Skenande bostadspriser och ett växande intresse för naturen gör att flyttlassen har vänt från storstäder till landsbygd. Civilingenjören Lisa Jodensvi flyttade med sambo från en lägenhet i Göteborg till en prästgård i Ångermanland.
Flyttmönstren i Sverige har förändrats och fler flyttar ut från än in till storstäderna. Förra året flyttade exempelvis 3 382 fler personer från än till Göteborg. En av dem var civilingenjören Lisa Jodensvi. Hon och sambon Claes Jelinek har lämnat hyrestrean i centrala Göteborg och köpt en prästgård på 300 kvadratmeter i byn Häggdånger två mil söder om Härnösand.
Lisa är ursprungligen från Uppsala och Claes, som är läkare, är från Göteborg.
– Vi insåg att med våra yrken kan vi bo nästan var som helst. Det finns gott om jobb för ingenjörer i Göteborg, men det bor också många ingenjörer där som konkurrerar om de mest intressanta jobben.
Lisa läste civilingenjörsprogrammet i maskinteknik med en master i hållbara energisystem på Chalmers. Både hon och Claes är friluftsmänniskor och har vandrat i Nordnorge och vid Höga Kusten i Sverige. Både drömde om att bo och arbeta i en sådan miljö.
Fick två jobberbjudanden
Efter examen och ett kortare uppdrag på Ericsson började Lisa Jodensvi söka jobb i både norra Sverige och Nordnorge. Responsen från arbetsgivarna kom snabbt och det dröjde inte länge förrän hon blev erbjuden tre jobb i Härnösand. Lisa tackade ja till en tjänst som projektledare för digital utveckling vid Härnösand energi och miljö AB.
Claes hade aldrig varit i Härnösand när paret tog beslutet att flytta. Han började söka jobb och fick snabbt en läkartjänst i Sundsvall. I mars 2020, strax innan pandemin nådde Sverige, gick flyttlasset.
– Jag hann vara på jobbet ett par veckor innan vi blev hemskickade. Nu har jag jobbat hemifrån i drygt 14 månader. Det fungerar bra men jag längtar verkligen efter att få komma till kontoret och träffa mina kollegor, säger Lisa Jodensvi.
Första tiden hyrde Lisa och Claes ett hus vid kusten men började också titta på objekt som var till salu. Priserna var så låga att båda blev chockade. När den gamla prästgården i byn Häggdånger blev till salu slog de till.
– För samma pris hade vi inte kunnat köpa en trea i centrala Göteborg. Vi hade förväntat oss ett renoveringsobjekt men huset är i bra skick.
”En härlig community”
Det är ingen tvekan om att Häggdånger har precis det som både Lisa och Claes hade drömt om när de tänkte sig ett liv på landet. Lisa kan resa till kontoret på en kvart med bil eller 25 minuter med bussen som stannar nära huset.
– Och busskortet kostar 50 kronor i månaden. Jag trodde först att jag läste fel. Det kan väl inte vara möjligt.
Claes tar bilen till jobbet i Sundsvall men paret klarar sig med en bil.
– Vi älskar att äta ute och gå bio och konserter och det finns ett bra utbud här. Tyvärr har pandemin satt stopp för det mesta, men nu ser vi fram emot att samhället öppnar igen.
Huset som har indraget fiber är på 300 kvadratmeter med 7 rum. Stort nog för vänner som hälsar på att bo över. Ett par vänner som nyligen kom på besök stannade en vecka och jobbade på distans.
– Häggdånger är en härlig community. Det har flyttat många unga hit från hela landet men också från andra länder. Den vackra byskolan drivs fortfarande och byföreningen samlar invånarna kring projekt och aktiviteter. Det är en sådan plats som jag knappt trodde fanns.
Utvecklande arbete
Lisas jobb som projektledare för digital utveckling på kommunens energibolag är också inne i en spännande fas. Digitaliseringen går snabbt och just nu pågår bland annat arbete med att bygga ut kommunens strömsnåla, trådlösa LPwan – Low Power Wide Area Network. Det gör det möjligt att koppla in smarta sensorer som övervakar olika funktioner. För ett energibolag är elnät, vattenledningar och fjärrvärmenät några exempel.
I sommar startar ett spännande projekt på Härnösands största badplats Smitingens havsbad.
– Vi bygger upp ett LPwan på platsen och monterar sensorer som ger information om när soptunnor och avloppstankar behöver tömmas och vedförråd på grillplatser fyllas på. Vi ska också registrera badtemperatur vindförhållanden.
Lisa Jodensvi tror inte att det är någon större skillnad att arbeta som ingenjör i Göteborg och Härnösand. Men på kontoret är en sak annorlunda.
– Här har alla egna arbetsrum, det finns inga kontorslandskap. Jämfört med Volvo eller Ericsson är det också en liten arbetsplats. Vi är omkring 80 på kontoret och då lär man snabbt känna varandra.
Högutbildade flyttar mest
Den ökade utflyttningen från städerna har fått mycket uppmärksamhet i media och många vill koppla trenden till pandemin. Men Emma Lundholm, kulturgeograf vid Umeå universitet som forskar om flyttströmmar, påpekar att trenden inte är ny.
– Utflyttningen från storstäder har pågått under flera år och det är för tidigt att se om det har ökat under pandemin. De flesta som lämnar storstadskommuner flyttar dessutom till en kranskommun på pendlingsavstånd till staden.
Men Emma Lundholm har tillsammans med andra forskare, med enkäter och intervjuer, studerat barnfamiljer som valt att flytta långt, till en ny arbetsmarknadsregion i landet. Bland det finns några tydliga mönster.
Hälften har flyttat till en region de har anknytning till tidigare, en slags hemvändare. Många är också högutbildade men har ett jobb som kräver att man är på sin arbetsplats.
– Det flesta har inte yrken där man har ”jobbet på fickan” och jobbar hemifrån på heltid. Många arbetar i offentlig sektor i ett yrke där det finns tjänster i nästan hela landet. Lärare, sjuksköterskor, läkare och ingenjörer är några exempel.
1 kommentar
Intressant läsning, tack!