Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer"

”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, får årets Levipris för sina insatser med att utveckla utbildningen i arbetsmiljö för ingenjörsstudenter. ”Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna” säger han.

Jonas Borell är psykolog och universitetslektor i Arbetsmiljöteknik vid Lunds tekniska högskola där han bland annat undervisar ingenjörsstudenter i arbetsmiljöteknik, ledarskap och organisationsteori. Förra veckan fick han ta emot Levipriset, Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris.

Om Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet. Pristagaren tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.

– Jag är stolt och hedrad över utmärkelsen. Det är ett bra och viktigt pris som uppmärksammar en av vår tids viktigaste frågor, säger han.

Växande problem i arbetslivet

Jonas Borell har ett brinnande intresse för ämnet arbetsmiljö och tycker att det borde prioriteras högre i utbildningarna. Han konstaterar att brister i arbetsmiljön är ett växande problem i arbetslivet, särskilt de som hänger ihop med organisation och ledarskap. Arbetsmiljöverkets siffror visar exempelvis att psykisk ohälsa kopplad till stress i arbetet ligger bakom närmare 800 dödsfall varje år.

Läs också intervjun med 2019 års vinnare Cecilia Berlin

– Jag tycker det är viktigt att få upp ögonen för ämnet och hur det påverkar oss. Vi känner till att dålig arbetsmiljö har negativa effekter, men det är lika viktigt att förstå hur bra arbetsmiljö påverkar i positiv riktning. Medarbetare som mår bra, trivs och får möjlighet att utvecklas presterar bättre och bidrar till bättre resultat, konstaterar han.

Levande och greppbart

Ur motiveringen

”Jonas har förmågan att entusiasmera studenter och hans skicklighet att undervisa med mycket hög kvalitet i såväl naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga som tekniska områden är närmast unik. Han har med sina kunskaper och sitt engagemang även bidragit till pedagogisk utveckling på sitt lärosäte”

Jonas Borell konstaterar att arbetsmiljö är ett komplext och mångsidigt ämne som påverkas av allt från hur instruktioner är utformade till utbildning, organisation och företagskultur.

I sin undervisning försöker han alltid utgå från studenternas egna erfarenheter av arbetsmiljö och utforska ämnet tillsammans med dem. Målet är att göra ämnet levande och greppbart, något som även lyfts fram i motiveringen till Levipriset.

– Det är ett rikt och mångsidigt ämne. Många ingenjörsstudenter kommer att bli chefer och ledare och då är det extra viktigt att förstå hur arbetsmiljö påverkar både trivsel, hälsa och prestationer, säger Jonas Borell.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?