Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDe får 5 000 kronor till hemmakontoret

De får 5 000 kronor till hemmakontoret

På Lantmäteriet har alla anställda fått 5000 kronor extra på decemberlönen som de kan använda för att förbättra hemmakontoret. ”Det räcker inte till allt, men det är en viktig signal från arbetsgivaren” säger Magnus Landgren, ordförande för akademiföreningen på Lantmäteriet.

Precis som många andra har de anställda på Lantmäteriet uppmanats att jobba hemifrån under pandemin. Med 50 olika lokalkontor har förutsättningarna för att fixa hemmakontoret sett lite olika ut. Vissa har utan problem fått ta hem extra skärmar, kontorsstolar och annan utrustning de behöver medan andra har stött på problem där chefer varit mer tveksamma till att se arbetsgivarens egendom lämna kontoret.

Magnus Landgren, Lantmäteriet

– Mycket av de synpunkter vi fått från medlemmarna under den här tiden har handlat om att man velat ta hem eller köpa in utrustning för att förbättra arbetsmiljön i hemmet, berättar Magnus Landgren, ordförande för Lantmäteriakademikerna, Lantmäteriets Saco-förening.

Extra pengar på lönen

Men att utrusta hemmakontoret på ett arbetsmiljömässigt bra sätt har sina utmaningar, både skattetekniskt och rent praktiskt. För att undvika problematiken kring förmånsbeskattning, avskrivningar och ägande har Lantmäteriet beslutat att ge alla anställda 5 000 kronor extra på decemberlönen, före skatt.

Pengarna kan de använda precis som de vill, arbetsgivaren kräver inget kvitto eller redovisning. Enligt Magnus Landgren är det många som pratar om att köpa ett höj- och sänkbart skrivbord eller en bättre stol.

– Beskedet har tagits emot mycket positivt från de anställda. Summan räcker förstås inte till allt, men det är en viktig signal att arbetsgivaren vill förbättra möjligheterna för de anställda att kunna jobba hemifrån även i framtiden, konstaterar Magnus Landgren.

Gäller även nyanställda

Även de som nu är tjänstlediga eller föräldralediga kommer att få samma bidrag när de går tillbaka i tjänst, liksom alla nyanställda. Tanken är att på så vis ge medarbetarna möjligheter att förbättra sin arbetsplats i hemmet så att de även i fortsättningen kan arbeta på ett mer flexibelt sätt hemifrån.

Magnus Landgren berättar att de från fackligt håll gärna vill se mer tydlighet kring hur man hanterar arbetsmiljöfrågorna när de anställda jobbar hemifrån, både när det gäller den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön.

Mer dokumentation nödvändig

Under den här tiden har det blivit uppenbart att det saknas regler kring ett mer flexibelt arbetsliv, samtidigt som många anställda ser fördelarna med att kunna arbeta hemifrån mer regelbundet även efter pandemin. Här tittar de nu på hur de kan utveckla arbetet med skyddsronder för hemarbetplatser, exempelvis via självskattningsformulär eller via videoskyddsronder.

– Vi vill se mer dokumentation av arbetsmiljöarbetet för de som jobbar hemma. Därför behöver vi hitta sätt att få in det i de normala rutinerna så att man kan stämma av och följa upp arbetsmiljöarbetet på ett systematiskt sätt även för de som jobbar hemma, säger Magnus Landgren.

Anna Nyström

3 KOMMENTARER

  1. Vilket bra initiativ!
    Själva stångar jag och mina kollegor oss blodiga för att få arbetsgivaren att förstå att vårt konstruktionsarbete faktiskt går att utföra på distans. Men vi får bara till svars att ”orderingången ökar” och att vi behöver vara på plats för att svara på frågor. Ledningsgruppen förstår visst inte vad dagens teknik med Skype/Teams, telefoner och mail innebär? När säljare och projektledare på vårt företag får jobba hemifrån, förstår vi inte varför vi på konstruktionsavdelningen inte får göra detsamma?

  2. Då vet jag vart de 52175:- gick, som två pinnar i marken kostade!

    Med de priserna som Lantmäteriet tar så tycker jag bara 5000:- var lite snålt.

    //Mats

  3. Ett bra initiativ av Lantmäteriverket. På min arbetsplats lyser liknande med sin frånvaro. mycket beröm för att vi har producerat tjänster fullt ut trots sämre förutsättningar. Men ingen cash. Hela Corona situationen/hemarbete präglas av en märklig otydlighet. De anställda har ju inte bara räddat sina egna jobb utan även företagen. Sällan har så många fått så lite för en stor insats. Det är dags att fack och arbetsgivare tar tag i frågan, så här kan vi inte ha det i vårt välorganiserade land.

    //Johan Ekvall

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.