Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenJag är omplacerad – kan jag tacka nej?

Jag är omplacerad – kan jag tacka nej?

Kan min arbetsgivare omplacera mig till en mindre kvalificerad tjänst? Får jag då behålla min lön? Vad händer om jag tackar nej till en omplacering? Ullika Dalén, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, reder ut vad som gäller.

Till Sveriges Ingenjörer kommer en hel del medlemsfrågor om omplaceringar. Begreppet förekommer i två olika sammanhang som styrs av olika regler – omplacering som sker utifrån arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet och omplaceringar som sker i samband med uppsägningar.

Arbetsgivarens omplaceringsrätt

Att arbetsgivare har rätten att leda och fördela arbetet ger dem också rätten att omplacera medarbetare inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet enligt anställningen.

Ullika Dalén, Sveriges Ingenjörer

Vilka skäl kan ligga bakom en sådan omplacering?

– Arbetsgivaren behöver inte ange några särskilda skäl. Det är upp till arbetsgivaren att ensidigt fatta ett sådant beslut och det kan normalt inte heller överprövas.

Men finns det inga begränsningar?

– Jo, det finns flera begränsningar. Till exempel får en omplacering inte strida mot föreningsrätten (rätten att vara med i en fackförening utan att bli sämre behandlad) eller vara diskriminerande. En omplacering kan också strida mot föräldraledighetslagen eller förtroendemannalagen.

Kan jag bli omplacerad till ett mindre kvalificerat arbete?

– Du kan inte bli omplacerad till arbetsuppgifter som ligger utanför ramen för din arbetsskyldighet. Ett övertydligt exempel: en arbetsgivare har inte rätt att omplacera en civilingenjör till en tjänst i receptionen.

Tveka inte att kontakta facket

Har du en fråga om omplacering? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen på Sveriges Ingenjörer.

Vad händer om jag vägrar en omplacering inom ramen för arbetsskyldigheten?

– Det kan betraktas som arbetsvägran och vara saklig grund för uppsägning. Du ska därför utföra arbetet och vända dig till ditt fackförbund för råd och stöd.

– Om du beordras arbete utanför ramen för din arbetsskyldighet, kan omplaceringen rättsligt sett ses som en uppsägning eller ett avsked från din anställning. Det kan angripas utifrån reglerna i Las, Lagen om anställningsskydd. Men du kan inte vägra att utföra arbetet. Kontakta direkt till ditt fackförbund för hjälp.

Kan arbetsgivaren sänka min lön?

– Nej, om det är en omplacering inom ramen för arbetsskyldigheten kan arbetsgivaren inte sänka lönen.

Om jag är chef, kan jag bli omplacerad till en tjänst där jag inte är chef?

– När det gäller privatanställda tjänstemän är den allmänna uppfattningen att arbetsförhållanden är knutna till en viss befattning eller vissa arbetsuppgifter. Arbetsgivarens möjlighet att flytta arbetstagare till nya arbetsuppgifter är mer begränsad för privatanställda tjänstemän än arbetare. Däremot finns det ingen rättspraxis som ger vägledning hur bedömningen ska gå till. Det troliga är att domstolen tar stöd från den praxis som rör offentlig sektor. Enligt den kan arbetsgivaren inte förändra arbetsuppgifterna så drastiskt att anställningen förändras i grunden – att arbetstagaren i praktiken får en annan anställning.

– Det korta svaret på frågan är därför nej – om omplaceringen innebär att det i grunden blir en annan anställning.

Arbetsgivarens omplaceringsskyldighet vid uppsägning

Enligt Las ska en uppsägning vara sakligt grundad. Saklig grund är arbetsbrist eller personliga skäl. Arbetsbrist är inte bara en konkret brist på arbetsuppgifter – det gäller alla fall som inte handlar om arbetstagaren personligen. Arbetsgivare får inte säga upp på grund av arbetsbrist eller personliga skäl innan arbetsgivaren har försökt omplacera.

Enligt Las ska omplaceringen ska vara skälig – vad innebär det?

