Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLångsamt stigande arbetslöshet för ingenjörer

Långsamt stigande arbetslöshet för ingenjörer

Nu är trenden tydlig: Arbetslösheten för ingenjörer har ökat långsamt men stadigt sedan coronakrisen började. En större andel av ingenjörerna är arbetslösa nu än någon gång de senaste åtta åren. Samtidigt är arbetslösheten lägre för ingenjörer än för andra grupper. Här är statistiken. 

Under våren syntes bara en liten ökning av arbetslösheten för ingenjörer, men över sommaren har ökningen fortsatt och nu kan man se en trend.

– Det är normalt att arbetslösheten svänger, men skillnaden nu är att den ökar kontinuerligt, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Från att arbetslösheten för ingenjörer har legat på 1,1 procent under januari–mars, har den därefter ökat med 0,1–0,2 procentenheter per månad. Och i augusti var arbetslösheten uppe på 1,7 procent, vilket motsvarar strax över 2 000 personer.

Arbetslöshet 2020

Statistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte syns i statistiken, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

– Av hur de påverkats vid tidigare konjunktursvackor kan man utgå ifrån att det är tufft, säger Olle Dahlberg.

Högre än någon gång de senaste åtta åren

Ser man tillbaka på ingenjörernas arbetslöshet för april, augusti och december de senaste åtta åren ser man att augusti 2020 ligger på en högre nivå än någon av de andra månaderna under perioden.

Arbetslöshet de senaste åtta åren

Tittar man bara på statistiken för augusti, som generellt har högre arbetslöshet än april och december, så ligger arbetslösheten i år 0,2 procentenheter över 2014 och 2015 års nivå, och 0,5 procentenheter över 2018 och 2019.

Diagram arbetslöshet i augusti 2013-2020

Men var det hela slutar går inte att säga.

Olle Dahlberg pekar ändå på flera positiva tecken för ingenjörer. Det kanske viktigaste är att det hela tiden finns ingenjörer som får nytt jobb. Det märks både i samtalen till Sveriges Ingenjörers rådgivning (dit det regelbundet kommer samtal från medlemmar som vill få lönerådgivning inför ett nytt jobb) och hos trygghetsrådet TRR (som före sommaren rapporterade att ingenjörer snabbare än andra får nytt jobb, se artikeln ”Det finns jobb. Ingenjörer är en klart efterfrågad kategori”).

Ingenjörernas arbetslöshet på 1,7 procent är också lägre än den totala arbetslösheten för medlemmar i Akademikernas a-kassa som var 2,5 procent i augusti (inklusive ingenjörerna). Totalt i Sverige är arbetslösheten nu 9,1 procent, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Sveriges Ingenjörer har fått fler medlemmar under coronakrisen och fler medlemmar har gått med i a-kassan, men Olle Dahlbergs genomgång visar att det inte påverkat statistiken.

Osäker statistik över varsel

Så vad gäller antalet varsel? Det som kan visa hur arbetslösheten kan förväntas bli framöver. Det finns i dag ingen specifik statistik för hur många ingenjörer som varslas. Men det som finns är Arbetsförmedlingens statistik över varsel per bransch.

Här finns ingenjörer framför allt i fyra branscher i Arbetsförmedlingens indelning, nämligen “Tillverkning”, “Verksamhet inom bygg”, “Informations- och kommunikationsverksamhet” samt “Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” (där teknikkonsulter återfinns).

Som framgår av namnen så ingår också många andra grupper och dessutom delas statistiken inte upp i tjänstemän och arbetare.

Varslade

Statistiken visar att varslen nu är lägre än i mars och april. Däremot varslades 945 personer under de första dagarna av september och om det håller i sig under månaden så kan antalet varslade i september blir klart högre än i augusti och landa någonstans runt 4 000-5 000.

Av dem som varslas blir inte alla uppsagda. Arbetsförmedlingen uppger att av dem som varslades i mars och april är det drygt hälften som blivit uppsagda.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.