Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSe upp så att arbetet inte tar över fritiden

Se upp så att arbetet inte tar över fritiden

Sätt gränser, reflektera och hitta tid för återhämtning. Det är tre bra råd som hjälper dig att hantera stressen i arbetslivet – och som är extra bra att tänka på när du arbetar hemifrån.

Tillfälliga team, möten som avlöser varandra, uppkopplad men sällan avkopplad – Anna-Lena Sundlin, psykolog och organisationskonsult på Sandahl Partners ser gränslösheten som en viktig förklaring till den stress som många upplever i dagens arbetsliv.

– Det blir allt svårare att navigera i arbetslivet. Arbetsuppgifterna blir mer komplexa och den snabba förändringstakten förändrar både behovet av kompetens och sättet att organisera arbetet. Dessutom blir själva arbetet allt mer gränslöst när vi kan arbeta var och när som helst, förklarar hon.

Allt flyter ihop

Anna-Lena Sundlin är aktuell med boken Jaget och jobbet, att navigera i det moderna arbetslivet, som hon skrivit tillsammans med sin man och kollega Paul Sundlin.

Boken innehåller både exempel och tips övningar som hjälper läsaren att sätta rimliga gränser för sin själv och sin roll i arbetslivet. Exempel på ämnen är: gränslöst arbete och hållbart arbetsliv, konsten att fokusera, självkännedom på jobbet, att fylla en roll och att tappa sin roll samt vikten av återhämtning. Förhoppningen är att den ska ge praktisk hjälp att hantera gränslösheten.

– Vi glider mellan många olika situationer och sammanhang där vi också har olika roller. Det är så lätt att allt flyter ihop, dina olika roller på jobbet, i privatlivet och på fritiden, säger hon.

Ett tips för att hantera gränsdragningar är att reflektera över din egen roll i olika sammanhang och hur du rör dig över gränserna. Är du en integrerare, en person som gillar att mixa arbetsuppgifter med andra aktiviteter, eller en separerare, en person som vill ha tydliga gränser mellan olika arbetsuppgifter eller mellan arbete och fritid?

– En integrerare kan behöva jobba mer med sina gränser, hur du gör för att koppla på och av och vara närvarande i varje sammanhang, konstaterar Anna-Lena Sundlin.

Rama in ditt arbete

Om din arbetsdag exempelvis splittras mellan många olika möten och arbetsuppgifter tipsar hon om att inför varje nytt möte samla tankarna några minuter, tänka igenom syftet och vad du ska bidra med.

När man arbetar hemifrån kan det vara bra att skapa en ram runt sitt arbete. Det kan handla om rutiner som sätter gränserna mellan arbete och fritid, men även om hur du utformar din arbetsplats eller signalerar för dig och din omgivning att du är på jobbet.

Det är dessutom bra att prata om gränsdragningar med sina kollegor för att få en förståelse för hur ens eget agerande påverkar andra.

Centreringsövning

Övningen kan göras enskilt eller i grupp inför ett möte. Den hjälper dig att växla fokus från det du gjorde nyss till det du ska göra nu. 

  1. Sätt dig tillrätta på en stol med fötterna i golvet. Slut ögonen eller låt blicken vila på golvet.
  2. Ta några djupa andetag. Känn din närvaro här och nu. Lägg märke till om det är något som stör tankarna och som drar i din uppmärksamhet.
  3. Sätt ord på vad det är som stör och se om det är något du direkt kan åtgärda för att bli mer närvarande. Ofta hjälper det att bara uttala för sig själv att man är distraherad.
  4. När du är redo säger du: Jag är här.

– En integrerare kanske gillar att jobba igenom mejlen på söndagskväll, men hur påverkar det kollegorna när jobbmejlen börjar plinga? Här är det viktigt att prata igenom era normer på arbetsplatsen, vilka förväntningar ni har på varandra och vad som funkar bäst hos er.

Tid för återhämtning

Ett annat råd är att se till att du ger dig själv tid för återhämtning. Anna-Lena Sundlin pekar ut tre olika typer av återhämtning som man kan variera mellan; avkopplande aktiviteter, korta pauser i språnget och medvetna regelbundna övningar:

  1. Avkopplande aktiviteter. Att exempelvis jobba i sin trädgård, lägga pussel eller sjunga i kör.
  2. Korta pauser i språnget. Att resa sig upp från stolen, ta ett varv runt kontoret eller hämta kaffe i köket.
  3. Medvetna regelbundna övningar. Till exempel yoga, meditation eller andra fokusövningar.

– Det är lätt att vi missar det här, men återhämtningen är så viktig för att undvika stress. Se till att hitta formerna som fungerar för dig, det behöver inte vara så omständligt.

Lyft blicken och se sammanhanget

Anna-Lena Sundlin tror att många verksamheter skulle må bra av att då och då lyfta blicken och se sin verksamhet i ett större sammanhang. Hur ser er verklighet ut? Har saker förändrats som gör att ni måste anpassa er? Hon liknar det vid att orientera i en svår terräng där du hela tiden måste stämma av kompassriktningen för att inte hamna fel.

– Det är så lätt att få ett alltför smalt perspektiv på det man håller på med, att inte se sin roll i helheten. Genom att då och då reflektera över kartan minskar vi risken för sårbarhet och att förändringar upplevs som ett hot mot oss själva.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?