Facket varnar: Kan bli reallönesänkning

Västervik
Västervik. Foto: Leif Ingvarsson/ Mostphotos

Västerviks kommun vill avsätta 2,0 procent för löneökningar under 2022. Men med en inflation under våren på 1,9 procent finns risk för reallönesänkningar. Nu driver Sveriges Ingenjörer och andra fackförbund på för att ändra budgeten.

Roger Landelius är ordförande för Sveriges Ingenjörer inom Västerviks kommun. Tillsammans med Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Vision har han framfört protester mot kommunens förslag till budget för nästa år.

– Politikerna har avsatt 2,0 procent men beroende på inflationen kan det innebära reallönesänkningar. Det är inte ett bra mål om man vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Årlig besparing

Fackförbunden har gått ihop för att visa att de står enade bakom uppropet. Att det inte är stridigheter mellan grupperna. De protesterade redan förra året mot att kommunen arbetar för att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna med 1 procent per år.

Roger Landelius

Roger Landelius är brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik och ordförande för Sveriges Ingenjörer inom kommunen.

– De kallar det effektivisering, men vi tycker att det är en besparing. Det går inte att effektivisera något som redan är bra med 1 procent per år. Det är inte bra.

Roger Landelius tar upp att kommunen pratar mycket om att människor ska vilja flytta dit.

– Men då måste man leva upp till att vara en bra arbetsgivare så att folk vill stanna. Man behöver ändra inställning till de anställda. Det är dyrare att folk säger upp sig och att man behöver anställa nya.

Västervik är förhållandevis en låglönekommun. De senaste åren har flera tjänstemän gått till chefsjobb i grannkommunen Vimmerby.

– Man hade kanske kunnat behålla dem och för att göra det är lön en viktig del.

Vad hoppas du ska hända?

– Att politikerna ska förstå kritiken och ta till sig av den. Det är inte så bra som de tror och då måste de ta tag i det här.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson säger till Västerviks-Tidningen att kommunen reserverat 2,0 procent utifrån en rekommendation från Sveriges Kommuner och Regioner. ”De väger in inflationen som en av många parametrar, och har större resurser än vi att göra den här sortens bedömningar”, säger han till tidningen.

Västerviks kommuns budget fastställs nu i juni.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar