Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFacket varnar: Kan bli reallönesänkning

Facket varnar: Kan bli reallönesänkning

Västerviks kommun vill avsätta 2,0 procent för löneökningar under 2022. Men med en inflation under våren på 1,9 procent finns risk för reallönesänkningar. Nu driver Sveriges Ingenjörer och andra fackförbund på för att ändra budgeten.

Roger Landelius är ordförande för Sveriges Ingenjörer inom Västerviks kommun. Tillsammans med Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Vision har han framfört protester mot kommunens förslag till budget för nästa år.

– Politikerna har avsatt 2,0 procent men beroende på inflationen kan det innebära reallönesänkningar. Det är inte ett bra mål om man vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Årlig besparing

Fackförbunden har gått ihop för att visa att de står enade bakom uppropet. Att det inte är stridigheter mellan grupperna. De protesterade redan förra året mot att kommunen arbetar för att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna med 1 procent per år.

Roger Landelius
Roger Landelius är brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik och ordförande för Sveriges Ingenjörer inom kommunen.

– De kallar det effektivisering, men vi tycker att det är en besparing. Det går inte att effektivisera något som redan är bra med 1 procent per år. Det är inte bra.

Roger Landelius tar upp att kommunen pratar mycket om att människor ska vilja flytta dit.

– Men då måste man leva upp till att vara en bra arbetsgivare så att folk vill stanna. Man behöver ändra inställning till de anställda. Det är dyrare att folk säger upp sig och att man behöver anställa nya.

Västervik är förhållandevis en låglönekommun. De senaste åren har flera tjänstemän gått till chefsjobb i grannkommunen Vimmerby.

– Man hade kanske kunnat behålla dem och för att göra det är lön en viktig del.

Vad hoppas du ska hända?

– Att politikerna ska förstå kritiken och ta till sig av den. Det är inte så bra som de tror och då måste de ta tag i det här.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson säger till Västerviks-Tidningen att kommunen reserverat 2,0 procent utifrån en rekommendation från Sveriges Kommuner och Regioner. ”De väger in inflationen som en av många parametrar, och har större resurser än vi att göra den här sortens bedömningar”, säger han till tidningen.

Västerviks kommuns budget fastställs nu i juni.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?