Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDärför kan det löna sig att bli jobbonär

Därför kan det löna sig att bli jobbonär

Allt fler väljer att jobba samtidigt som de börjar ta ut sin pension. Pensionsmyndighetens beräkningar visar att jobbonärer dessutom kan få bättre ekonomi, både här och nu och som framtida heltidspensionär. 

Andelen personer som både arbetar och tar ut pension, så kallade jobbonärer, har ökat stadigt de senaste åren. Ungefär 16 procent av hela pensionärskollektivet jobbar samtidigt som de tar ut pension.

Flest jobbande pensionärer finns det i åldersgruppen 62 till 66 år. Där är cirka 40 procent jobbonärer. I åldersgruppen 67 till 71 år väljer nästan var fjärde person, 23 procent, att jobba samtidigt som de tar ut pension.

Ta ut pensionen i delar

De flesta väljer att kombinera sitt arbete med att ta ut full allmän pension. Mindre vanligt är att ta den allmänna pensionen i delar, något som är fullt möjligt. Den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension, kan nämligen tas ut till 25, 50, 75 eller 100 procent  – oavsett hur mycket man jobbar.

Tänk på att:

  • Du får högre jobbskatteavdrag och grundavdrag från och med januari det år du fyller 66.
  • Pensionsutbetalningar som sker innan ditt 66:e levnadsår beskattas högre än pensionsutbetalningar från och med ditt 66:e levnadsår.
  • Du blir billigare att anställa från och med ditt 66:e levnadsår i och med att arbetsgivaravgiften minskar.
  • Den allmänna pensionen (inkomstpension och premiepension) kan tas ut till 25, 50, 75 eller 100 procent, oavsett hur mycket du jobbar.
  • Det är olika regler mellan att ta ut allmän pension och tjänstepension i kombination med arbete. Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för att få veta hur deltiden påverkar dig.

– Vi kanske skulle se ett ökat antal jobbonärer om fler får kunskap om möjligheten att både jobba och ta ut pension samtidigt. Man behöver inte göra antingen eller utan det fungerar utmärkt att göra både och, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Kan ge mer i plånboken

De vanligaste orsakerna bakom beslutet att arbeta vidare är förväntningar från arbetsgivaren, hälsoskäl eller familjesituationen. Men det finns även ekonomiska fördelar. Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar kan det ge en hel del extra i plånboken, framför allt när man sedan blir heltidspensionär.

– Det är viktigt att påpeka att våra beräkningar baseras på typfall och inte på verkliga personer. Många olika faktorer påverkar hur mycket eller lite det ger i pension att jobba och ta ut pension samtidigt. Men förutom att fortsatt arbete ger ett ökat intjänande till pensionen så ger det även en ökad inkomst här och nu, säger Erik Ferm.

Jobbonär eller pensionär?

Pensionsmyndigheten har tittat på hur ekonomin påverkas beroende på om man väljer att vara jobbonär eller pensionär. I beräkningarna har de utgått från ett exempel på en person som har haft en lön som motsvarar 32 000 kronor i månaden genom hela arbetslivet, uttryckt i 2021 års lönenivå.

Senario 1: Personen väljer att gå ner i arbetstid vid 63 år och kombinerar halvtidsjobbet med halvt uttag av allmän pension tills hen är 66 år. Personen kommer då att få 1 900 kronor mer i allmän pension per månad livet ut jämfört med om hen hade gått helt i pension vid 63 års ålder. Totalt sett kommer det ha gett en ökad inkomst på en halv miljon kronor efter skatt fram till 86 års ålder, jämfört med en pensionering vid 63 års ålder.

Senario 2: Personen jobbar fullt ut fram till 65 år och väljer sedan att att kombinera halvtidsarbete och halvt uttag av allmän pension från 65 till 66 års ålder. Det ger ungefär 700 kronor mer i månaden livet ut i allmän pension. Den totala inkomsten ökar då med drygt 160 tusen kronor efter skatt fram till 86 års ålder.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.