Ingenjörers arbetslöshet minskar något – men skillnad mellan åldersgrupperna

Äldre och yngre kollega
Foto: Getty images

Arbetslösheten för ingenjörer har varit i det närmaste oförändrad på 1,6–1,7 procent hela hösten. Från september till december minskade antalet arbetslösa medlemmar i Sveriges Ingenjörer med 41 personer. Men mellan åldersgrupperna finns skillnader.

Under våren och sommaren 2020 ökade arbetslösheten för ingenjörer sakta, från 1,1 procent i januari till 1,7 procent i augusti-september. Men efter det har den legat nästan helt stilla. I september var 2 075 medlemmar i Sveriges Ingenjörer arbetslösa. I december var siffran 41 personer lägre: 2 034.

– Det är jättesmå rörelser. Den goda nyheten är att det inte blivit sämre. Hade arbetslösheten skenat hade siffrorna sett annorlunda ut, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Han pekar på två faktorer som påverkar: dels de statliga stöden, som korttidspermitteringar, dels att arbetsgivarna har positiva förväntningar på framtiden.

– De ser att läget beror på pandemin, och även om den är allvarligare nu så går den att hantera. Men den reella ekonomin är inte det som det är fel på.

Arbetslöshet ingenjörer

Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Delar man upp statistiken utifrån ålder så ser man att arbetslösheten steg mest för ingenjörer under 40 år under de tidigare delarna av pandemin, men att det nu vänt neråt för de grupperna.

– I stället har arbetslösheten nu tickat upp lite för dem över 55. Det kan ha att göra med att man kan ha varit anställd ett tag och har längre uppsägningstid, säger Olle Dahlberg.

Arbetslöshet per månad 2020 per åldersgrupp

Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

(se siffrorna för januari och december per åldersgrupp längre ner)

De omfattas av statistiken

Arbetslöshets-statistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

Han konstaterar att 60-plussarna är den grupp som har högst arbetslöshet, både för ingenjörer och andra. Arbetslösheten för ingenjörer över 60 år låg på 3,7 procent i januari 2020, men låg kvar där länge och det var först i oktober som den började öka. I december var den 4,1 procent, vilket trots allt är en mindre ökning än för ingenjörer totalt, i alla fall än så länge.

Men Olle Dahlberg påpekar att osäkerheterna i siffrorna är störst i gruppen under 30 och gruppen över 60. De unga har inte a-kassa i samma utsträckning som andra (och det är bara de med a-kassa som syns i statistiken) och om är man 64 år och blir uppsagd kanske man inte bryr sig om att anmäla sig som arbetslös utan går i pension, och syns då inte heller i statistiken.

Lägst för 30–50 – minst ändring för 50–54

Lägst arbetslöshet, både i januari och december 2020, är det i åldersgrupperna mellan 30 och 50 år, och allra lägst mellan 35 och 45 år.

Men 50–54-åringarna har minst förändring under året – i december var arbetslösheten bara 0,1 procent högre än i januari: 1,6 procent i december jämfört med januaris 1,5.

– Det man ser är att de yngre får jobb igen men att det är segare för den äldre halvan. Men även där har ökningen av arbetslösheten hejdats och stabiliserats. Det är bara i den äldsta gruppen vi har en nivå man kan tycka något om, men inte heller de har påverkats anmärkningsvärt av det aktuella läget, säger Olle Dahlberg.

– Och som sagt, det hade kunnat se mycket värre ut.

Totalt i Sverige, oavsett yrke, var arbetslösheten 8,8 procent i december enligt preliminära siffror från Arbetsförmedlingen.

Arbetslöshet för ingenjörer per åldersgrupp i januari respektive december 2020:

Ålder Januari December Skillnad
25-29 år 0,6% 1,5% 0,9%
30-34 år 0,9% 1,4% 0,5%
35-39 år 0,7% 1,2% 0,5%
40-44 år 0,8% 1,2% 0,4%
45-49 år 0,9% 1,4% 0,5%
50-54 år 1,5% 1,6% 0,1%
55-59 år 1,7% 2,3% 0,6%
60-64 år 3,7% 4,1% 0,4%

Antal personer som varslas om uppsägning kan ge en fingervisning om arbetslösheten framöver, men den är ett trubbigt mått. Det finns nämligen inga specifika uppgifter för ingenjörer, utan den statistik som Arbetsförmedlingen har gäller arbetare och tjänstemän tillsammans och branscher där många fler yrken ingår. Men siffrorna visar ändå att varslen under hösten har närmat sig 2019 års nivå och i oktober och december var antalet lägre än 2019.

Varsel 2019 och 2020

Källa: Arbetsförmedlingen

Karin Thorsell

6 kommentarer

  • Johan Mohajer

    Hej, intressant statistik. Tyvärr finns det även stor skillnad på arbetslöshet hos de födda utomlands jämfört med vanlig Svensson. Dessa grupper är tyvärr mer utsatta, mår sämre och har i stort sätt ingen trygghet jämfört med sina Svenska kollegor. Många utav dessa tvingas ta uppdrag under sina kompetenser samt ligger lönemässigt under sina Svenska kollegor. Många försöker öka sina chanser genom att studera många år på universitet/högskola för att sedan se sina Svenska kollegor många gånger bara med kortare yrkesutbildning kör förbi de. Detta är tyvärr dagens sanning i Sverige.

    21 januari 2021
  • Carl

    Håller med Karl, det var bevisligen en onödig höjning och eftersom den var just tillfällig så borde ju pengarna finnas kvar och kan återbetalas.

    21 januari 2021
    • Olof

      Jag håller också med. 480kr är en rejäl ökning som skedde. Borde kunna betalas tillbaka när kostnaderna inte har skenat.

      21 januari 2021
  • Karl

    Så kan medlemmarna i Sveriges Ingenjörer få den ”tillfälligt” höjda medlemsavgiften återbetald retroaktivt nu?

    19 januari 2021
    • Karin Virgin

      Vi planerar en artikel med en uppföljning av den tillfälligt höjda medlemsavgiften. Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, sa när beslutet togs att hon inte ser någon anledning att fortsätta att ta ut den högre avgiften när man ser en stadigvarande, nedåtgående trend i arbetslösheten. /Redaktionen

      20 januari 2021
      • Sofia

        1,6-1,7% är en stor skillnad mot de 2,8% som ni har baserat höjningen på för 2020. För 2021 är höjningen baserad på 3,8% arbetslöshet bland medlemmarna. Så här 7 månader efter höjningen verkar det vara läge att se över de höjda avgifterna.

        26 januari 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Har chefen ingen koll på vad du gör? Gör så här

Har chefen ingen koll på vad du gör? Gör så här

Att chefen vet vad du gör viktigt för både lönen och karriären. Men hur gör man om chefen sitter på en annan ort eller alltid är stressad och upptagen? Så här svarar ledarexperten.
Fler artiklar