbetsmiljö är ett komplext och mångsidigt ämne som påverkas av allt från hur instruktioner är utformade till utbildning, organisation och företagskultur.

I sin undervisning försöker han alltid utgå från studenternas egna erfarenheter av arbetsmiljö och utforska ämnet tillsammans med dem. Målet är att göra ämnet levande och greppbart, något som även lyfts fram i motiveringen till Levipriset.

– Det är ett rikt och mångsidigt ämne. Många ingenjörsstudenter kommer att bli chefer och ledare och då är det extra viktigt att förstå hur arbetsmiljö påverkar både trivsel, hälsa och prestationer, säger Jonas Borell.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.