– Bland annat att skyldigheten att omplacera gäller inom ”den juridiska personen” där man är anställd, alltså inte till andra bolag inom samma koncern. Arbetsgivaren är inte heller skyldig att inrätta nya tjänster för att kunna genomföra en omplacering,

Kan jag bli erbjuden en omplacering till en mindre kvalificerad tjänst?

– Ja, men arbetsgivaren ska i första hand försöka omplacera till en så likartad tjänst som möjligt – om det inte finns – till en ledig befattning som arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för. Las ger dig inget skydd för att behålla din befattning, lön eller andra villkor. Den skyddar dig från uppsägning.

Vad händer om jag tackar nej?

– Tackar du nej till ett skäligt erbjudande om omplacering kan det vara saklig grund för uppsägning.

Kan arbetsgivaren erbjuda mig en omplacering utan att ange vad tjänsten innebär?

– Nej, det ska framgå vilken tjänst det gäller, vilka arbetsuppgifter och vilken lön du får. Det ska också tydligt framgå att det är ett erbjudande om omplacering och att du kan riskera att bli uppsagd om du tackar nej.

Lyssna på podden

Det senaste avsnittet av Ingenjörspodden handlar om omplaceringar. Du hittar det här.


Karin Virgin

5 KOMMENTARER

  1. På grund av ålder samt omorganisation (-er) blev jag omplacerad till en tjänst utan utryckningsskyldighet och placerad på annan enhet men inom teknik. Inte någon direkt förändring i det jag gjorde innan som ”kontorstjänst”. Vad som hände var att jag som enda ingenjör hamnade i en annan ”lönebox” tillsammans med meckar och servicetekniker, vilket har gjort att jag inte fått någon lönehöjning på mer än 5 år ”eftersom jag har för hög lön i gruppen”. Du är verkligen värd det som ”guru” men vi kan inte göra något åt det säger mina chefer, för det bestämmer kommunens HR. Lokalt fack likaså. Tack för det efter 33 års anställning!

  2. Svaret var inte så tydligt angående om lönen kan sänkas eller inte. Det står ”– Nej, om det är en omplacering inom ramen för arbetsskyldigheten kan arbetsgivaren inte sänka lönen.” och ”Las ger dig inget skydd för att behålla din befattning, lön eller andra villkor.”
    Jag var anställd på ett större företag som genomförde en omorganisation och jag erbjöds nya tjänster att välja på men med en lönesänkning på 20.000 kr/mån. Vid kontakter med Sveriges Ingenjörer menade man att det var OK agerat från företagets sida.
    Därför undrar jag igen: Kan lönen sänkas vid en omplacering? Var tydlig denna gång tack.

    • Ullika Dalén, Sveriges Ingenjörer svarar: Tack för din fråga. Som framgår av artikeln beror svaret på din fråga på vilken omplaceringssituation det är fråga om. Är det en omplacering som arbetsgivaren gör ensidigt utifrån sin rätt att leda och fördela arbetet och som sker inom ramen för din arbetsskyldighet i anställningen, kan arbetsgivaren inte sänka din lön. Är det däremot en fråga om en omplacering för att undvika en uppsägning, kan omplaceringen innebära andra arbetsuppgifter och sänkt lön. Som jag uppfattar på din beskrivning skedde din omplacering i samband med en omorganisation, vilket innebär att den skedde för att undvika en uppsägning. En sådan omplacering kan innebära en sänkt lön. Du har därför fått en korrekt rådgivning.

      • Bra, det var tydligare. Ännu tydligare skulle vara att säga ungefär såhär:
        ”Vid omorganisation kan du inte räkna med att ha kvar din lön eller andra förmåner som är knutet till din position. Det står arbetsgivaren fritt att omorganisera verksamheten vilket konkret betyder att du alltid måste vara ”anställningsbar” och attraktiv för arbetsgivaren, annars kan du omplaceras och få lön och förmåner som en nyanställd.”
        Nej, jag är inte arg, bitter eller ledsen över detta med noterar att få känner till att tryggheten som anställd inskränker sig till att du har kvar ett arbete, inte att du har kvar din lön och förmåner. Min uppfattning är att praxis på arbetsmarknaden har ändrats och att arbetsgivarna är mer benägna att sänka lönen idag än för 20 år sedan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.