Var inte rädd för testerna när du söker jobb

logik- och personlighetstester
Logik- och personlighetstester är vanliga när man söker jobb. Lösning till de två logikfrågorna finns längst ner. Foto: Mostphotos (logiktester), Assessio (personlighetstest)

I dag är det vanligt att den som söker jobb får genomgå tester. Vanligast är personlighetstester och logiktester. Här berättar rekryterare på Ericsson och Randstad samt en rådgivare på TRR hur testerna fungerar, hur du hanterar dem bäst och hur du kan förbereda dig.

I dag testas jobbsökande på fler sätt än tidigare, berättar Lisa Rosengren, rådgivare på omställningsorganisationen TRR. Förutom personlighets- och begåvningstest förekommer arbetsprover, programmeringstest för utvecklare och business case för chefstjänster. Och alla kan behöva göra tester, oavsett nivå på tjänsten.

Samtidigt betonar rekryterarna att det är bra att tänka på att testerna bara är en del av processen – att de vägs samman med intervjuer, referenser och andra delar.

Personlighetstester

Personlighetstest är vanligt att få göra när man söker jobb. På Randstad Engineering använder man ett test från företaget Assessio, berättar Åsa Vallin som är rekryterare där. I det testet svarar man hur ett påstående stämmer på en själv. Stämmer till exempel påståendet ”Jag håller låg profil i grupper” helt, ganska bra, inte särskilt väl eller inte alls?

Åsa Vallin

Åsa Vallin, Randstad Engineering

– Det man vill veta är om kandidaten är stark på vissa bitar, till exempel förmågan att planera. Det viktiga är egenskaper som är relevanta för hur man kan prestera i den aktuella rollen, säger hon.

Om man är extrovert eller introvert tycker hon sällan är relevant för hur man kommer att prestera.

Det du ska tänka på om personlighetstester är:

  • Svara hur du är på jobbet – inte hemma eller i andra situationer.
  • Svara ärligt, försök inte ge en bild du tror att arbetsgivaren vill ha. Svarar man inte ärligt är risken att man framstår på ett sätt utifrån testet och på ett annat under intervjun, vilket minskar trovärdigheten. Det kan också göra att man hamnar i en roll som man inte passar för.
  • Du bör också få se resultatet av testet. Dessutom är det viktigt att du får diskutera resultatet med rekryteraren. Om du inte har fått det: be att få göra det.

– Testet visar inte ”så här är du” till 100 procent. Då är det bra att få diskutera och få möjlighet att säga vad du tycker stämmer och inte stämmer, säger Åsa Vallin.

Det finns många tester på marknaden och alla baseras inte på forskning. Den Norske Veritas granskar och certifierar tester, och det går att se på deras sajt vilka tester som är godkända (Klicka på DNV GL Certifierade tester och titta under Sverige i listan).

Begåvningstester

Begåvningstest är också vanliga, framför allt de som mäter logisk-analytisk förmåga.

Inför testet ger Lisa Rosengren de här råden:

  • När/om du får veta vilket test du ska göra, googla det och läs på hur det fungerar, så att du känner dig mer varm i kläderna. Finns det övningsuppgifter för just det testet, gör dem.
  • Träna också på andra test. Det går att öva upp sig och höja sitt resultat. Du kan googla fram tester. Längst ner i den här artikeln finns också länkar till övningstest.

Under testet, tänk på:

  • Testet är på tid och tiden är ofta satt så att man inte ska hinna allt.
Lisa Rosengren, TRR

Lisa Rosengren, TRR

– Så jobba på hyfsat snabbt. Om du fastnar på en fråga, gå vidare. Få hinner svara på allt så det kan ha gått bra även om du bara hinner en del, förutsatt att du har svarat rätt. De flesta arbetsgivarna är också nöjda om man hamnar inom normalfördelningen, säger Lisa Rosengren.

  • Se till att sitta ostört och att du inte är för trött.

Eftersom testerna i vanliga fall görs hemma så kan vissa frestas att bjuda hem några smarta kompisar som hjälper till med att lösa uppgifterna.

– Det är inte att rekommendera. I värsta fall förväntas man ju fylla en annan kostym än vad man har. Då är det bättre att öva, säger Lisa Rosengren.

Case-test

Hon vill också skicka med råd om test i form av business case. Det kan vara att man får 40 minuter på sig att läsa på om ett case och sedan presentera sin lösning. Men under pandemin är det vanligare att få caset i förväg och att sedan få presentera det.

– Det är inga rätt och fel i ett case, så lås inte in dig i att det bara finns en lösning som är rätt. Det de vill se är hur du kommit fram till lösningen. Presentationen är också viktig. Glöm inte att göra den pedagogisk och tydlig.

Ericsson utvärderar teknisk kompetens

På Ericsson varierar det från fall till fall om man gör tester och i så fall vilka, berättar Anki Ljung, chef för rekrytering på Ericsson i Sverige.

