Fler motionsformer har blivit skattefria  – detta gäller

Agility är en av de tretton nya aktiviteten som Skatteverket har godkänt för det skattefria friskvårdsbidraget. Foto: Getty Images.

Sportfiske, paintball, agility och digitala träningsappar. Den 1 juli uppdaterades Skatteverkets lista med aktiviteter som friskvårdsbidraget får användas till. Men vilka är egentligen kriterierna som styr vad arbetsgivarna får sponsra skattefritt?

I år fyller friskvårdsbidraget 32 år. Det var 1988 som arbetsgivarstödd motionsverksamhet blev skattefri genom en reglering i dåvarande kommunalskattelagen.

Pia Blank Thörnroos

– Då handlade det om gruppträning i företagets egen gymnastiksal. Det stora genombrottet kom med gymkorten och i dag kan det skattefria bidraget användas till de flesta motionsformer, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Hon ansvarar för den lista som Skatteverket ständigt uppdaterar med aktiviteter som det skattefria bidraget får användas till. Det är ingen enkel uppgift men myndigheten stödjer sig på domar i Högsta förvaltningsdomstolen och praxis.

Fakta om friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får enligt Skatteverket vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag ska den anställda beskattas för hela bidraget.

Skattefriheten omfattar bara motion och friskvård av mindre värde och enklare slag. Skatteverket uppdaterar kontinuerligt en lista med aktiviteter som det skattefria bidraget får användas till.

Friskvårdsbidraget är ingen rättighet. Det är en personalförmån som arbetsgivarens beslutar om.

 

– Lagstiftningen har faktiskt inte ändrats sedan 1988 men Högsta förvaltningsdomstolen har tagit ställning till fall och domarna har gett oss mandat att utöka listan.

Ett sådant exempel är från 2018 då domstolen beslutade att golf som betalades med friskvårdsbidrag uppfyllde kraven för skattefrihet. Som en följd av domarna godkände Skatteverket från och med den 1 juli i år ytterligare tretton aktiviteter: agility, bergsguide, enduro, fortsättningskurs i hästkörning, forsränning, friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion, motorcross, paintball, personlig startavgift i tävling eller lopp, självförsvarskurs, speedway, sportfiske och westernskytte.

– Det som egentligen avgör är att aktiviteten ger någon form av motion. Jag brukar säga att det ska vara pulshöjande och att man ska bli lite svettig, säger Pia Blank Thörnroos.

Avgifter för lopp och tävlingar

Nytt för i år är att bidraget också kan användas till fortsättningskurser. Det prövades nyligen av förvaltningsdomstolen. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder så länge aktiviteten ger motion. Nu får man också använda bidraget till personliga startavgifter i tävlingar, tidigare godkändes bara avgifter för lag.

– Startavgifterna har vi fått många frågor om under åren. Personliga medlemsavgifter är alltid skattepliktiga men inslaget av motion har gett oss möjligheten att ändra reglerna kring personliga startavgifter. Det var helt otidsenligt, säger Pia Blank Thörnroos.

Nej till köp och hyra

Många frågar också om bidraget kan användas för att köpa eller hyra utrustning. Där är svaret nej. Det får inte användas för att köpa utrustning, inte heller skor eller kläder, och inte heller hyra exempelvis av skidor eller kanot. Om du däremot går en kurs, exempelvis en ridkurs där häst och hästens utrustning ingår i avgiften, går det bra.

Massage och örtbad går bra

Friskvårdsbidraget får användas till vissa behandlingar som ökar det mentala välbefinnandet. Några sådana exempel är akupunktur för avslappning, massage för att lindra spänningar, fotbad och fotmassage, kinesiologi, ljusterapi och örtbad.

– Det har varit diskussioner bland aktörer i branschen som anser att vissa behandlingsformer inte ska godkännas men Skatteverket kan och ska inte bedöma vad som ger önskvärd effekt. Däremot finns ett maxbelopp på 1000 kronor per behandling.

Träna framför skärmen

En uppskattad förändring som kom den 1 juli i år är att bidraget får användas till digitala träningsappar eller webbtjänster. Det gäller både internetbaserade träningsprogram för exempelvis yoga och motion men också för viktminskning eller rökavvänjning. Det gäller också appar eller andra webbtjänster för registrering av egen träning, till exempel promenader och löp- eller cykelträning.

– Stegräknare har vi godkänt tidigare men med domarna i ryggen har vi sett möjligheten att godkänna alla typer av digitala stöd för träning. Coronapandemin har också gjort frågan mer aktuell. Många vill inte gå på gym och kanske kommer vi att se ett förändrat beteende för all framtid. Om det går att träna med sin PT framför en skärm kommer en del säkert föredra det.

Vilka är de vanligaste missförstånden om friskvårdsbidraget?

– Att bidraget är en rättighet och det är det inte. Många anställda har inget bidrag alls eller väldigt lite. Det är arbetsgivarens beslut och det är också arbetsgivaren som bestämmer hur bidraget får användas.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar