Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenArbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

Ingenjörer som arbetar hemifrån under coronakrisen upplever bättre balans mellan arbete och privatliv. Hälften av de kvinnliga ingenjörerna säger att livspusslet fungerar bättre. Men många säger också att arbetsbelastningen har ökat.

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde i mitten av juni svarade 8 av 10 att de arbetar hemifrån, på eget eller arbetsgivarens initiativ. Det har visat sig ha positiva effekter för balansen mellan arbete och fritid. Många upplever en större flexibilitet och när resorna till och från jobbet försvinner finns mer tid för privat- och familjeliv.

I undersökningen svarar 49 procent av kvinnorna som arbetar hemifrån att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. För männen är siffran 41 procent.

Inte helt förvånande är det ingenjörer i åldern 30-49 år som upplever de största positiva effekterna. Ingenjörerna ger flera exempel på positiva förändringar i vardagen: mindre restid, mer umgänge med familjen, mindre stress för hämtning och lämning på skola och förskola och möjlighet att göra ärenden och träna på dagtid.

Siffrorna gäller alla medlemmar som har påverkats av coronakrisen. Tittar man enbart på dem som är permitterade ser man att känslan av ökad balans är ännu större.

Sämre arbetsmiljö

Samtidigt som livspusslet fungerar bättre upplever många att arbetsmiljön har blivit sämre. Var fjärde ingenjör säger att arbetsbelastningen har ökat under coronakrisen.

Var tredje ingenjör svarar att stressen på arbetet är större nu och 40 procent tycker att välbefinnandet på jobbet har försämrats. Framför allt är det yngre ingenjörer som upplever mer stress och mindre välbefinnande.

I enkätsvaren ger ingenjörerna flera exempel på vad som har blivit sämre. Många är inte nöjda med att arbeta hemifrån, arbetsdagen pågår längre när datorn är tillgänglig, antalet möten är fler och möjligheterna till pauser är färre. En del har problem att arbeta ostört när familjen är hemma och det är svårare att arbeta effektivt. Dessutom är ergonomin sämre. Många svarar också att de saknar de sociala kontakterna på arbetsplatsen.

Karin Virgin

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är en webbenkät som i mitten av juni skickades ut till ett slumpmässigt urval av Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. Urvalet bestod av 10 000 medlemmar och fördelning avseende kön, ålder och arbetsmarknadssektor representerade förbundets medlemsstock. Resultaten bygger på svaren från de drygt 3 000 personer som besvarade enkäten

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.