Den första juli fick de anställda vid Ericsson i Israel ett kollektivavtal. Nyckeln till framgång var det fackliga nätverk av Ericsson-anställda från hela världen som bildades för tre år sedan.
På Ericsson i Israel arbetar ett 60-tal anställda på kontoret i staden Rish HaAyin strax öster om Tel Aviv. De säljer och servar mobilnätsutrustning till företag på den israeliska marknaden.
Det var i början av 2019 som de Ericsson-anställda medlemmarna i det israeliska fackförbundet för tjänstemän inom IT-branschen bildade en lokalförening. Deras plan var att få fram ett kollektivavtal men ledningen gav inga klara besked och förhandlingarna kom aldrig till stånd. Då valde de fackliga representanterna att kontakta Ericsson Trade Union Network, ett globalt nätverk med fackliga representanter från Ericsson över hela världen.
– Vi fick höra från kollegorna i Israel att man hade problem med att få ledningen till förhandlingsbordet och då tog vi kontakt med ledningen direkt. Vi var beredda på en diskussion om de anställdas rättigheter men vi mötte inget motstånd alls, säger Milan Stamenkovic på Ericsson i Lund som är en av delegaterna i Ericsson Trade Union Network.
Vad är Ericsson Trade Union Network?
Ett globalt projekt som startade 2017 i samarbete med UNI Global Union (en internationell facklig organisation för tjänstemän), IndustriAll (en internationell facklig organisation för industrianställda) och de svenska fackförbunden, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Seko. Nätverket utbyter erfarenheter, gemensamma strategier och ger stöd till fackliga kollegor i andra länder.
Högre lön och lunchbidrag
Kort efter samtalet från det globala fackliga nätverket kom de lokala förhandlingarna om villkoren i avtalet igång. Den första juli undertecknades kollektivavtalet som bland annat ger de anställda som går i pension i samband med framtida omorganisationer möjlighet att få upp till 24 månadslöner. Dessutom ger avtalet en pott på 6,5 procent för att justera osakliga löneskillnader. Ersättningarna betalas ut retroaktivt från januari.
De anställda får också 40 kronor om dagen laddat på ett kort för betalning av lunch och 1 500 kronor per år och anställd för hälsofrämjande aktiviteter.
– Jag är mycket nöjd med det slutliga resultatet, säger Itzik Dahan, ordförande för den lokala fackföreningen på Ericsson i Israel.
Svenska fackförbund kan stötta andra
Milan Stamenkovic säger att Ericsson Trade Union Network har ett starkt stöd av Ericsson Code of Business Ethics. Det är ett dokument med företagsregler inom många områden som bland annat fastställer rättigheterna för alla Ericsson-anställda i världen.
Vad är Ericsson Code of Business Ethics?
Dokumentet som finns översatt till 40 språk innehåller bland annat etiska principer för alla som utför arbete under Ericssons ledning, som anställd av Ericsson, som en underleverantör, eller som privat entreprenör. Där står också följande: ”Alla anställda ska vara fria att bilda och ansluta sig till, eller inte ansluta sig till, fackföreningar eller liknande externa representantorganisationer och att förhandla kollektivt.”
– Det är ett jättebra dokument som alla anställda måste läsa igenom och signera var tredje år. Där står det bland annat om rätten för anställda att bilda fackförening, säger Milan Stamenkovic.
Att svenska fackförbund ska arbeta för bättre villkor för anställda i alla länder tycker han är självklart.
– Det är viktigt att vi bryr oss om hur andra människor har det. Hela civilisationen tar ett steg framåt när vi minskar orättvisorna i världen.
Jenny Grensman, ansvarig för internationella frågor på Sveriges Ingenjörer, säger att svenska företag som är verksamma utomlands är viktiga för driva utvecklingen åt rätt håll.
– Svenska företag med ett bra samarbetsklimat mellan anställda och ledning är ovärderliga i arbetet med att ge anställda i andra länder möjlighet att bilda fackföreningar och påverka på sina arbetsplatser. De svenska företagen är ju ambassadörer för den svenska modellen och ofta måna om att ”uppföra sig rätt” både inom och utanför Sverige.