Efter pandemin vill Akademikerföreningen på Scania se mer flexibilitet i var och när arbetet utförs. Och det är också Scanias mål. Men företaget ser både förbättringsmöjligheter och utmaningar för hemarbetet – som hur man löser ergonomin.
Många som jobbar på Scania lägger en och en halv timme per dag på att pendla till Södertälje.
– Vi har sett en stor positiv respons av att bli av med det och ha mer tid både för att jobba och vara med familjen, säger Mikael Billström, senior digital strategist, som jobbar med Scanias projekt Future workplace.
Åsa Göthlin, digital officer för HR och projektledare för Future workplace, tycker att distansarbetet under pandemin har fungerat över förväntan. Produktiviteten har ökat eller behållits, men ergonomin är en utmaning och några har känt att social distans varit jobbigt.
– Det är olika från individ till individ och beror en del på familjesituationen också. Om man till exempel har småbarn som är sjuka hemma.
Men att vara mer flexibel med var och när man jobbar, var något som Scania börjat satsa på redan före pandemin.
Så den som trivs med att jobba hemifrån, kan den räkna med att få göra det också efter pandemin?
– I stort, ja. Vi behöver titta på verksamheten men fokus är att så långt det går möta önskemål och behov för individen och verksamheten, säger Åsa Göthlin.
– Jag tycker att ledordet är att det inte finns någon “one size fits all”, varken för individer eller enheter, säger Mikael Billström. Det finns till exempel tunga CAD-program som är svåra att köra hemifrån. För vissa kommer det bli att de jobbar hemifrån och kryddar det med att vara på kontoret. Andra kommer att jobba på kontoret och krydda det med att jobba hemifrån, och hela skalan däremellan.
Inte “plojigt” att fika
I den enkät som Akademikerföreningen på Scania gjort märks att de som har regelbunden kontakt med kollegorna när de jobbar hemifrån också tycker att distansarbetet fungerar bra.
Läs om enkäten här: 96 procent på Scania vill jobba hemifrån efter pandemin
Här har Mikael Billström och Åsa Göthlin en rad råd:
- Prata med varandra, utan att det är ett möte med en agenda.
- Ha förutsättningslösa samtal en och en.
- Ha sociala sammankomster i teamet, men tänk på att det behövs en viss dynamik.
– Det var kul med digital after work ett tag, men nu behövs något annat, säger Mikael Billström och pekar också på att man behöver hjälpas åt för att återskapa effekten i kontorslandskap, där det är naturligt att snappa upp vad andra pratar om.
– Ledarna behöver också vara tydliga med att det är ok att fika eller prata med kollegor, säger Åsa Göthlin. Det kan kännas plojigt, men det är viktigt med den kontakten. Och här behöver ledarna visa vägen samtidigt som de är tydliga med vad man väntas leverera.
Hon lyfter fram behovet av stöd i digitalt ledarskap som en viktig del för att nå hållbar framgång i distansarbete.
Scania håller också på att ta fram en app för informationsöverföring, där man också kan följa, gilla och dela vad andra skriver, som i sociala medier. Man vill också öka den digitala möteskompetensen ytterligare, som att hålla workshops och få kreativitet också virtuellt.
Skrivbord det svåra – och storlek på bostad
I Akademikerföreningens enkät uppger nästan 80 procent att brister i ergonomin hemma ökar risken för fysiska besvär och att det behöver bli bättre om man ska jobba hemifrån framöver.
– Hur man överför den ergonomiska standarden på kontoret till hemmet är svårt. Vissa bor också litet, säger Åsa Göthlin. Man kan låna hem mus, skärm och stol, men det är en större utmaning med höj- och sänkbart skrivbord.
Hon och Mikael Billström resonerar om vad som är företagets ansvar och vad som är individens. Under pandemin ombeds man att jobba hemifrån men senare är det ett eget val, som de menar att man är mer villig att investera i själv. Hemma kanske man också vill välja möbler och inte ha det skrivbord företaget erbjuder.
Samtidigt lyfter de tanken att Scaniaanställda kan komma att ha tillgång till coworking spaces, arbetsplatser i kontorshotell, i Stockholm för att få en flexibilitet i var man jobbar. För företaget gäller det ju att locka till sig talanger, var de än bor.
Fånga upp psykisk ohälsa
Under pandemin finns tecken på att psykisk ohälsa ökat.
– Här gäller det att stärka upp chefer så att de fångar upp det. Och att konstatera att vissa funkar inte att jobba hemifrån, och då måste de kunna jobba på jobbet, säger Åsa Göthlin.
Det är också viktigt att få in rörelse under arbetsdagen och hålla nere stress. På jobbet blir det naturlig rörelse när man går från ett möte till ett annat, hemma kan det bli att man sitter på samma plats hela dagen. Det är också viktigt att äga sin tid och veta att man kan tacka nej till möten, om man inte har tid.