Anki Ljung

Anki Ljung, Ericsson

– Det beror på vad personen gjort innan och vilken nivå som krävs för en tjänst. Vi använder test när vi ser att det adderar värde och ger mer information.

Om en tjänst kräver en viss nivå i ett programmeringsspråk görs alltid test på det.

Tidigare fick alla som sökte jobb på Ericsson göra logiska tester, men det har man slutat med.

– Har man en ingenjörsexamen så har man ju en bra nivå på logik. Då är det bättre att resonera runt problemlösning och innovation under intervjun.

Däremot får de som söker en chefs- eller ledarroll göra ett så kallat assessment som inkluderar bland annat personlighetsformulär och logiskt test för att se om de har eller har potential för viktiga ledaregenskaper.

Det som Ericsson använder mycket är tekniska intervjuer, där man på olika sätt utvärderar den tekniska kompetensen. Det kan handla om olika uppgifter som man antingen får i förväg eller under intervjun.

Vad har du för råd till dem som söker jobb på Ericsson. Hur ska de tänka om tester?

– Det är bra att fråga rekryteraren vilken typ av möte det är man ska gå på och om det är något man kan förbereda. Men vi ger ju information så att det inte blir en överraskning.

– Var också säker på den kompetens du har. Tro inte att du behöver leverera mer utan angrip problem som du brukar. Det viktigaste är att vara dig själv, säger Anki Ljung.

Karin Thorsell

Svaret på logikfrågorna: För bilden med paketen är alternativ 3 rätt svar och för den svart-vita bilden är alternativ 5 rätt svar.

Här finns tester man kan öva på

Assesment training – olika begåvningstester och färdighetstester.

Mensa – tester av allmän kognitiv begåvning.

Iprep – olika tester på engelska. Här får man på vissa av testerna feedback på hur man ska tänka.

Studera vidare – vissa av testerna liknar begåvningstester i rekryteringsprocesser.

Det här är en ny artikel på samma tema som en artikel från 2018. Här hittar du den tidigare artikeln.

9 kommentarer

  • Olle

    Andra testet ser ut att vara fel. Mittensymbolen i översta raden ska in vid frågetecknet, och symbol 5 ska ersätta den.

    12 maj 2021
    • Junior

      Jag skulle också vilja få de korrekta svaren motiverade. För ofta i denna typ av test finner jag rimliga förklaringar till att mer än ett alternativ ska vara rätt. Då jag är en ingenjör som arbetar med presition, dvs inte chansar utan systematiskt arbetar mig fram till rätt svar straffas jag då det bränner mycket tid. För som Olle säger, Alternativ 2 skulle vara lika gångbart som alternativ 5, även fast jag skulle vilja få det till en triangel med ett kryss över.

      14 maj 2021
  • Ingvar Olsson

    Det är ganska enkelt att visa att problem av typen ”vad är nästa tal/symbol etc i en serie” inte har ett unikt matematiskt/logiskt korrekt svar. Det är till och med så att det finns ett oändligt antal svar som alla är lika korrekta.

    Det gör att, såvitt jag kan förstå, det enda den typen av tester faktiskt mäter är förmågan att förutse vad provkonstruktören anser vara det korrekta svaret. Vad värdet av det är vet jag inte.

    Min uppfattning är att den typen av tester inte bör användas alls.

    12 maj 2021
  • Erik

    Jag har gjort Randstads tester vid en av mina anställningar, men upplever det som att det sällan används av företaget vidare, det är mest nått man ska ha gjort och kunna fylla i nått kvalitetsdokument ”noggrann anställningsprocess”.

    Sen att Randstad slentrianmässigt vill dra utdrag ur belastningsregistret och göra en kreditkontroll på dig gjorde inte att det kändes seriösare (När jag frågade ”varför?” så backade de direkt och tyckte inte det behövde göras)

    12 maj 2021
    • Junior

      Men vid slutet av Aperture Science Laboratories tester så serveras du ändå tårta, det är väl alltid något?

      14 maj 2021
  • Sura Ingenjören

    Vad exakt innebär det att ett personlighetstest är ”certifierat av det norske veritas”?
    Och framförallt, kvarstår certifieringen när resultatet tolkas av någon som helt saknar utbildning i personlighetspsykologi?

    03 maj 2021
    • Karin Thorsell

      Hej Sura Ingenjören, Om du går in på länken så beskriver de certifieringen av tester och de som genomför och tolkar testet. /Redaktionen

      03 maj 2021
      • Sura Ingenjören

        Nu råkar jag ha bekanta som jobbar med just personlighetspsykologi och deras sammanfattande bedömning är att en självskattning som därefter tolkas av någon som helst saknar utbildning i området inte har någon förutsägande förmåga överhuvudtaget. Det är lika pricksäkert att spå i kaffesump.

        03 maj 2021
        • Karin Thorsell

          Ja, men grejen är ju att det inte ska tolkas av någon som saknar utbildning. Det görs säkert ändå av vissa, men då är det ju vettigt att höra om testet och den som genomför det är certifierade.

          03 maj 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar