Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten för ingenjörer på samma nivå i tre månader

Arbetslösheten för ingenjörer på samma nivå i tre månader

Från mars till augusti var trenden för ingenjörers arbetslöshet tydligt ökande. Men sedan dess har arbetslösheten stått stilla på samma nivå. Och varslen i oktober var inte högre än för ett år sedan. Men vad det betyder för arbetslösheten framöver går inte att säga.  

Från en arbetslöshet på 1,1 procent bland medlemmar i Sveriges Ingenjörer i mars ökade nivån till 1,7 procent (drygt 2 000 personer) i augusti. Och där har den alltså legat kvar under september och oktober.

Arbetslöshet januari-oktober 2020

De omfattas av statistiken

Arbetslöshetsstatistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

– Andelen har nu varit densamma tre månader i rad, vilket inger hopp om att ökningen nu har avstannat. Med pandemin hängande över oss är dock osäkerheterna fortfarande betydande, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Ingenjörernas arbetslöshet är också lägre än för flera andra förbund anslutna till Akademikernas a-kassa, som hade en arbetslöshet för samtliga anslutna på 2,4 procent i september. Totalt i Sverige är arbetslösheten nu 9,0 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

– Ingenjörernas arbetslöshet var också värre efter it-bubblan än vad den är nu. Vi vet inte var det här slutar, men efter it-bubblan var arbetslösheten bland ingenjörer 3–3,5 procent och återhämtningen var seg. En skillnad nu är att vi har konstgjord andning i form av korttidspermitteringarna, säger Olle Dahlberg.

Varslen har stannat upp

Branscher i statistiken

Fyra branscher räknas in i ingenjörernas statistik över varsel:

  • “Tillverkning”
  • “Verksamhet inom bygg”
  • “Informations- och kommunikations-verksamhet”
  • “Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik”

Hur utvecklingen av arbetslösheten blir framöver kan i någon utsträckning tolkas utifrån antalet varsel. Men här är statistiken osäker. Arbetsförmedlingens statistik gäller per bransch, och branscherna omfattar både ingenjörer och andra grupper, samt tjänstemän och arbetare.

– Oavsett hur det drabbar medlemmarna kan man ändå säga att varslen stannat upp. Och än så länge är det inte så illa som jag befarat. Vi får hoppas att det håller i sig och att en andra coronavåg inte startar förloppet på nytt, säger Olle Dahlberg.

Tittar man på statistiken för de fyra branscher som Sveriges Ingenjörer brukar titta på, där ingenjörer främst finns (se faktaruta), så var antalet varsel som högst under våren. I oktober är antalet till och med något under vad det var för ett år sedan.

Varsel 2020

Inriktning påverkar

Tittar man på högskole- respektive civilingenjörer så är arbetslösheten just nu lite högre för högskoleingenjörer: 1,8 procent, jämfört med 1,5 procent för civilingenjörer i augusti (statistiken tas bara fram per tertial – april, augusti och december).

Men Olle Dahlberg pekar på att variationen är större mellan olika inriktningar än mellan civil- och högskoleingenjörer.

Bland de större utbildningsgrupperna har till exempel högskoleingenjörer i maskinteknik och civilingenjörer i industriell ekonomi högst arbetslöshet nu (2,4 respektive 2,3 procent), medan den lägsta arbetslösheten finns bland lantmätare (0,8 procent) och civilingenjörer i datateknik (1,2 procent).

– Men i stort är det ingen skillnad. De flesta ingenjörer ligger lågt i arbetslöshet. Det är ju faktistk över 98 procent av ingenjörerna som har jobb, säger Olle Dahlberg.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.