Nu ska lärosätenas anställningsformer och karriärvägar ses över. Regeringen har gett Universitetskanslersämbetet i uppdrag att titta närmare på visstidsanställningar och så kallad stapling av tidsbegränsade anställningar.
Som Ingenjören tidigare skrivit om är visstidsanställningar vanligare inom universitet och högskola än i samhället i stort. Inte ens en doktorsexamen säkerställer en anställningstrygghet. Särskilt tydligt är det inom de tekniska områdena.
Det är inte heller ovanligt visstidsanställningar staplas på varandra tills den anställde är uppåt 40 år, vilket skapar en stor otrygghet för de anställda.
Efterlängtat initiativ
Nu vill regeringen se över hur högskolans anställningsformer och karriärvägar kan förbättras. Universitetskanslersämbetet, UKÄ, får därför i uppdrag att följa upp andelen visstidsanställningar på lärosätena. De ska även undersöka och analysera så kallad stapling av tidsbegränsade anställningar.
Sveriges Ingenjörer är positiva till att UKÄ nu får det här uppdraget.
– Äntligen tar regeringen tag i den här frågan, som vi drivit under så många år. Med tryggare anställningar får forskare mer energi att bedriva en god undervisning och vågar satsa på en djärvare, mer framtidsinriktad, forskning, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Kartlägga meriteringssystemen
UKÄ ska dessutom följa upp lärosätenas strategiska arbete med karriärvägar och meriteringssystem. I uppdraget ingår bland annat att kartlägga hur meriteringssystemen premierar undervisning, samband mellan forskning och utbildning, och samverkan med omgivande samhälle.
Senast 15 mars 2022 ska UKÄ redovisa uppdraget gällande stapling av tidsbegränsade anställningar. Uppföljningen av andelen visstidsanställningar ska vara klar i mars 2024, men delredovisas i februari 2022 och februari 2023.